Зехтин – състав, калории и приложение в диетите

Зехтин – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Когато правя диети и фитнес програма за отслабване и покачване на мускулна маса, аз задължително внимавам по колко и къде да сложа зехтин, в порциите. Просто защото това е страхотна подправка, храна или дар за нас, както искате така го наричайте, но за мен зехтина е страхотен диетичен компонент. Задължителна част за всяка диета!

 • зехтина предпазва от болести като атеросклерозата и инфаркт – все повече научни публикации излизат в тази област, което доказва още веднъж тези негови ползи
 • зехтина понижава “лошия” холестерол
 • зехтина понижава кръвното налягане
 • зехтина предпазва от остеопороза
 • зехтина помага за правилното функциониране на храносмилателната система
 • зехтина е незаменим при лечението на язва, гастрит, запек и други стомашни проблеми

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на зехтина:

Приложение на зехтин

Зехтинът се използва в почти всички видове хранителни програми. Както в тези за покачване на тегло, така и в програмите за отслабване. Зехтинът има по-осезаемо приложение в програмите (хранене и спорт) срещу:

 • Как да си зибирате качествен зехтин?

  • Винаги когато сте в магазина, обръщайте внимание над сертификата за киселинност, поставен на всяка бутилка. Колкото по-ниско киселинен е зехтина, толкова с по-високо качество е той.
  • Уверете се, че сте готови за покупка на екстра върджин зехтин! Това е най-висококачественият зехтин на пазара. Извлича се от ръчно набрани и пресни маслини и извлечен по механичен път. Този вид зехтин не съдържа примеси. И затова, ако се върнем малко по-горе, е важна киселинността на зехтина.
  • Опитайте се да разберете (или от официалният сайт на производителя или от самия внисител на зехтин) при каква температура е извлчен зехтина. Той трябва да е добит при температура от -27 градуса по Целзий. Само по този начин, се съхраняват гореизброените витамини.
  • Бъдете сигурни, че в магазините присъстват бутилки зехтин със знака на Европейският съюз! И … разбира се без да правя реклама или агитация, но гръцкия зехтин, заради климат и почви е най-добър!

  Полезен микросъстав

  Зехтинът се добива чрез студено пресоване без рафиниране, при него в най-голяма степен се запазват съдържащите се в масления плод витамини A, D, E, К и F. Зехтинът е с много високо съдържание на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив