Черен ориз – състав, калории и приложение в диетите

Черен ориз – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Императорския ориз е с черно-лилави зърна, много богат на фибри, с аромат на ядки и високо съдържание на минерали. В древността, на този ориз са се наслаждавали единствено китайските императори и от там идва другото му наименование – “забраненият ориз”. Освен това е много ценен афродизиак.

Черният цвят на този вид ориз се дължи на антоцианите, които са полезен оксидант. Те поглъщат вредните молекули, по този начин укрепват артериите и предпазват от разрушаването на ДНК, което съдейства за намаляването на риска от ракови заболявания.

Диетичен начин на обработка

За разлика от белия, черният ориз е с по-груба обвивка и се нуждае от три пъти повече време, за да се сготви. Затова е необходимо да го оставите да кисне в студена вода около една нощ. Освен това, ако не го накиснете предварително, е възможно да имате проблеми с храносмилането. Препоръчва се да не изхвърляте водата, в която е киснал, а да я използвате при варенето му. Така ще се запазят повече от полезните вещества в него.

А ето и един от начините за приготвяне: сварявате нужното количество ориз е в съотношение 1:3. Добавяте малко сол и преди да изключите котлона слагате 1 ч.л. сух босилек. Добавете и около 20-30 мл. зехтин докато варите. Варите около 40 минути.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на черен ориз:

Приложение

Във всякакъв вид диети. Основно в богати на фибри хранителни планове и просто за разнообразяване на източника на ориза. Черния ориз се използва в много програми за безплодие и либидо. Както и за прочистване на бъбреците.

Полезен микросъстав

Учените са доказали, че черният ориз съдържа по-малко количество от вредния натрий в сравнение с белия ориз, а мазнини и лош холестерол в него няма.

Следете всичко за продуктите в секцията “Био храни” тук. Обратно към раздел “Хранене” тук.

Публикувано от
Биолог, диетолог, фитнес консултант и персонален треньор. Суплементарист и създател на идеята BelchoHristov.Com.

Архив