Подкожните мазнини и мастните клетки

belchohristovcom_648

Задавали ли сте си въпроса “Колко мазнини могат да се складират в тялото?”. Това се определя от три съвсем независими един друг фактора:

  • колко мастни клетки има в тялото?
  • колко големи са те?
  • къде се разпределят свръхкалориите?

Мастните клетки мога да ги оприлича като мастни балони, които могат да се раздуват точно 3 пъти. Когато се изпълват от калориите, те стават все по-големи и по-големи. Щом вече не могат да се уголемяват, се включват нови мастни клетки, които “поемат” излишните калории!

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

belchohristovcom_647

Затова по-дебеличките хора имат в повече и по-големи мастни клетки в подкожието, за разлиак от по-слабите. Новородено дете например има 0,5 кг мастни клетки. Това е дори така да се каже % подкожни мазнини. Тези мастни клетки се умножават с възрастта, до едно определно време и после този процес спира. Но има хора, при които този процес не спира, а продължава. Лошото от всичко до тук е, че веднъж образували се, мастните клетки никога не изчезват. Могат само и единствено да намаляват обема си. Минималният обем, до който могат да стигнат е 30% по-нисък от изходното положение (на фигурата в ляво). Тогава човек изглежда видимо слаб и атлетичен!

Част от поетите с храната калории изгарят бързо – било то в резултат на ежедневието ни или в резултат на фитнес тренировка. Но свръхкалориите от мазнините и въглехидратите стигат до мастните клетки чрез ензима липопротеин липаза (LPL). Тогава въглехидратните складове в черния дроб са пълни (с чернодробен гликоген).

Какво става със свръхкалориите при по-слабите? организмът им изпраща тези калории до мускулите, където те изгарят и отделят топлина. Дебеличките хора изпращат по-големия процент свръхкалории до мастните клетки, където те се складират. Растежът на мастните клетки, когато един човек качи грубо 30 кг се осъществява основно за сметка на увеличаване обема на мастните клетки! Това предполага, че тези хора с наднормено тегло ще отслабнат сравнително по-бързо за сметка на намяляване на техния обем. След тази граница обаче затлъстяването е за сметка на прогресивно увеличаване броя на мастните клетки при относително запазване на размера им. А това е вече опасно!

Фитнес продукта ми “Кардио атака с BelchoHristov.Com” има цел намаляване обема на мастните клетки. Визията ви се променя коренно, основно заради храната, която препоръчвам вътре. Горят се калориите от подкожните мазнини. Те създават обема. Когато размера на мастните клетки бъде стимулиран към намаляване, т.е. висок енергоразход по време на фитнес тренировка, крайния резултат, визуалния е просто нещо повече от зашеметяващ! Потърсете ме, за да ви доставя програмата!

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Клетъчен метаболизъм

Основният физиологичен процес, който характеризира живата материя е клетъчния метаболизъм. По друг начин казано, това е т.нар. обмяна на веществата....