Подкожните мазнини и мастните клетки

Задавали ли сте си въпроса “Колко мазнини могат да се складират в тялото?”. Това се определя от три съвсем независими един друг фактора:

  • колко мастни клетки има в тялото?
  • колко големи са те?
  • къде се разпределят свръхкалориите?

Мастните клетки мога да ги оприлича като мастни балони, които могат да се раздуват точно 3 пъти. Когато се изпълват от калориите, те стават все по-големи и по-големи. Щом вече не могат да се уголемяват, се включват нови мастни клетки, които “поемат” излишните калории!

Затова по-дебеличките хора имат в повече и по-големи мастни клетки в подкожието, за разлиак от по-слабите. Новородено дете например има 0,5 кг мастни клетки. Това е дори така да се каже % подкожни мазнини. Тези мастни клетки се умножават с възрастта, до едно определно време и после този процес спира. Но има хора, при които този процес не спира, а продължава. Лошото от всичко до тук е, че веднъж образували се, мастните клетки никога не изчезват. Могат само и единствено да намаляват обема си. Минималният обем, до който могат да стигнат е 30% по-нисък от изходното положение (на фигурата в ляво). Тогава човек изглежда видимо слаб и атлетичен!

Част от поетите с храната калории изгарят бързо – било то в резултат на ежедневието ни или в резултат на фитнес тренировка. Но свръхкалориите от мазнините и въглехидратите стигат до мастните клетки чрез ензима липопротеин липаза (LPL). Тогава въглехидратните складове в черния дроб са пълни (с чернодробен гликоген).

Какво става със свръхкалориите при по-слабите? организмът им изпраща тези калории до мускулите, където те изгарят и отделят топлина. Дебеличките хора изпращат по-големия процент свръхкалории до мастните клетки, където те се складират. Растежът на мастните клетки, когато един човек качи грубо 30 кг се осъществява основно за сметка на увеличаване обема на мастните клетки! Това предполага, че тези хора с наднормено тегло ще отслабнат сравнително по-бързо за сметка на намяляване на техния обем. След тази граница обаче затлъстяването е за сметка на прогресивно увеличаване броя на мастните клетки при относително запазване на размера им. А това е вече опасно!

Фитнес продукта ми “Кардио атака с BelchoHristov.Com” има цел намаляване обема на мастните клетки. Визията ви се променя коренно, основно заради храната, която препоръчвам вътре. Горят се калориите от подкожните мазнини. Те създават обема. Когато размера на мастните клетки бъде стимулиран към намаляване, т.е. висок енергоразход по време на фитнес тренировка, крайния резултат, визуалния е просто нещо повече от зашеметяващ! Потърсете ме, за да ви доставя програмата!

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив