Сьомга – състав, калории и приложение в диетите

siomga

Описание на хранителния продукт

Сьомгата принадлежи към семейство Пъстървови. Интересен факт за нея е, че тя се движи срещу течението, когато се намира в реки. Най-скъпите, чисти и полезни сьомги са дивоотглежданите екземпляри. Смята се, че дивата тихоокеанска сьомга и дивата сьомга от Аляска са с най-високи хранителни качества. Атлантическата сьомга обикновено се посочва като по-замърсена. Най-често сьомгата мигрира, като хвърля хайвера си в сладководни басейни, а след известно време малките се преместват в океана. Попада в групата на т.нар. „мазни” риби, които са и най-полезни. Обикновено цветът на месото й е розово-оранжев, но има и сьомги с бяло месо, най-често диви. Теглото на тези риби може да варира сериозно в зависимост от сорта. Малките сьомги са по около 1-1.5 кг., докато т.нар. кралска сьомга достига до 30-40 кг.

Сьомгата е една от най-богатите на oмега-3 мастни киселини риби. Съдържа и малко Омега-6 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини, които откриваме в сьомгата, са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозапентаенова киселина (DHA). Характерно за тези мастни киселини е, че тялото ни не може да ги произвежда само, затова трябва сами да си ги набавяме чрез храната. Много хора днес страдат от недостиг на тези киселини, тъй като храната, която масово консумираме, е с все по-лошо качество. Все повече от нас се обръщат към здравословните хранителни добавки, за да попълнят дефицита от тези така ценни киселини.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Омега-3 мастните киселини понижават нивата на лошия холестерол и така осигуряват здраве за сърцето. Лошия холестерол намалява и сокът от акай. Регулират дейността на белите кръвни клетки. Предпазват от рак и имат противовъзпалително действие. Доказано е, че жените, консумиращи редовно сьомга, са значително по-малко заплашени от развитие на рак на гърдата. Сьомгата съдържа и много протеини, аминокиселини и полезни витамини, например А, В, D. Бедна е на наситени мазнини и калории, което я прави подходяща за хора с висок холестерол и сърдечни проблеми. Витамин D и калцият в състава й се грижат за здравината на костите и зъбите ни.

Сьомгата е богата още на минералите селен, цинк, фосфор и желязо. Сьомгата има и детоксикиращо въздействие, като ни освобождава от натрупаните вредни вещества. Това нейно качество се дължи именно на омега-3 мастните киселини в състава й. Както консумацията на всяка риба, така и на приемът на сьомга подобрява паметта и стимулира мозъчната дейност. Рибата по принцип е известна като една от най-мощните мозъчни храни. Полезна е за зрението и метаболизма ни, помага ни да отслабнем. Разкрасява кожата и я прави много блестяща и еластична. Маслото от сьомга е в състояние да намали възпалението и болката, свързани с остеопороза и артрит.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на сьомга:

hranitelen-sustav-siomga

Приложение на сьомга

Сьомгата се използва в почти всички видове хранителни програми. Както в тези за покачване на тегло, така и в програмите за отслабване. Сьомгата има по-осезаемо приложение в програмите (хранене и спорт) срещу:

  • хипертония
 • Полезен микросъстав

  Сьомгата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които регулират дейността на белите кръвни клетки и имат анти-възпалителни качества. Регулират нивата на холестерола и мазнините и така предпазват сърдечно-съдовата система и намаляват риска от заболявания на сърцето и кръвообращението. Сьомгата е с високо съдържание на антиоксиданти, витамин А (поддържа здрави костната и нервната система), витамин D (подпомага абсорбирането на калция и е полезен за костите) и селен – минерал, който стимулира производството на антитела в организма.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Раменни преси с дъмбели – фитнес упражнения за рамена

  Раменни преси с дъмбели (гири) от седеж: техника на изпълнение Ако искате да развивате и трите глави на раменният мускул,...