Фитнес тренировки при гръбначни изкривявания – сколиоза, лордоза и кифоза

Фитнес тренировки при гръбначни изкривявания – сколиоза, лордоза и кифоза

Гръбнакът е изграден от 33 отделни кости, подредени една върху друга. Този своевременен гръбначен стълб осигурява основната опора за тялото, като позволява на нас хората да стоим изправени, да се огъваме и да се извиваме, като същевременно предпазва гръбначния мозък от нараняване. Силните мускули и кости, гъвкавите сухожилия и връзки и чувствителните нерви допринасят за здравия гръбначен стълб

Погледнато отстрани, гръбнакът на възрастен има естествена S-образна извивка. Областите на шията и кръста имат лека вдлъбната извивка, а гръдния и сакралния участък имат нежна изпъкнала извивка. Кривите работят като навита пружина, за да поемат удара, да поддържат баланса и да позволяват обхват на движение през гръбначния стълб.

Коремните и гръбните мускули поддържат естествените извивки на гръбначния стълб. Излишното телесно тегло, слабите мускули и други сили могат да привличат подреждането на гръбначния стълб:

  • ненормална крива на лумбалния отдел на гръбначния стълб е лордоза
  • ненормална извивка на гръдния D0ош е %2Dифоза
  • необичайна крива от страна до страна се нарича сколиоза

МУСКУЛИ

Двете основни мускулни групи, които засягат гръбначния стълб, са екстензори и флексори. Екстензорните мускули ни дават възможност да се изправим и да вдигаме предмети. Удължителите са прикрепени към задната част на гръбначния стълб. Флексорните мускули са отпред и включват коремните мускули. Тези мускули ни дават възможност да се огънем или да се наведем напред и са важни за повдигането и контролирането на свода в долната част на гърба. Мускулите на гърба стабилизират гръбначния ви стълб. Нещо толкова често като лош мускулен тонус или голям корем може да извади цялото ви тяло от привеждане в съответствие. 

ПРЕШЛЕНИ

Прешлените са 33 отделни кости, които се свързват помежду си, за да образуват гръбначния стълб. Прешлените са номерирани и разделени на региони:

  • цервикален
  • гръден
  • лумбален
  • сакрумен и опашна кост

За да се интегрира фитнес програма и редица анаеробни фитнес упражнения, в ежедневието на хората, с гръбначни оплаквания и изкривявания, лично аз, препоръчвам горещо намесата на специалист. „Клубно членство“ партнира успешно с най-добрите тесни специалисти. Преди заявка за изготвяне на кардио-фитнес стратегия, моля проверете вашия клиничен статус.

Мнението на специалиста по темата гръбначни изкривявания:

Партньор на "Клубно членство":

Доц. Калин Михов
Доц. Калин Михов е специалист ортопед във Варна с 20 години опит и изявени интереси в областта на гръбначната хирургия, ендопротезирането на стави, артроскопия на колянна, тазобедрена и глезенна става. Има над 30 публикации в областта на диагностиката и лечението на ортопедо-травматологичните заболявания.

Общата работа дава сериозен напредък:

Преди - Ден 1:

След - Ден 360:

Кифоза

Кифозата представлява анормално изкривяване на гръбначния стълб (изгърбване). То включва обикновено гръдните прешлени и се среща най-често при възрастните хора, особено при жените. Засилването на горните гръбни и скапуларните мускули може да помогне в този случай.

Сколиоза

Сколиозата (от гръцки – „изкривяване“) се характеризира със странично S-образно изкривяване в една или друга посока. То се получава в резултат от отслабване на мускулите от едната страна на гръбнака или прекалено засилване на мускулите от другата страна.

Преди - Ден 1:

След - Ден 420:

Подобренията в стойката на тялото, при мъже и жени идват само ако ортопед специалист, даде „зелена светлина“. Едва тогава, симбиозата между физическки силови и анаеробни упражнения, плюс стратегия на хранене дава резултат!

„Клубно членство“ дава и осигурява обратна връзка със снимков материал през профила на клиента към специалиста ортопед и с негово съгласувано действие се подхожда с надграждане на всяка програма и всяка персонална консултация на тренировки.

Лордоза

Лордозата (от гр. „навеждане назад“) се характеризира с прекомерно издаване, „хлътване“ на лумбалните прешлени. Това е обичайно например за жени в напреднала бременност, когато тялото се стреми да възвърне нормално положение спрямо гравитацията. Състоянието на лордоза може да се влоши и поради слаби коремни мускули. Засилване на мускулатурата на корема и намаляване на телесната мастна тъкан може да облекчи това състояние.

Решенията

Когато причините за гръбначни изкривявания за биотични фалтори, а не генетически причини, както и виждате сами, с реалните резултати при работа с клиенти, всичко бъдещи рискове могат да се сведат до минимум. Това става първо след одобрението на казуса от ортопед специалист и след това с внимателен „прочит“ на целия казус по етапи.

Често в моята практика, аз работя за превенция срещу гръбначни изкривявания. В моите фитнес програми и стратегии за здраве използвам:

  • методи за правилно натоварване на мускулатурата – анаеробен и аеробен сплит от седмични, месечни и ежемесечни натоварвания;
  • методи за правилно съхраняване на стави, връзки и сухожилия – превенция чрез хранене и правилно възстановяване, плюс индивидуална биомеханика и тестване на личната мобилност на всеки;
  • методи за развитие на опорно-двигателния апарат – дори и в ранна детска възраст
ФИТНЕС ЗА ДЕЦА

ФИТНЕС ЗА ДЕЦА

Методики за натоварване на опорно-мускулния апарат
Какви детайли трябва да присъстват във фитнес стратегията прио децата и от колко годишна възсраст могат те да започнат работата със специалист? Отговорите тук, в този материал.

Фитнес тренировките като превенция – през призмата на модерния прочит

Фитнесът не е вдигане на щанги до полуда! Фитнесът изгражда и разива мускулатурата. Ако имаме казуси свързани с гръбначни изкривявания и биотични причини за тях, сами можете да се уверите, че правилно и без истерия, човек може да поеме по правилния път, стига да го желае.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив