Класификация на въглехидратите

Класификация на въглехидратите

Въглехидратите се разделят на две основни категории:

  • прости (непълноценни) въглехидрати
  • сложни (пълноценни) въглехидрати

Прости въглехидрати

Състоят се от прости захари, наречени монозахариди, или двойни захаридни единици, наречени дизахариди. Простите въглехидрати се съдържат в храни като захарни пръчки, сладолед, сладкиши и бонбони. Калориите, получени от простите източници на въглехидрати, могат да се разглеждат като “празни” калории и като такива се счита, че не са от голямо значение за бодибилдъра. Основната причина, да бъдат наричани простите въглехидрати “празни” калории се състои в това, че те не могат да се натрупват в организма като гликоген. Гликогенът се разглежда като основно гориво за мускулите по време на физическо натоварване – без подходящо гориво не може да се очаква от мускулите да действат на максимално ниво.

< Източници на прости въглехидрати: >

Сложни въглехидрати

Състоят се от полизахариди, изградени чрез образуването на много захари. Полизахаридите са по-висши от монозахаридите и дизахаридите защото два или три захари са съчетани така, че да образуват нишесте. Нишестето произвежда глюкоза, която пък води до образуването на гликоген. Сложните въглехидрати се съдържат в тестените произведения, едрозърнестите хлебни произведения и топлите зърнени храни: в ориза, овесената каша, както и в печените картофи.

Кафявият ориз, печеният картоф, овесените ядки са отличен източник на сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати се считат за висококачествени храни, тъй като могат да се натрупват в организма под в формата на гликоген. Докато простите захари, които не носят никаква енергия, те единствено стимулират панкреаса, да отдели инсулин, който да насочи глюкозата на сложните въглехидрати към мускулите и черния дроб. А не тя да стои в кръвта, като свободна захар – т. нар. кръвна захар.

< Източници на сложни въглехидрати: >

Класификация на полизахаридите /сложните въглехидрати/

Полизахаридите се разделят на две основни групи:

  • растителни – основно присъстват във всички варива – боб, леща, фасул и др.
  • животински – срещат се въглехидрати и в храни като пилешко месо, риб. Но в много, наистина много малък %.

Разбира се, въглехидратите, които се съдържат в животинските продукти не са пълноценни. Основен въглехидратен изтичник е и ще бъде винаги растителния ресурс, обратно, те пък съдържа протеини, които са непълноценни.

Двете основни форми на растителните полизахариди са нишестето и целулозата. Нишестето е най-познатата форма и може да се открие и в други храни като царевицата, различните семена и зърнени растения, от които се правят хляба, зърнените храни, спагетите и някои сладкиши. Полизахариди във формата на нишесте се намират и в бобовите растения и картофите. Нишестето се счита за най-важната форма на въглехидратите и представлява основната суровина в състава на диетата на спортиста. Никой, който се подлага на силова тренировка с цел отслабване, не би трябвало да избягва сложните въглехидрати.

Информацията, предлагана върху опаковките на хранителните продукти, които купуваме, включва количеството въглехидратно съдържание, но не уточнява дали въглехидратите са прости или сложни. В резултат на това купувачите често се подвеждат като смятат, че ако поемат необходимото количество въглехидрати, посочено на опаковката, ще спазват подходящата диета – това е погрешно. Всички трябва да търсят храни, богати на сложни въглехидрати, и да избягват простите въглехидрати.

Структурата на растенията – стъблото, семената, корените и листата – са изградени от полизахариди и осигуряват най-важния хранителен компонент – влакнестата тъкан (целулоза). Членовете на медицинската общност и специалистите по здравеопазване защищават идеята, че поемането на храни с влакнеста тъкан е инструмент за намаляване на риска от няколко свързани със здравето проблеми, включително и от раковите заболявания. Поемането на целулоза определено може да намали увеличаването на теглото и да ограничи риска от сърдечен инфаркт, причинен от наднорменото тегло.

Сърдечните заболявания намаляват под влияние на храните, съдържащи целулоза, и с ограничаване на холестерола. Натрупването на холестерол е основната причина за нарушаване на функцията на сърцето в резултат на това, че създава напрежение в него, блокирайки сърдечните пътища. Консумирането на целулоза може да намали холестерола като дава възможност да се прочистят пътищата на кръвообращението и значително да се намали натоварването на сърцето.

Друго благоприятно въздействие върху организма на консумирането на храни, съдържащи целулоза, е облекчаването на стомашночревните смущения, получени при бавното преминаване на храната през храносмилателната система. Ускореното преминаване на храната през храносмилателната система допринася съществено за намаляване на риска от рак на червата. Виждаме, че поемането на сложни въглехидрати благоприятства здравето в две основни насоки. Като цяло, приемът на сложни със прости въглегидрати (и пълноценен проитеин) има за цел обезпечаване нуждите от гликоген, чрез инсулинов шок (удар).

Всички актаулни теми със съдържание въглехидрати се обсъждат индивидуално със всеки студент на „Клубна Академия“. Затова као темата те вълнува – запиши се още сега!

Класификация на други макрoнутриенти:

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

5 Коментара

    Този материал е свързан и с други теми в сайта:

    1. Гликемичен индекс - скорост на усвояване на въглехидратите | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки март 24, 2020 (17:06)

      […] Гликемичния индекс (ГИ) е скала, от 0 до 100, с която се измерва скоростта на нахлуване на монозахарида глюкоза в кръвната плазма. Гликемичен индекс имат всички прости и сложни въглехидрати. […]

    2. Уелнес и лечение: диабет | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки май 25, 2020 (15:04)

      […] Гликемичния индекс (ГИ) е скала, от 0 до 100, с която се измерва скоростта на нахлуване на монозахарида глюкоза в кръвната плазма. Гликемичен индекс имат всички прости и сложни въглехидрати. […]

    3. Гликемично натоварване - гликемичен индекс и количество въглехидрати | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки август 4, 2020 (10:35)

      […] захариди, осигуряват енергия на тялото като захари. Въглехидратите присъстват в сладки храни (бонбони и сладки), както и […]

    4. Бърза и лесна рецепта за диетична закуска (протеинова палачинка) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки януари 9, 2021 (10:46)

      […] захар … тук говорим за пълноценен протеин и комплексни въглехидрати. Е, предлагам ви, без повече да четете, да изгледате […]

    5. Гликоген. Мускулен и чернодробен гликоген. | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки януари 16, 2021 (11:15)

      […] сложни въглехдрати, поети чрез храната, попадайки в кръвта се разграждат […]

    Оставете коментар или задайте въпрос тук:

    Архив