Алфа-липоева киселина (ALA) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Алфа-липоева киселина (ALA) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Алфа-липоевата киселина (6-8 дитиооктаноикацид) е едно от най-ефективните открити досега хранителни вещества за изграждането на мускулите и създаването на стабилна инсулинова резистентност! Огромното значение на тази полезна хранителна съставка се състои в двойната й функция да оказва едновременно и анаболно и анти-катаболно въздействие върху организма.

Алфа-липоевата киселина има двоен положителен ефект върху организма ни

Алфа-липоевата киселина може най-добре да се опише като метаболен антиоксидант, тъй като е особено важна за производството на енергия в клетката и същевременно играе ролята на силен оксидант вътре в нея. Явно е, че действа по същия начин като креатина и поради това, за да има ергогенично въздействие върху организма, трябва да се приемат допълнителни количества от нея под формата на добавка.

Доказано е, че ако спортуващи я приемат, се явява над 500 % пъти по-ефективна, отколкото приемането на креатин монохидрат – най-популярния суплемент за мускулна маса! Алфа-липоевата киселина се съдържа в митохондрия (енергийния производител) на мускулната клетка, но въпреки това е необходимо да се приемат и допълнителни количества, за да се стимулира мускулната хипертрофия. (Сareau, J.P. et al.: Meth. Enzimol. 62: 152-158, 1979.). Най-добрият хранителен източник в това отношение са картофите, маята и черният дроб. Проблемът тук се състои в това, че трябва да се консумират огромни количества, за да действа ергогенично. Например, за получаването на 200 мг алфа-липоева киселина трябва да изядем 9.8 кг спанак. (Berkson, B. The Alpha Lipoc Acid Breakthrough 18; 1998.).

Някои основни функции на алфа-липоевата киселина

Вкарването на алфа-липоева киселина в организма има много положителни страни. Най-важната от тях се състои във факта, че тя има характеристика, подобна на инсулина. Тя може да произвежда инсулин без наличието на сложни въглехидрати. (Bashan, A. et al. The Role of Antioxidants in Diabetes; PMI-Verl-Gruppe; 221-229, 1993.). Това става като резултат от действието на бета лангерхансовите островчета в панкреаса, произвеждащи инсулин. Инсулинът се счита за най-ефективния строител на мускула, произвеждан в организма. Той изпълнява три основни физиологични функции.

  • като анаболният хормон, който регулира нивата на кръвната глюкоза;
  • като стимулатор за приемането на аминокиселините.
  • като стимулатор за синтеза на протеина, водещ до повишаване мускулния растеж чрез транспортиране на гликозата от кръвта към вътрешността на мускулните клетки. (Henricksen, E.J. et al. Diabetes Supplement I-122-A, 1994.).

Алфа-липоевата киселина действа подобно на инсулина като “може да се съедини със сулфхидрилните групи в клетъчната мембрана, за да регулира транспортирането на глюкозата, стимулирано от инсулина. (Henricksen, E.J. et al. Amer. Journal of Physiology. 258: C648, C-653, 1990.). Алфа-липоевата киселина също така, може да действа подобно на инсулина като стимулира пренасянето на транспортните протеини глут-1 и глут-4 към повърхността на клетката. Значението на тази функция се състои във възможността на клетката да транспортира по този начин повече глюкоза (и вероятно повече креатин) във цитоплазмата на клетката. Това води до повишаване на мускулна хипертрофия. (Henricksоn, E.J. et al. Amer. Journal of Physiology. 258: C648, C-653, 1990.).

Друга важна функция на алфа-липоевата киселина е способността й да повишава стимулираното от инсулина приемане на глюкозата и креатина чрез повишаване чувствителността на втора система за транспортиране на протеините глут-4 към клетъчната мембрана. Алфа-липоевата киселина действа като катализатор (ко-ензим) при няколко физиологични реакции в цитоплазмата на клетката. Това води до допълнителна мускулна хипертрофия. Алфа-липоевата киселина и нейното действие водят до редица реакции, включително и произвеждането на ацетил СоА, вещество от огромно значение за производството на АТФ! (Reed, L.J. Adv. Enzymol. 18: 319-374, 1957.).

Задълбочените научни изследвания сочат, че алфа-липоевата киселина може да спести ценните аминокииселини в процеса, наречен гликация, при който гликогена се свързва с протеина в обръщение. Тя замества гликогена като не позволява протеина да се свързва с глюкозата. По този начин тя допринася за съхраняването на протеина и спомага за по-лесното възстановяване на клетката. (Keit, Y. et al. Int. J. Clinical Pharmacology; Ther. Toxicol. 337-342, 1993.).

Алфа-липоевата киселина е ефективен и мощен антиоксидант

Доказано, е че липоевата киселина е ефективен антиоксидант и предпазва тъканите в организма от пагубния катаболен ефект на свободните радикали. Неопровержимо е, че алфа-липоевата киселина (или липоидна, както я наричат някои автори) има много положително физиологично въздействие върху повишаването на мускулната маса. Това се дължи на факта, че тя не само предизвиква рязко повишаване на инсулина, което е твърде краткотрайно, но всъщност и наподобява неговото действие. Това е особено важно от гледна точка на положителния ефект от отделянето на инсулин. Липоевата киселина улеснява уголемяването на клетката като ускорява преноса на гликоген и другите хранителни вещества.

Продукти на магазина:

Друга нейна важна функция, особено за тези, които се стремят да увеличат мускулната си маса и намалят мазнините в организма си, е това, че тя повишава приемането на глюкозата от мускулните клетки за сметка на мастните клетки. Всеки продукт, който е в състояние да изпълнява двойната функция да увеличава мускулната и намалява мастната тъкан, оказвайки едновременно и мощен анаболен и антикатаболен ефект, би трябвало да се счита за извънредно полезен за организма.

< Още материали: >

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив