Клетъчно възстановяване

Пълното възстановяване на мускулните клетки започва след правилно направената фитнес тренировка! Изключително много трябва да внимавате върху следната тема:

Дозирате ли правилно почивката между сериите със конкретния брой повторения и тежест по време на работните серии?

Помислете и върху това:

Мускулният растеж започва чрез внимание върху анабиолизма, а не върху катаболизма, причинен в резултат на фитнес работа!

Всичко за анаболните и катаболните процеси научете в този материал и направете теста за оценка знанията по темата “Анаболизъм VS Катаболзъм”.

Във кои части от секундата, минутата и часовете след фитнес, какво протича, вижте чрез следната схема:

Винаги трябва да търсите ускорение на процеса на възстановяването! Именно, когато говорим за фитнес тренировки за покачване на мускулно тегло, за отслабване или просто за здраве. Всъщност, означава “правилно”! След като методиките на трениране за ви известни (ако не, потърсете ме за помощ), трябва да оптимизирате всичко.

Нека започнем със предтренировъчното хранене и енергийното зареждане. Едно от най-важните хранения за деня! Основната роля се пада на сложните въглехидрати, както и някои прости дори и мазнини (в частни случаи, като при този, когато работих с Милан).

В случая, като общи насоки споделям: гейнърите под формата на хранителни добавки не са опция! Въглехидратите с дълга верига (кафяв ориз, овесени ядки), бета аланин и някои форми на на креатина като Creatin ethyl ester са добри варианти. Добавете към това и 30 гр. белтъчини – яйчни белтъци, извара или суроватъчен протеин.

Тренировката ви е започнала. Вижте какво се случва вътре в клетката и някои бележки за гликолизата и млечната киселина. Преценете обема работа и почивката. Обемът на тренировката зависи от качеството на възстановителния интервал. Продължителността и интервалът му не са единствените показатели за това.

Скоростта и кръвотока и доставка на енергийни субстрати и кислород е подход, който би помогнал много! Ще сгрешите, ако изплзвате преди тренировка много от напомпващите хранителни добавки. Визирам ви една изключително популярна – N.O. Explode. Аз съм привърженик на редица идеални за възстановяването продукти, като например:

  • ASSAULT
  • SUPER PUMP MAX

и следтренировъчните продукти като:

  • RE-CON
  • SIZE ON

Тези продукти скъсяват времето за възстановяване. А не като други (N.O. Explode), които напомпват и до тук! Отделно, за да напреднете със възстановяването, отговарям на един от въпросите на читател:

Ето и въпрос свързан с добавките! Както знаете в момента ползвам само разтворими аминокиселини по време на тренировка и веднага след нея с цел да се ограничат катаболните процеси, поради специфичният ми режим на хранене. Има ли смисъл от прием на тази добавка по време на тренировка, при хранене с положителен калориен баланс?

Още Милош Сарчев бе един сред първите билдъри, който си правеше такива коктейли от разтворими аминокиселини. Е, вече има такива. Вижте тук.

Тежка силова тренировка означава изгорени мускулни белтъци! И изчерпан гликоген. Вижте всичко за зареждането с гликоген. Първата и най-краткотрайна фаза на възстановянето трае до 30 минути. Всички функции в организма, хормонални нива, енергийни субстрати, нива на отпадъчни метаболити и т.н. се връщат постепенно към изходните си състояния на покой.

Тук е мястото, гейнърите (с прости въглехидрати и високо гликемичен индекс) като продукта Serious Mass да го приложите в менюто си. Разбира се, изборът на гейнър зависи от това дали сте хардгейнър или ендоморф. Или от това приема ли ви се такъв вид суплемент?

Втората фаза на възстановяването продължава 2-3 часа. Най-важно е да възстановите нивата на гликоген и телесните течности, също. Полезни въглехидрати тук са царевичните и картофени продукти. И глутаминът, също!

Третата фаза може да продължи и до 48 часа. Това е моментът за прием на сложни въглехидрати и протеин от яйчен, млечен и животински произход.

Архив статии