Червен боб – състав, калории и приложение в диетите

Червен боб – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Като цяло бобовите култури се считат за едни от хранителните “съкровища”. А червеният боб е една от най-добрите храни за човешкия организъм. Първо, защото са богати на антиоксиданти. Второ – съдържат ценни протеини, много минерали и фибри, както и въглехидратите, самите те са със среден гликемичен индекс.

Диетичен начин на обработка

Сухият червеният боб трябва да се накисне преди готвене. Това ускорява процеса на приготвяне и отстранява веществата, предизвикващи проблеми с храносмилането.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на червения боб:

Приложение

Червеният боб ни помага да успокоим разстроените си нерви. Това става благодарение на високото съдържание навитамин B6, който е отговорен за имунната устойчивост на организма, състоянието на кожата и за работата на нервната система.

Червеният боб е богат източник на целулоза. Световната здравна организация (WHO) препоръчва да се консумират 20 – 40 грама баластни вещества дневно, а в 100 г сух червеният боб се съдържат 25 г такива съставки. Баластните вещества създават чувство за ситост, защитават от рак, стабилизират нивото на кръвната захар и помагат за отстраняване на токсините от организма.

Бобът дава енергия, която постепенно се използва от организма – това не са калории, които водят до напълняване.

Полезен микросъстав

Червеният боб съдържа в състава си комплекс от витамини: А, С, В1 В6 и В12, РР, такива са необходими за човека аминокиселини като тирозин, лизин, метионин и аргинин. Червеният боб е осезаемо различен от белия, с наличието на повече калий, желязо, магнезий, цинк, йод и мед. Ползите на червения боб помагат при различни заболявания, а именно:

  • помага за промиване на камъни от бъбреците и жлъчния мехур;
  • добре въздейства върху имунната система на човека, увеличаване на устойчивост на инфекции;

  • спомага за образуването на червени кръвни клетки;
  • добре повлиява заздравяването на рани;
  • намалява растежа на зъбни отлагания;
  • поради съдържанието на калций и магнезий, боб е полезен за зъбите, косата и ноктите;
  • препоръчва се при заболявания на бронхите, ревматизъм, при чревни инфекции.
 • Следете всичко за продуктите в секцията “Био храни” тук. Обратно към раздел “Хранене” тук.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив