Червен (сладък) картоф – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Червеният (сладък) картоф от скоро нашумя по нашите ширини, тъй като той е популярен в Северна Америка. Но, основателно този вид картоф намира все по-широко приложение в диетите и начина на хранене на хората. Нискокалоричен е, вкусен, полезен и лесно се приготвя.

Сладките картофи са познати още като батати. И биват два типа – със светла и тъмна кора. Въпреки името си (червен или сладък), тези картофи не принадлежат към същата група на другите картофи – жълтите картофи.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Светлите сладки картофи имат светло-жълта и доста тънка обвивка, сърцевината им е бледожълта. При топлинна обработка стават сухи, зърнисти като печен картоф и не са толкова сладки като тъмнокорите сладки картофи.

Тъмнокорите сладки картофи са с по-дебела, тъмно-оранжева кора и ярка оранжева сърцевина. Те са много сладки и с по-влажна консистенция, когато се обработят. Но и двата вида имат сходен (за материала) и еднакъв състав.

Диетичен начин на обработка

Сладкия и червен картоф е желателно да бъде диетично обработен. А именно сварен с кората или опечен с кората във фурна. Препоръчително е изпичането, за да се запазят минералите в кората на картофа.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на червения (сладък) картоф:

Приложение

Сладките картофи съдържат голямо количество антиоксидант, което ги прави подходящи за хора с астма, артрит и др.

Сладкият картоф е подходящ за консумация от диабетици (т.е. при състояния на диабет), тъй като е много добър регулатор на кръвната захар. Сладкият картоф съдържа киселини, които са важни за здравето и развитието на клетките и тъканите на зародиша (за развитие на зародиша, при бременност).

Поради голямото си съдържание на калий, сладкият картоф предпазва от сърдечни удари, както и помага на сърцето да функционално нормално и балансира кръвното налягане.

Полезен микросъстав

Сладките картофи съдържат и са богати на калий – 337 mg. Съдържа още калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо.

Обратно към раздел “Хранене”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Запазване на преференциален час, за среща по Ваш казус и/или оплакване | Новини

За страната, съм единственият уелнес и фитнес консултант, който е изградил специализирана база (корпоративен магазин), за среща със всички свои...