Цикория – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Цикорията е листен зеленчук. Насоро нашумя в диетите от всякакъв вид, като внесе разнообразие сред избора и спектъра от зеленчуци. През първата година от своето развитие, цикорията е кореноплодно, а през останала част от развитието си е цветоносно стъбло.

Има няколко вида цикория:

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:
  • белгийска цикория – популярен вид е, има сравнително дребна форма и тяло. Тази цикория се отличава с своя леко горчив вкус. Но той е особено приятен. По-горичи са главите на цикорията, които са по-зелените в случая, от бялата й част.
  • къдрава цикория – тази цикория е с по-накъдрени листа, отново горчи, но е и сладка, едновременно с това.
  • червена цикория – повече прилича на вид зеле, но си остава цикория, със своя загадъчен горчив вкус.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на цикорията (съдържанието е описано за 100 грама продукт):

Приложение на цикория в диетите

Цикорията се отличава със съдъражнието на инулин в листата си. Цикорията също така съдържа повече фруктоза, от колко глюкоза. Това я прави отличен диетичен зеленчук и предпочитан източник на витамини и минерали. Съдържа много голяма гама минерали и витамини, като най-отличителните от тях са описани малко по-долу.

Инулинът е главният компонент в корена на цикорията и това е храна за бифидобактерите. Те живеят в нашия чревен трактат и ни защитават от патогенни въздействия. Благодарение на инулина, броят на полезните бактерии се увеличава, а имунитетът се засилва. Поради гореспоменатите характеристики, инулинът силно се препоръчва на хора с нарушена дейност на храносмилателната система. Успоредно със съдържанието на инулин, цикорията намира приложение в диети и план програми на хранене като:

Полезен микросъстав

Сикорията съдържа много важни микроелементи, от които най-съществени и значими са калия – 211 мг, калций 19 мг, фосфор 26 мг, магнезий 10 мг.

Обратно към раздел “Хранене”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Курсове (обучения) за диетолог и персонален фитнес треньор | Новини

Във връзка с индивидуални подход, отношение и време, което отделям на всеки курсист (за да бъде обучението най-малкото работещо в...