Цикория – състав, калории и приложение в диетите

Цикория – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Цикорията е листен зеленчук. Насоро нашумя в диетите от всякакъв вид, като внесе разнообразие сред избора и спектъра от зеленчуци. През първата година от своето развитие, цикорията е кореноплодно, а през останала част от развитието си е цветоносно стъбло.

Има няколко вида цикория:

  • белгийска цикория – популярен вид е, има сравнително дребна форма и тяло. Тази цикория се отличава с своя леко горчив вкус. Но той е особено приятен. По-горичи са главите на цикорията, които са по-зелените в случая, от бялата й част.
  • къдрава цикория – тази цикория е с по-накъдрени листа, отново горчи, но е и сладка, едновременно с това.
  • червена цикория – повече прилича на вид зеле, но си остава цикория, със своя загадъчен горчив вкус.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на цикорията (съдържанието е описано за 100 грама продукт):

Приложение на цикория в диетите

Цикорията се отличава със съдъражнието на инулин в листата си. Цикорията също така съдържа повече фруктоза, от колко глюкоза. Това я прави отличен диетичен зеленчук и предпочитан източник на витамини и минерали. Съдържа много голяма гама минерали и витамини, като най-отличителните от тях са описани малко по-долу.

Инулинът е главният компонент в корена на цикорията и това е храна за бифидобактерите. Те живеят в нашия чревен трактат и ни защитават от патогенни въздействия. Благодарение на инулина, броят на полезните бактерии се увеличава, а имунитетът се засилва. Поради гореспоменатите характеристики, инулинът силно се препоръчва на хора с нарушена дейност на храносмилателната система. Успоредно със съдържанието на инулин, цикорията намира приложение в диети и план програми на хранене като:

Полезен микросъстав

Сикорията съдържа много важни микроелементи, от които най-съществени и значими са калия – 211 мг, калций 19 мг, фосфор 26 мг, магнезий 10 мг.

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Биолог, диетолог, фитнес консултант и персонален треньор. Суплементарист и създател на идеята BelchoHristov.Com.

Архив