fbpx

Ето защо маслото от крил (Krill Oil) е по-добро от рибеното масло (Fish Oil)

Клас / Хранителни добавки

Откритието, че Oмега-3 са добри, особено за сърцето и кръвообращението, идва от датски изследовател, който забеляза, че смъртта от инфаркт или сърдечни заболявания са много малко сред ескимосите и го приписват на диетите им, базирани на дива риба от чиста риба арктически води. От тогава има и многобройни изследвания, които потвърждават доброто състояние на човек след прием на омега-3 за сърдечно-съдовата, нервната и имунната система. Също и за триглицеридите, ставите и червата. за противодействие на възпалението и клетъчното стареене и т.н.

Днес знаем, че консумацията на богати на омега-3 храни, като дива алясканска сьомга, сардини, скумрия, аншоа, синя риба и други, като цяло е от съществено значение за нашето здраве.

< Вижте материалите за всички морски източници тук: >

В тази статия обаче, искам да подчертая друг много специфичен природен източник, богат на омега 3: маслото от крил.

Какво е масло от крил?

Това са малки скариди, които стоят в основата на океанската хранителна верига. Крил е общ термин, който описва малки скариди, които живеят в студените води на Антарктида, хранещи се с фитопланктон, тоест съвкупността от микроскопични организми от растителен характер, плаващи в тези морета. Конкретният хранителен режим на Крил е много важен, защото го прави едно от морските животни по-малко обект на усвояване и натрупване на замърсители и тежки метали.

Криловото масло се получава чрез специален процес на извличане и рафиниране, при който протеините от крил и други принципи се филтрират, за да се получи 100% чист и без замърсители продукт.

Рибено масло или крил: кое е по-добре?

Крил маслото често се сравнява с рибено масло, но има важни разлики между двете, които ще проучим дори заедно със вас:

 • крилът е без тежки метали, които често се натрупват в рибните тъкани
 • криловото масло, за разлика от рибеното масло, е отличен антиоксидант
 • крил осигурява поне два пъти повече омега 3 в сравнение с по-големите риби

Последният резултат е продукт на проучване върху някои здрави хора с нормални стойности на холестерол или малко над прага на риска. Първа група са приемали масло от крил, втората група са използвали други рибени масла, а третата – плацебо. Резултатът бил, че хората, които приемали рибено масло, имат EPA и DHA от 846 mg, докато тези, които употребяват крил масло, имат “само” 543 mg омега 3. Тези данни изглежда ясно говорят: рибеното масло очевидно носи повече ползи от криловото масло.

Това, което конкретно се появи от проучването, е, че пациентите, използващи масло от крил, имат увеличение на EPA и DHA в кръвта съответно 146% и 43%, следователно практически почти двойно повече от групата на рибеното масло! Това е възможно, тъй като маслото от крил е по-бионалично от рибеното масло. Това, което се вижда, е само едно от няколко сравнителни проучвания за стойността на крилското масло в сравнение с рибеното масло.

Въпрос на бионаличност

 • Бременна жена – крил съдържа вещества, които подпомагат развитието на плода. Мастните киселини са водоразтворими по природа и за да бъдат транспортирани от кръвта, те трябва да бъдат “придружени” от липопротеини. В маслото от крил омега 3 мазнините са свързани с фосфолипиди, по-специално с фосфатидилхолин, естествено присъстващ в крила, което означава, че тялото може да абсорбира омега 3s по-бързо и ефективно. Фосфатидилхолинът се състои отчасти от холин, предшественик на основния невротрансмитер ацетилхолин, който изпраща нервни сигнали до мозъка; и триметилглицин, протектор на черния дроб. Холинът е от съществено значение за развитието на мозъка, ученето и паметта и играе жизненоважна роля за развитието на плода и мозъка на новородените. Поради тази причина консумацията на крил масло при бременност или при кърмене може да бъде отлична идея. В рибеното масло, от друга страна, омега 3s са свързани с триглицериди, които първо трябва да бъдат разградени до DHA и EPA от червата, което елиминира около 80-85% от тях. Консумирайки рибено масло, черният дроб трябва да свързва омега 3s с фосфатидилхолин, така че организмът да може да ги използва, тъй като те вече не са биологично достъпни, както в крил. Рибеното масло също лесно се окислява и окисляването му води до образуването на свободни радикали, което носи по-голям окислителен стрес и увеличаване на нуждата от антиоксиданти. Рибеното масло обаче съдържа много малко антиоксиданти!
 • Червеният антиоксидант: криловото масло съдържа много астаксантин, един от най-мощните природни антиоксиданти. Любопитно е, че независимите оценки на абсорбционния капацитет на кислородните радикали (ORAC) са установили, че маслото от крил (благодарение на астаксантин) има антиоксидантна сила над 300 пъти по-голяма от тази на витамини А и Е и над 34 пъти по-голяма от CoQ10. Астаксантинът е онзи червен пигмент, който придава типичния лилав цвят на крил, ракообразни, сьомги и пъстърви. Наличието на този мощен антиоксидант позволява естествено да се запази маслото от крил с течение на времето, без да е необходимо да се добавят никакви химически, нито природни консерванти (например рибените масла трябва да добавят витамин Е).

Съвети за избор на добавки с масло от крил

За производството на висококачествено крилово масло се използва антарктическият вид “Euphausia Superba”, който живее в големи банки в зоната на FAO 48, зоната на океана, където се извършва риболов. При закупуване на морски продукти е от централно значение да се гарантира, че те са устойчиви за екосистемата, например, че те представят сертификати като Морския съвет за управление на корабите (MSC), международен верификатор, който приема строги критерии за оценка. Сертификатите са индикация за качество и безопасност, защото можем да имаме гаранция къде и как се получава крил в добавки за масло от крил.

Внимание към устойчивостта – устойчив риболов на крил

Широко разпространеното явление на замърсяване на морето прави много видове риба (особено големи) подложени на замърсяване с тежки метали, по-специално живак. За щастие обаче крилът не е обект на това замърсяване: не само че се лови в чисти и защитени зони, но, като се намира в основата на хранителната верига, се храни с фитопланктон, а не с друга заразена риба. Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е, че риболовът на крил е далеч по-устойчив от рибата, тъй като крил представлява най-голямата биомаса на земята. Това също е силно дисциплинирана практика, тъй като само 1% или 2% от общата биомаса на крил може да се лови всяка година.

Населението на крил се наблюдава строго от Антарктическата комисия за опазване на живите морски ресурси (CCAMLR). CCAMLR е разработила солидни изследователски програми, използващи независими проучвания, които спомагат за успеха на мерките за опазване в Антарктическия океан.

Крил масло свойства

Ето основните полезни свойства на крилското масло, изтъкнати в научната литература:

 • Криловото масло противодейства на холестерола и триглицеридите: няколко проучвания показват, че маслото от крил е поне 4 пъти по-ефективно от рибеното масло при понижаване на холестерола и триглицеридите.
 • Той поддържа и защитава сърдечно-съдовата система: проучванията на масло от крил разкриха, че той подобрява течността на кръвта и затруднява образуването на плаки в артериите. Благоприятният ефект вече се получава при дневен прием на 250 mg EPA и DHA.
 • Крил има положително метаболитно влияние: изследователите откриха, че маслото от крил помага за подобряване на митохондриалната функция, засилвайки окисляването на мастни киселини, цикъла на Кребс и метаболизма на глюкозата, както и помага за защита на черния дроб срещу чернодробна стеатоза.
 • Препоръчва се за бременни жени: консумацията на омега 3 по време на бременност, по-специално DHA, благоприятства развитието на плода, като намалява риска от преждевременно раждане, оптимизира растежа на плода, подпомага невроцеребралното развитие (особено през третия месец) и може предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и диабет (изследванията показват, че недоносените деца имат по-висок риск от развитие на диабет).
 • Той може да помогне за намаляване на симптомите на ревматоиден артрит: тази новина, публикувана от списание BMC Musculoskeletal Disorders, е резултат от проучване, което подчертава най-големите ползи, получени при ежедневната употреба на масло от крил (симптоми намалени с 47%) в сравнение с рибеното масло (26%). Този сензационен ефект се дължи на високата бионаличност на EPA и DHA, в допълнение към присъствието не само на омега 3, но и на други антиоксидантни молекули (астаксантин). Тези оценени противовъзпалителни свойства на омега 3 могат да бъдат разширени до потенциално приложение в областта на костната става.
 • Той помага за защита на здравето на очите и намалява вероятността от получаване на сенилна макулна дегенерация (AMD)

Противопоказания и странични ефекти

Криловото масло може да попречи на действието на лекарства, които забавят съсирването на кръвта (антикоагуланти и антитромбоцитни агенти) поради добавените им ефекти могат да увеличат кървенето. Антикоагулантният му ефект може да изисква прекъсване на употребата в случай на планирани хирургични интервенции. Криловото масло също може да попречи на лекарството за лечение на затлъстяване “Орлистат”. В случай на употреба на лекарства е добре да попитате вашия лекар за съвет.

Използването на полиненаситени източници на мазнини като рибено масло също може да доведе до някои заболявания (тежък дъх, гастро-езофагеално изгаряне, регургитация, тежест в стомаха и разхлабени изпражнения). Преди всичко, той не се препоръчва на алергични към миди. За останалите от нас, добавките на базата на крил се считат за категорично безопасни.

Продукти, които да ползвате:

ОБРАТНО ПО КЛАСНИТЕ СТАИ НА МЕДИЯТА:

ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ

ЗАПОЧНИ промяната сега!

НЕ допускай ГРЕШКИ! Ще имаш:

 • профил в сайта
 • достъп до коментари
 • онлайн инструкции и одитиране