Кофеин – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Кофеин – описание, действие, ползи и прием (приложение)

В повечето среди, използването на кофеин или по-точно – кафеин, се счита за жизнеспособен подход към храненето, повишаващ ефективността на тренировката. Често, под формата на хранителни добавки, кофеинът е предлаган под форманата на моносъставка: кофеин (Caffeine):

Продукти на магазина:

Кофеинът – стимулант на централна нервна система

За да определим каква е ползата (или вредата) за постигане на тренировъчните ни цели, би било добре най-напред да опишем какво точно представлява кофеинът и как, като се съдържа в кафето, може да окаже положително или отрицателно въздействие. Кофеинът е алкалоид, съдържащ се в редица растения. Кафето е едно от тях, а другото е коката. Не е изненадващо, че влиянието му наподобява това на амфетамините (бързо и интензивно стимулиране на централната нервна система).

От тук и въздействието на растението кока и произведения от него кокаин. Инките са известни със способността си да извършват усилена работа в продължение на дълги часове без да приемат почти никаква храна (в Андите няма значение дали си на 7 или 11 години). Племената получават от някъде енергия. Те смучат кока по цял ден и така силно стимулират ЦНС – Централната нервна система. Макар че могат цял ден да режат растения или да събират реколтата, те в никакъв случай не увеличават сериозно мускулната си маса!

Идеята да се използва кофеинът като енергийно гориво може да се окаже безкрайно неуместна. Едно от най-забележителните съобщения по проблема за мита за кофеина като енергиен стимулант е представено от д-р Даян Спиндлър, доктор на науките, доктор по медицина и хранене, доктор на медицинските науки (Personal Fitness Professional, стр. 28-30.). Смята се, че кофеинът предизвиква психически и физиологически заболявания като хронична умора, смяна на настроенията от една крайност в друга, често свързвани с това, че приемането на кофеин нарушава нормалния сън.

Инсомнията се счита за едно от основните отклонения, предизвикани от кофеина. Той, както и много други наркотични вещества променя усещането за благосъстояние у хора, които постоянно консумират кафе, предизвиквайки фази на депресия и дори параноя! Кофеинът води и до смущения в храносмилането и сърцебиене! Той може да създаде и проблеми, свързани с баланса на кръвната захар и да предизвика състояние на нарушаване на нормалното протичане на познавателните процеси.

Едно от най-отрицателните отклонения, свързани с кофеина, е разрушаване на имунната система поради изчерпване на предпазващите имунната система В-комплекс и витамин С. В-комплекс се използва за функционирането на нервите, а витамин С за изграждането на колаген. Като изчерпва тези важни компоненти, кофеинът катализира различни заболявания, предизвикани от отслабването на имунната система.

Когато някой иска да обясни или оправдае навика си да пие кафе, най-напред подчертава как кофеинът му дава енергия. Повечето хора казват нещо от рода на “Без кафе не мога, направо ме отпиши!”, “Нищо не мога да върша без да си пия кафето сутрин”, “Трябва да си изпия дозата.” и т.н. Всички казват подобни неща без да се замислят. Това, което не е ясно за повечето хора е, че кафето предизвиква моментен прилив на енергия (една нормална чаша от 170 мл съдържа около 100 мг кафеин), но произведеният ефект е нетраен.

Макар да стартираме по този начин ударно, но краткотрайно, обмяната на веществата, обратният ефект върху централната нервна система е разрушителен и може да предизвика хаос в баланса на кръвната захар! Ето до къде води “невинната” чашка кафе! Трудно можем да видим положителната страна на това така прокламирано средство за подобряване на енергията. В действителност приемането на кафеин може сериозно да наруши енергийните запаси!

Първоначално, като че ли приетият кофеин е предизвикал повишаване на общата енергия поради така нареченото “високо” съотношение адреналин/глюкоза. Последвалият обратен ефект обаче, води до разрушителен спад на енергията. Това неизбежно превключване от хипергликемично до хипогликемично състояние изсмуква ценните енергийни запаси. Енергийният спад се получава до голяма степен чрез отделянето на хормони в организма. То действа като намалява кръвното налягане и сърцебиенето. Те са причина и за повишаване на депресиите свързани с тревожността, състоянието на нервност и високото ниво на раздразнителност! Естествено тази реакция би изтощила всекиго.

Кофеинът нарушава действието на невроните в мозъка и предизвиква неконтролируема реакция. Тя кара хипофизата да отделя хормона адренокортикотрофик /ACTH/, който изпраща сигнал към надбъбречните жлези да отделят на свой ред стрес хормоните адреналин и норадреналин. Адреналинът /още наричан епинефрин/ повишава мастните киселини за мускулно гориво, задвижва гликозата и мазнините, натрупва ги в черния дроб и намалява секретирането на инсулин, което не позволява да се натрупва гликоза в тъканите.

Кофеинът повишава производството на епинефрин и на норепинефрин. Стрес хормоните действат директно на симпатичните нерви и на невротрансмитерите. В резултат на предизвиканото от кофеина секретиране на стрес хормони се повишава кръвното налягане, ускорява се сърдечния пулс и прилива на адреналин в моменти на възбуда! Хиперадренализмът често може да доведе до адреналинова умора. Непрекъснатото натоварване на хормоните, борещи се със стреса ги изтощава и предизвиква умора в организма. Това може да се наблюдава при футболисти, които се чувстват “свежи и бодри” часове преди началния удар, а когато играта започне са толкова изтощени, че едва излизат на терена. Това се дължи на прекомерния, продължителен стрес върху системата. Недостигът на хипофизния АСТН предизвиква адреналинова недостатъчност, което води до умора. Надбъбречната жлеза престава да реагира на АСТН, а хипофизата престава да го произвежда. При прекомерно натоварване надбъбречните жлези и панкреасът просто се изтощават.

Трябва да отбележим, че производството на адреналинови хормони е от жизнено важно значение, тъй като те помагат да се регулира имунната система и освен това пречат на имунните клетки да атакуват здравите! Симптомите в резултат на това явление са умора, световъртеж, смяна на настроенията, тревожност, нервност, сърцебиене, умствена умора, главоболие и редица други заболявания, включващи и болки в гърдите.

Кофеинът може да наруши и качеството на нашия сън. Човек не само трудно заспива, но и не е в състояние да премине през отделните фази на съня, така необходими за пълната почивка. Без истинска почивка, организмът не може да се възстанови физически и психически. Лишаването от сън повишава тревожността и раздразнителността и създава смущения в нормалния ритъм на храненето. Без пълната почивка и правилния режим на хранене не може да се очаква, че ще работим на необходимото ниво! По какъв начин кафеинът ще допринесе до повишаване на енергийните нива в тези по-кратки илипо-дълги периоди на натоварване?

Непрекъснато се води спор дали кафето крие потенциална опасност за тези които го консумират в големи количества редовно или не. Отговорът е просто “много зависи от нивото на поносимост на всеки отделен човек.” Някои хора могат да понесат няколко чаши кафе без “видима” промяна в поведението или в физиологическите реакции. За други обаче, само една чашка може да предизвика редица негативни симптоми.

Така че е трудно да се определи какво количество кофеин е достатъчно (или по-точно твърде голямо) за различните хора. Това, което лесно можем да уточним е фактът, че всяко консумирано количество оказва влияние по някакъв начин и до някаква степен! Човешкият организъм не е създаден да преработва или дори да понася наличието на кафе!

Трябва да подчертаем също така, че наличието на кофеин не е единственото зло, съдържащо се в кафето. Трябва да имаме предвид и къде се произвежда то и с какво е третирано докато расте. Кафето се пръска с различни пестициди, много от които са канцерогенни! Трябва да подчертаем, че кафето съдържа над 500 летливи вещества и тяхното високо алкално съдържание може да предизвика повишаване на киселинността в стомаха. Не забравяйте, че стомахът ви не е от стомана.

Предполага се също така, че редовната употреба на кофеин води до недостиг на калций и биотин и това може силно да намали способността на организма да оползотворява желязото. Един от най-разпространените митове твърди, че кафето служи за изгаряне на запасите от мазнини. Интересно е обаче да се знае, че кафето произвежда лош холестерол в малки граници. Счита се, че кофеинът потенциално действа като освежава ума. Поради блокиращият ефект на кофеина върху аденозин рецепторите и последвалото го нарушаване на нормалното активиране на невроните, се нарушава сериозно обмяната на жизнено важните за мозъка биохимични вещества гама-аминобутирова /GABA/ киселина и ацетилхолина. Трябва да подчертаем, че GABA ни помага да филтрираме информацията и да планираме стратегиите си, а ацетилхолинът засилва нашата памет и способността ни да учим.

Това, което не е ясно за всички е, че кофеинът е вазоконстриктор, което означава, че действието му намалява притока на кръв в мозъка и същевременно повишава кръвното налягане! Това комбинирано действие се разглежда като предизвикващо удар! Кофеинът намалява притока на кислород в мозъка. Смята се също така, че кофеинът намалява притока на кислород в мозъка, поради стеснение на кръвоносните съдове. Хора, които страдат от главоболие, причинено от кофеина, трябва да знаят, че подлагат на стрес най-важните органи в организма си – сърцето и мозъка. Моля, обърнете внимание – може да настъпи главоболие и при прекратяване на консумацията на кофеин поради разширяване на кръвоносните съдове.

Кофеинът стимулира надбъбречните жлези да отделят адреналин/норадреналин, което служат за ускоряване на обмяната на веществата. Когато надбъбречните жлези са стимулирани от кафето, хормонът кортизол изпраща сигнал към черния дроб да отделя натрупаните в него гликоза и мастни киселини в кръвния поток. Така мазнините задръстват нашите артерии. Свръхпроизводството на захар в резултат на стимулирането на надбъбречната жлеза, предизвикано от прекомерното производство на инсулин води до постоянно високи нива на захарта! Това представлява цикличен процес, който може да има сериозен негативен физиологичен ефект! Накрая същият цитиран от мен д-р Спиндлър, завършва статията си така:

Митовете, че кафето е “безопасен” стимулант са напълно неверни и необосновани.

Широката употреба на безалкохолните напитки като хранително средство е много неправилен метод за хранене. Подсладителят в напитката има отрицателен ефект върху физиологичното състояние на човека! Ако се използват захари, те водят до повишаване на кръвната захар, което пък причинява повишено натрупване на мазнини. Ако от друга страна подсладителят е изкуствен, мозъкът предизвиква реакция за превръщане на поетите калории в мазнини по време на следващото хранене!

Ето как диетичните напитки всъщност водят да повишаване на теглото! Същият хаос, който се предизвиква от кофеина в кафето се получава и от напитките, съдържащи кофеин. Често децата могат да страдат от синдрома на повишената активност и смущения свързани с концентрацията на вниманието! Както при възрастните така и при децата напитките с кофеин могат да предизвикат същите проблеми както и кафето – тревожност, бърза смяна на настроението, депресия, умора и намалена неврална функция (загуба на паметта) както и намалена способност за учене (Spindler D.: Personal Fitness Professional; стр. 30, Jan. 2000.).

Доказано е, че консумацията на безалкохолни напитки предизвиква 1/3 от случаите на свръх натоварване със захар, от което страдат американците. Изследванията разкриват, че другите източници за това са нездравословната диета, включваща захар на таблетки, сиропи и подсладени зърнени храни! Освен това е доказано, че подсладените храни убиват апетита за по-полезни източници на хранителни вещества. Храните с високо съдържание на хранителни вещества като рибата и пилешкото месо дори не се и докосват, докато разни сладкишчета представляват обикновеното дневно меню.

Изследванията сочат, че безалкохолните напитки подменят млякото в диетата на подрастващите момичета. Това лишава младите жени от толкова важните за тях натрупвания на калций. Липсата на калций може да има акумулиращ ефект и да доведе до постепенно намаляване на костния мозък. Трябва да подчертаем, че консумирането на захар представлява ужасяващо 20% от калориите, съдържащи се в повечето диети за юноши и девойки. (Тази цифра е по-малка за възрастното население). (Reuters Health, Jan. 12, 2000, цитирано от: Muscular Development; Vol. 37, No 4, April 2000, стр. 36).

И все пак. в духа на не само лошите ефекти, аз ще завърша този материал така:

Всяко нещо е отрова, но всичко е и до доза!

Приемайте до 1-3 кафета дневно. Нека това да са висок клас суровини, източници на приятен аромат, изпита чаша кафе в приятна компания или преди физически занимания. Защото все пак, кофеин преди тренировка намалява болката в мускулите с над 65%!

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив