Фитнес тренировки и диета при диабет

Фитнес тренировките и храненето (диета) при диабет са нещо, на което лично аз обръщам сериозно внимание. Всички фитнес програми и диети, които са свързани със здравето (независимо целта на клиента – отслабване или покачване на мускулно тегло) на трениращия, особено ако казуса е диабет, трябва да протичат под зоркото око на специалист.

В качеството ми на такъв искам да се върна в спомените назад, за да ви разкажа за две страхотни случки (с двама мои фитнес клиента), които още тогава ми гласуваха доверие и спазваха моите насоки. Годината е 2007, месеца е април. По едно и също време тренирах лично момче и мъж, които се различаваха както по години, така и по фитнес цели, но ги обединяваше едно – за съжаление, те имаха диабет. По-младият ми клиент имаше I тип захарен диабет, а по-възрастния имаше II тип захарен диабет. Но и двамата искаха да променят всичко – разбира се, те не можеха да върнат лентата назад, но можеха да “композират” начина си на живот напред във времето!

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Белчо, смело напред приятелю! Бъди здрав, за да можеш да учиш все повече! Минаха 2 години и нещо, от както заминах за САЩ и редовно чета блога ти! Невероятно си напреднал момче, браво! Много още опит си натрупал, много добре си структурирал всичко, тематично е и научно! Напиши за това как ми помогна на времето! Искам целият свят да разбере какви са твоите възможности. Честно да ти кажа, ако си тук в САЩ, ще станеш милионер от това, което правиш, именно защото го правиш с подход и знания. Но сега си в България и заради това ти пиша с молба – опиши моят казус и помагай на България и хората! Ти си номер едно и си винаги в сърцето ми, защото ми даде живот! Никога няма да те забравя и те подкрепям. Не си сам, намери хората, на които ще си полезен, можеш, затова си роден!

Петьо Господинов

Това е-мейл от личната ми кореспонденция с фитнес клиент. Петьо Господинов (човекът изпратил ми това писмо) и Младен Илчев са хората, които разглеждам като казус в този материал. Поисках разрежение и от Mладен (по-младият ми клиент), за да направя страхотен материал, който съм убеден, че ще е полезен за всички вас.

Описание на диабета

Фитнес-тренировки-и-диета-при-диабет-за-отслабване

Захарният диабет е хронично състояние, характерно с абсолютен или относителен недостиг на инсулин заради намалената му продукция от панкреаса (задстомашната жлеза). Или заради периферен клетъчен рецепторен дефицит. Вследствиe възниква разтройство в метаболизма, водещо до характерните за диабет остри и късни усложнения. След хранене, особено с въглехидрати като картофи, ориз или нещо сладко, нивото на кръвната захар се покачва и в резултат ендокринните клетки на панкреаса (задстомашната жлеза) отделят инсулин.

Биологичната роля на този хормон е да стимулира преноса на глюкоза от кръвта в клетките, където тя се използва за енергия. При болни от диабет (каквато е същността на настоящият материал) повишената кръвна захар не може да стимулира отделянето на необходимият инсулин, глюкозата не може да влезе в клетките и те изпадат в енергиен глад, образно казано, въпреки че “плуват” в неусвоена енергия. Енергийният недостиг стимулира катаболни процеси, водещи до разграждане на мазнини. Получената така, по този начин глюкоза обаче, не може да се усвои от страдащите клетки – липсва инсулин!

В един момент нивото на кръвна захар стига стойности, при които тя започва да се отделя през бъбреците, увличайки със себе си и количеството вода и микроелементи. А така можете да достигнете до тежко и остро обезводняване. Само допълнително стимулиране на инсулиновата секреция или внасяне на хормона инсулин отвън (екзогенно) пресича този порочен кръг. Според това дали едно лечение им е необходимо (на хората, които имат тези физиологични проблеми) лекуващият лекар поставя диагноза. Но същият, не трябва да отрича факти, с които ще ви запозная само след малко, преди това:

  • I тип захарен диабет: характерен за по-младите хора, при които е налице абсолютен недостиг на инсулин, поради липса на секреция от панкреаса. В този случай обикновено обмяната на веществата е по-нестабилна и за поддържане й са необходими инсулин отвън (екзогенно). При тези хора, ефектът от интензвино физическо натоварване (фитнес) върху метаболизма е по-силен и са възможни критични състояния, изискващи бързо овладяване. Това е случаят ми с Младен Илчев.
  • II тип захарен диабет: характерен за хора, при които заболяването е възникнало в по-късна възраст. Близо 80 % от тези хора имат и затлъстяване. Тук нивото на отделения инсулин е нормално или понякога по-високо от нормалното, но се наблюдава “периферен рецепторен недостиг”. В този случай метаболитните нарушения са по-слабо изразени и често заболяването остава скрито до появата на някои негови усложнения. Лечението на такива хора е задължително да протече с хранителен план, за елиминиране на излишното тегло (за неопределен период от време дори) и евентуално, прием на добавки за допълнително стимулиране собствената продукция инсулин в жлезата. Това е случаят с Петьо Господинов

Добрият контрол над захараният диабет става чрез баланс между инсулинов прием (ако е необходим, виждате това по-горе), индивидуална диета и дозираната спортна активност! Това са нещата, с които аз помагам (и помогнах в разгледаните от мен 2 случая), разбира се, без да слагам каквито и да е диагнози, а само и единствено позовавайки се на тях! Защото един дисбаланс може да доведе (дори и заради незнания и липса на опит) до остри и с късно усложнение последствия.

Какво да правят хората диабетици, които искат да спортуват?

За повечето болни от диабет, високоинтензивните натоварвания най-общо казано, са противопоказни, особено заради диабетната ретинопатия. Това е съдово изменение в ретината на окото. С напредъка на технологиите и възможността за самостоятелен контрол на кръвната захар обаче пълноценните тренировки с тежести и/или машини са възможни – но при спазване на някои правила. Преди да се започне работа с тежести, задължително трябва да се направи консултация с ендокринолог. От там нататък всичко трябва да се поеме от диетолог и фитнес експерт. Вижте и защо и какво изисквах от моите фитнес клиенти Петьо и Младен:

  • контрол над кръвната захар – особено, ако тренировката е по-продължителна (заради по-големите паузи и по-ниската интензивност) или е във вечерните часове на деня. По-късните вечерни тренировки трябва задължително да се избягват. С Младен (отварям и проверявам графика си от преди 3 години) работех в 10.00 часа сутринта, а с Петьо в 18.00 ч. Обема на тренировката ни беше с времеви капацитет около 80 минути.
  • прием на комплексни въглехдирати – задължително заради хипогликемичните профилактични действия от наша страна. Действахме само със сложни въглехидрати до 90 мин преди физическо натоварване – т.е. претренировъчното хранене! Забележете – и двамата консумират въглехидрати и заради общата цел – отслабване и орелефяване! При Петьо трябваше да смъкваме килограми общо, а за Младен му бяха нужни просто релеф и сепарация. В хода на самата фитнес тренировка, за Петьо давах един микс (авторско решение) от въглехидрати през диапазон от 30 минути, като последната част от микса беше в края на самата тренировка! Говорим са силова тренировка с тежести, а не кардио такава. Винаги и двамата имаха повишен калориен прием за тренировъчен ден, а нетренировъчен нещата просто бяха различни.
  • намаляне на общата доза инсулин в деня с тренировка с тежести – Младен беше този, който приема инсулин. В деня на продължителни фитнес натоварвания, внимавах пикът на инсулин да не съвпада с времето на тренировка! Запомнете това – това правило работи! При тогавашна среща с еднокринолог по този казус, просто получих едно невероятно признание от него самият: “Белчо, действаш като по учебник!”. Виждате сами, аз в никакъв случай не исках да “играя на сляпо” и самият аз като консултант, ползвах услугите (платени) на други специалисти, за да си свърша комплексно работата. N.B. един професионален консултант никога не трябва да показва незнания, а да демонстрира желание и “жажда” за такива. Аз също зъм заплащал тогава за тези консултации (днес – сега, владея цялата материя сам), но това бе поет от мен случай. Клиента ми разбра за това едва накрая. И остана удивен от действията ми. А неговите думи бяха следните: “Белчо, просто си … пълен професионалист!”. От тогава знам, от опит и заради консултациите ми със специалисти, че физическото натоварване трябва да е 2 до 4 часа след последният инсулинов прием. Много добре помня, че това беше странно като навик за Младен, но – даваше резултат! Науката с практиката, когато се съчетаят и Боговете мълчат. Преценявах на място, кога Младен да има въглехидратно зареждане и обикновено по онова време (припомням, говоря за 2007-ма година) имах с него почти ежечасово чуване по телефоните. А още тогава, страничните наблюдатели си мислеха, че прилагам някаква екстремна V.I.P. услуга. В крайна сметка, не! Прилагах моето виждане при работа с клиенти, а именно като професионалист, цената на обслужването ми е еднаква за всички.
  • приложение на иснулин в тялото – приемът на иснулин трябва да е в зони, които няма да са обсег в планираната тренировка. При работа над мускулни групи като ръце и бедра, инсулин се бие в областта на корема, подкожно! Ако това не е възможно, избягвайте натоварването на съответната мускулна група поне в рамките на час след инжектиране с инсулин.
  • избягване на алкохол – Младен е млад и “кукувичето” му играеше от време навреме, докато Петьо си бе улегнал от всякъде симпатяга. Всеки обаче ми зададе въпроса – “А какво правим с алкохола?”. Отговарът ми бе кратък: “Ще ме поканите веднъж месечно и ще ударим по един Jack Daniels!”. Мисля, че вие ме разбрахте още по-бързо, от колкото те. Алкохолът силно повишава риска от хипогликемия, а не това бе моето желание. Или с други думи, аз съм строг към клиентите си, защото искам сами да видят успеха на своите действия, те следват просто енциклопедични насоки.
  • прием на течности – особено през топлите месеци, когато тренирахме с Петьо и Младен, станах за първи път свидетел, как мой клиент пие по 8 литра вода дневно, само 2.5 л бяха по време на тренировка! Редувах им водата с дестилирана, за да не предизвикам хиперминерализация в кръвта. Знаете, че някои минерали като цинк, желязо, мед и т.н. имат много важни функции и участват в хормоналният баланс и синтез – цънкът веднага посочвам като пример.

Какво да правят хората диабетици, които искат да спазват диета?

Трябва да проумеят 2 неща:

  • първото най-важно нещо е да контролират своята диета – присъствие на протеин във всяко едно хранене. Солидно присъствие и на фибрите в диетата (има значение от кой вид са те!), както и на течностите. И задължително, да не “орязват” калориите от въглехидратите. Просто нека се консумират 90% комплексни въглехидрати.
  • второто най-важно нещо е да не изпадат в крайности и да не залитат по “модерните” диети. За бързи и гарантирани резултати и т.н.

Петьо и Младен спазваха хранителен план, ползваха хранителни добавки за диабет на фирми, които аз държах да ползват – заради фармацевтичната им чистота, защото всеки знае за вредите от добавки, а малко знаят за ползите им. Никой, още тогава не вярваше в крайния ни резултат и успех. Всеки си мислеше, че се пренавивам, прекалено много съм се старал и т.н. Когато обаче излизаха техните показатели, медицински, и лаборанти и същият този ендокринолог, искаха изходните им данни, хранителните им планове, за да видят как да лекуват и те своите пациенти.

Моят отговор бе категоричен – професионализъм означава не само да заплащаш за консултации и изследвания (каквито им правех), професионализъм означава и да запазиш конфиденциални всички данни, относно поетия казус. Както и да се себераздаваш и работиш това, в което си най-добър! След време същите ендокринолози онемяха и от резултатите ми с други двама клиента – Димо Драгов с диабет и Кирил Любчев.

Бъдете здрави и целеустремени Петьо, Младене и ти. Показах ви пътя, следвайте го! Той е само напред и нагоре, защото същият този път няма спирки.

Всичко за услугите и програмите ми при диабет болни хора можете да откриете в специализирани фитнес услуги тук.

Обратно към раздел “Уелнес”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Креатин – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Описание на креатина Добавянето на креатин към фитнес и хранителните програми е доказано ефективно, тъй като креатина осигурявя уголемяването на...