Фитнес тренировки и диета при диабет

Фитнес тренировки и диета при диабет

Фитнес тренировките и храненето (диета) при диабет са нещо, на което лично аз обръщам сериозно внимание. Всички фитнес програми и диети, които са свързани със здравето (независимо целта на клиента – отслабване или покачване на мускулно тегло) на трениращия, особено ако казуса е диабет, трябва да протичат под зоркото око на специалист.

В качеството ми на такъв искам да се върна в спомените назад, за да ви разкажа за две страхотни случки (с двама мои фитнес клиента), които още тогава ми гласуваха доверие и спазваха моите насоки. Годината е 2007, месеца е април. По едно и също време тренирах лично момче и мъж, които се различаваха както по години, така и по фитнес цели, но ги обединяваше едно – за съжаление, те имаха диабет. По-младият ми клиент имаше I тип захарен диабет, а по-възрастния имаше II тип захарен диабет. Но и двамата искаха да променят всичко – разбира се, те не можеха да върнат лентата назад, но можеха да „композират“ начина си на живот напред във времето!

Белчо, смело напред приятелю! Бъди здрав, за да можеш да учиш все повече! Минаха 2 години и нещо, от както заминах за САЩ и редовно чета блога ти! Невероятно си напреднал момче, браво! Много още опит си натрупал, много добре си структурирал всичко, тематично е и научно! Напиши за това как ми помогна на времето! Искам целият свят да разбере какви са твоите възможности. Честно да ти кажа, ако си тук в САЩ, ще станеш милионер от това, което правиш, именно защото го правиш с подход и знания. Но сега си в България и заради това ти пиша с молба – опиши моят казус и помагай на България и хората! Ти си номер едно и си винаги в сърцето ми, защото ми даде живот! Никога няма да те забравя и те подкрепям. Не си сам, намери хората, на които ще си полезен, можеш, затова си роден!

Петьо Господинов

Това е-мейл от личната ми кореспонденция с фитнес клиент. Петьо Господинов (човекът изпратил ми това писмо) и Младен Илчев са хората, които разглеждам като казус в този материал. Поисках разрежение и от Mладен (по-младият ми клиент), за да направя страхотен материал, който съм убеден, че ще е полезен за всички вас.

Описание на диабета

Фитнес-тренировки-и-диета-при-диабет-за-отслабване

Захарният диабет е хронично състояние, характерно с абсолютен или относителен недостиг на инсулин заради намалената му продукция от панкреаса (задстомашната жлеза). Или заради периферен клетъчен рецепторен дефицит. Вследствиe възниква разтройство в метаболизма, водещо до характерните за диабет остри и късни усложнения. След хранене, особено с въглехидрати като картофи, ориз или нещо сладко, нивото на кръвната захар се покачва и в резултат ендокринните клетки на панкреаса (задстомашната жлеза) отделят инсулин.

Биологичната роля на този хормон е да стимулира преноса на глюкоза от кръвта в клетките, където тя се използва за енергия. При болни от диабет (каквато е същността на настоящият материал) повишената кръвна захар не може да стимулира отделянето на необходимият инсулин, глюкозата не може да влезе в клетките и те изпадат в енергиен глад, образно казано, въпреки че „плуват“ в неусвоена енергия. Енергийният недостиг стимулира катаболни процеси, водещи до разграждане на мазнини. Получената така, по този начин глюкоза обаче, не може да се усвои от страдащите клетки – липсва инсулин!

В един момент нивото на кръвна захар стига стойности, при които тя започва да се отделя през бъбреците, увличайки със себе си и количеството вода и микроелементи. А така можете да достигнете до тежко и остро обезводняване. Само допълнително стимулиране на инсулиновата секреция или внасяне на хормона инсулин отвън (екзогенно) пресича този порочен кръг. Според това дали едно лечение им е необходимо (на хората, които имат тези физиологични проблеми) лекуващият лекар поставя диагноза. Но същият, не трябва да отрича факти, с които ще ви запозная само след малко, преди това:

  • I тип захарен диабет: характерен за по-младите хора, при които е налице абсолютен недостиг на инсулин, поради липса на секреция от панкреаса. В този случай обикновено обмяната на веществата е по-нестабилна и за поддържане й са необходими инсулин отвън (екзогенно). При тези хора, ефектът от интензвино физическо натоварване (фитнес) върху метаболизма е по-силен и са възможни критични състояния, изискващи бързо овладяване. Това е случаят ми с Младен Илчев.
  • II тип захарен диабет: характерен за хора, при които заболяването е възникнало в по-късна възраст. Близо 80 % от тези хора имат и затлъстяване. Тук нивото на отделения инсулин е нормално или понякога по-високо от нормалното, но се наблюдава „периферен рецепторен недостиг“. В този случай метаболитните нарушения са по-слабо изразени и често заболяването остава скрито до появата на някои негови усложнения. Лечението на такива хора е задължително да протече с хранителен план, за елиминиране на излишното тегло (за неопределен период от време дори) и евентуално, прием на добавки за допълнително стимулиране собствената продукция инсулин в жлезата. Това е случаят с Петьо Господинов

Добрият контрол над захараният диабет става чрез баланс между инсулинов прием (ако е необходим, виждате това по-горе), индивидуална диета и дозираната спортна активност! Това са нещата, с които аз помагам (и помогнах в разгледаните от мен 2 случая), разбира се, без да слагам каквито и да е диагнози, а само и единствено позовавайки се на тях! Защото един дисбаланс може да доведе (дори и заради незнания и липса на опит) до остри и с късно усложнение последствия.

Какво да правят хората диабетици, които искат да спортуват?

За повечето болни от диабет, високоинтензивните натоварвания най-общо казано, са противопоказни, особено заради диабетната ретинопатия. Това е съдово изменение в ретината на окото. С напредъка на технологиите и възможността за самостоятелен контрол на кръвната захар обаче пълноценните тренировки с тежести и/или машини са възможни – но при спазване на някои правила. Преди да се започне работа с тежести, задължително трябва да се направи консултация с ендокринолог. От там нататък всичко трябва да се поеме от диетолог и фитнес експерт. Вижте и защо и какво изисквах от моите фитнес клиенти Петьо и Младен:

  • контрол над кръвната захар – особено, ако тренировката е по-продължителна (заради по-големите паузи и по-ниската интензивност) или е във вечерните часове на деня. По-късните вечерни тренировки трябва задължително да се избягват. С Младен (отварям и проверявам графика си от преди 3 години) работех в 10.00 часа сутринта, а с Петьо в 18.00 ч. Обема на тренировката ни беше с времеви капацитет около 80 минути.
  • прием на комплексни въглехдирати – задължително заради хипогликемичните профилактични действия от наша страна. Действахме само със сложни въглехидрати до 90 мин преди физическо натоварване – т.е. претренировъчното хранене! Забележете – и двамата консумират въглехидрати и заради общата цел – отслабване и орелефяване! При Петьо трябваше да смъкваме килограми общо, а за Младен му бяха нужни просто релеф и сепарация. В хода на самата фитнес тренировка, за Петьо давах един микс (авторско решение) от въглехидрати през диапазон от 30 минути, като последната част от микса беше в края на самата тренировка! Говорим са силова тренировка с тежести, а не кардио такава. Винаги и двамата имаха повишен калориен прием за тренировъчен ден, а нетренировъчен нещата просто бяха различни.
  • намаляне на общата доза инсулин в деня с тренировка с тежести – Младен беше този, който приема инсулин. В деня на продължителни фитнес натоварвания, внимавах пикът на инсулин да не съвпада с времето на тренировка! Запомнете това – това правило работи! При тогавашна среща с еднокринолог по този казус, просто получих едно невероятно признание от него самият: „Белчо, действаш като по учебник!“. Виждате сами, аз в никакъв случай не исках да „играя на сляпо“ и самият аз като консултант, ползвах услугите (платени) на други специалисти, за да си свърша комплексно работата. N.B. един професионален консултант никога не трябва да показва незнания, а да демонстрира желание и „жажда“ за такива. Аз също зъм заплащал тогава за тези консултации (днес – сега, владея цялата материя сам), но това бе поет от мен случай. Клиента ми разбра за това едва накрая. И остана удивен от действията ми. А неговите думи бяха следните: „Белчо, просто си … пълен професионалист!“. От тогава знам, от опит и заради консултациите ми със специалисти, че физическото натоварване трябва да е 2 до 4 часа след последният инсулинов прием. Много добре помня, че това беше странно като навик за Младен, но – даваше резултат! Науката с практиката, когато се съчетаят и Боговете мълчат. Преценявах на място, кога Младен да има въглехидратно зареждане и обикновено по онова време (припомням, говоря за 2007-ма година) имах с него почти ежечасово чуване по телефоните. А още тогава, страничните наблюдатели си мислеха, че прилагам някаква екстремна V.I.P. услуга. В крайна сметка, не! Прилагах моето виждане при работа с клиенти, а именно като професионалист, цената на обслужването ми е еднаква за всички.
  • приложение на иснулин в тялото – приемът на иснулин трябва да е в зони, които няма да са обсег в планираната тренировка. При работа над мускулни групи като ръце и бедра, инсулин се бие в областта на корема, подкожно! Ако това не е възможно, избягвайте натоварването на съответната мускулна група поне в рамките на час след инжектиране с инсулин.
  • избягване на алкохол – Младен е млад и „кукувичето“ му играеше от време навреме, докато Петьо си бе улегнал от всякъде симпатяга. Всеки обаче ми зададе въпроса – „А какво правим с алкохола?“. Отговарът ми бе кратък: „Ще ме поканите веднъж месечно и ще ударим по един Jack Daniels!“. Мисля, че вие ме разбрахте още по-бързо, от колкото те. Алкохолът силно повишава риска от хипогликемия, а не това бе моето желание. Или с други думи, аз съм строг към клиентите си, защото искам сами да видят успеха на своите действия, те следват просто енциклопедични насоки.
  • прием на течности – особено през топлите месеци, когато тренирахме с Петьо и Младен, станах за първи път свидетел, как мой клиент пие по 8 литра вода дневно, само 2.5 л бяха по време на тренировка! Редувах им водата с дестилирана, за да не предизвикам хиперминерализация в кръвта. Знаете, че някои минерали като цинк, желязо, мед и т.н. имат много важни функции и участват в хормоналният баланс и синтез – цънкът веднага посочвам като пример.

Какво да правят хората диабетици, които искат да спазват диета?

Трябва да проумеят 2 неща:

  • първото най-важно нещо е да контролират своята диета – присъствие на протеин във всяко едно хранене. Солидно присъствие и на фибрите в диетата (има значение от кой вид са те!), както и на течностите. И задължително, да не „орязват“ калориите от въглехидратите. Просто нека се консумират 90% комплексни въглехидрати.
  • второто най-важно нещо е да не изпадат в крайности и да не залитат по „модерните“ диети. За бързи и гарантирани резултати и т.н.

Петьо и Младен спазваха хранителен план, ползваха хранителни добавки за диабет на фирми, които аз държах да ползват – заради фармацевтичната им чистота, защото всеки знае за вредите от добавки, а малко знаят за ползите им. Никой, още тогава не вярваше в крайния ни резултат и успех. Всеки си мислеше, че се пренавивам, прекалено много съм се старал и т.н. Когато обаче излизаха техните показатели, медицински, и лаборанти и същият този ендокринолог, искаха изходните им данни, хранителните им планове, за да видят как да лекуват и те своите пациенти.

Моят отговор бе категоричен – професионализъм означава не само да заплащаш за консултации и изследвания (каквито им правех), професионализъм означава и да запазиш конфиденциални всички данни, относно поетия казус. Както и да се себераздаваш и работиш това, в което си най-добър! След време същите ендокринолози онемяха и от резултатите ми с други двама клиента – Димо Драгов с диабет и Кирил Любчев.

Бъдете здрави и целеустремени Петьо, Младене и ти. Показах ви пътя, следвайте го! Той е само напред и нагоре, защото същият този път няма спирки.

Всичко за услугите и програмите ми при диабет болни хора можете да откриете в специализирани фитнес услуги тук.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив