Защо не трябва да спортувате, ако сте настинали и болни?

26/05/2017 / Уелнес и Why
Защо не трябва да спортувате, ако сте настинали и болни?

Когато човек е болен, нищо в неговата физиология не протична оптимално правилно! Разбира се, човешкия организъм е проектиран така, че сам да „намира“ решенията си, за да се стабилизира обмяната на вещества бързо и надеждно. Но … за това се изисква време.

Когато човек спортува, докато е настинал или болен, от една страна първо той не си помага по никакъв начин тялото само да намери въпросното решение, второ, рискът по-бързо да се срине още повече имунната система е налице!

Ако имате установена реална настинка, хранителните добавки при такива ситуации са почти задължителни! Те ще отстранят причината, без да потискат симптоматиката. Отделно, спрете освен да тренирате и да се храните по някакъв план – диета!

Дайте време на тялото само да ви подскаже, кога сте готови наново да спортувате интензивно, взривно и т.н. Настинката обикновено се проявява в комбинация с няколко различни симптоми като:

  • болки в мускулите
  • запушен нос или синуси
  • понякога и повишена температура

При такава симптоматика, фитнес тренировките в частност (и всички други видове спорт) са абсолютно ненужни и дори неадекватни. Нито ще можете да натоварвате всички активни двигателни единици, по време на анаеробна работа, нито ще можете да дишате спокойно и в пълен капацитет, нито ще се чувствате комфортно в залата, ако изпълнявате всички етапи на правилната тренировка, както трябва.

Настинката е неприятен момент за всеки трениращ, защото си на 100% заболяване, причинено от вирусна инфекция. Този процес трае около 1 календарна седмица. Ако не се вземат по-скоро мерки, можете да започнете дори симптоми като пулсиране на главата ви, крайниците ще ви болят, носа ще ви е запушен, а температурата може да се повиши дори. При по-висока температура от 38,5 °C можете да полчуите възпаление и подуване на жлезите.

Настинката се причинява от вируси. Това са предимно риновируси. За съжаление, трудно можем да изградим имунитет срещу тези вируси, тъй като настинката може да се причини от над 200 различни вируса. Затова, моят съвет е наистина, възстановете се на 100% и така тренирайте. Виждате, 1 календарна седмица не е чак толкова дълъг период от време, че да не можете да устоите, все пак, нали?

Обратно към раздел „Why?“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив