Уелнес и лечение: главоболие

Уелнес и лечение: главоболие

Всеки един от нас е страдал от главоболие! Болка, дискомфорт, липса на желание за работа, разходка или почивка – все неща, които са наприятни. Различаваме ли обаче различните видове главоболие? Вижте схематично основните симптоми:

Видове главоболие:

Има три основни характерни вида главоболие:

 • тензионно
 • мигренозно
 • клъстерно

Всеки един вид главоболие има своите отличителни черти и характеристики, затова ви предлагам да се запознаете с тях.

 • тензионно главоболие: тензионното главоболие е един от най-често срещаните видове. То се причинява от стягане на мускулите на врата и скалпа. Това свиване на мускулите може да бъде предизвикано от редица физически фактори – включително схващане на мускулите на раменете и врата поради неправилна поза при седене, стрес или недоспиване. Този вид главоболие води до слаба до умерена болка и натиск в главата, които могат да започнат от тила/врата и да продължат напред, или обратното. Главоболието обикновено се усеща от двете страни на главата и може да бъде придружено от болки във врата или раменете. Болките могат да продължат от половин час до няколко дни. Макар че причинява дискомфорт и дразни, тензионното главоболие обикновено не е опасно. Най-често тензионното главоболие е резултат от стрес и напрежение в ежедневието, умора и прекалено психическо и физическо натоварване, безпокойство, безсъние, напрягане на мускулите в областта на главата и слепоочията. Ето защо масажът в областта на слепоочията е болезнен, но до известна степен облекчава болката.

Единичните случаи на тензионно главоболие изискват да си дадете повече почивка и спокойствие. Ако работите в офис, то причината за вашето главоболие може да е и заради неправилната поза на седене. Сменете стола, ако е възможно. Може да опитате и с допълнителни възглавнички, които да поставите зад кръста си. Специалистите препоръчват и повече физическа активност.

 • мигренозно главоболие: мигренозното главоболие се различава от тензионното по това, че болката обикновено е ограничена до едната страна на главата и се влошава с течение на времето. Болката зад очите и на тила е обичайна за мигрените. Мнозина страдащи от мигрена изпитват и чувствителност спрямо светлина и шум, гадене и повръщане. Някои пристъпи на мигрена се предшестват от визуална аура, която може да включва виждане на светлинни проблясъци или замъгляване на зрението. Мигренозното главоболие може да продължи от няколко часа до няколко дни с пристъпи веднъж – два пъти годишно при някои хора, до няколко пъти на месец при други. Известните причини за мигренозното главоболие са много и различни при различните хора. Всяка отделна причина обаче задейства един и същ път в мозъка, който води до абнормна неврологична дейност и умерена до силна болка. Страдащите от този вид главоболие също имат огромна нужда от почивка. Срещу мигрена най-добре действа хубавия нощен сън. Но хората, които страдат от главоболие, често не могат и да спят вечер. По време на мигренозен пристъп се изисква пълен покой и отстраняване на всякакви дразнители – особено светлинни и звукови. Ако не можете да се справите сами, най-добре е да потърсите съвет от вашия личен лекар.
 • клъстерно главоболие: клъстерното главоболие е най-рядко срещаният вид главоболие, но може да се твърди, че е най-интензивно, като се среща повече при мъжете, отколкото при жените. Независимо че истинската причина за него не е известна, счита се, че клъстерното главоболие може да е свързано с анормално задействане на нерви в мозъка. „Клъстерът“ на клъстерното главоболие се отнася не до мястото на болката в главата, а по-скоро до групирането на пристъпите във времето. Това е основната разлика между клъстерното главоболие и тензионното или мигренозното главоболие – клъстерното главоболие се повтаря периодично през определени периоди от време. Възможно е хората да имат от един до три пристъпа на клъстерно главоболие на ден в продължение на няколко седмици или месеци (период на „клъстера“). След това пристъпите могат да спрат напълно, но се възобновяват отново по-късно. От трите вида главоболие клъстерното главоболие е причина за най-силни болки, обикновено описвани като мъчителни или изгарящи. Болката настъпва бързо от едната страна на главата, около и зад ухото, след това се влошава и може да продължи от 30 минути до два часа. Други симптоми включват подуване, сълзене и зачервяване на окото, запушен или течащ нос само откъм засегнатата страна на главата. Най-честите провокиращи фактори на този тип главоболие са – алкохолни напитки и прекомерно тютюнопушене. Един от основните съвети на специалистите е да ги избягвате. Лечението може да включва лекарства с рецепта за предотвратяване на главоболието, кислородна терапия или в редки случаи – хирургични процедури.

Как да спрем главоболието? Уелнес приложими решения.

Главното при главоболие, е да се спазва режим. Ако си лягате да спите с повече от час по-късно от обичайното, това може да наруши цикъла на съня и естествените биоритми на организма. И вследствие на това да провокира главоболие. Старайте се да се наспивате, както и да си лягат епо едно и също врене всеки дeн, дори и през уикендите.

При главоболие, изправете стойката си

Как седите? Изправени или прегърбени рамене или отпуснати назад ? Оправете осанката си! Главният чувствителен нерв на челото преминава през основата на вашата шия и затова напрегнатостта на мускулите на гърба или раменете може да доведе до главоболие.

Пийте повече течности, когато имате главоболие

Обезводняването е безотказен пусков механизъм за главоболието. Дръжте бутилка с вода близко до себе си и при нужда допълвайте съдържанието й.

При главоболие хапнете сандвич

Някои вещества, като нитратите (съдържат се в месото), тираминът (в меките сирена) и натриевия глутамат (в някои манджи) могат да променят проводимостта на електрическите импулси на нервните влакна и да провокират мигрена при по-чувствителните хора и главоболие.

Почивката е необходимост при главоболие

Когато се безпокоите прекалено много за нещо, хормонът на напрежението кортизол и адреналина предизвикват спад на нивото на захарта в кръвта. Бързата промяна на нивото на глюкозата в организма може да стане причина за главоболие. Представете си възможността да си починете за няколко минути, да се успокоите и стресът ще бъде избегнат.

Подгответе се за почивка, когато главоболието е често явление

Когато най-накрая си полегнете, мозъкът ви ще започва да обработва получената за деня информация. Ще продължава активният обмен на веществата, дисбалансът в който може да се нарече главоболие. Затова за да предотвратите мигрената, трябва постепенно да преминете от работно в отпуснато състояние, т.е. да отделите известно време на това. Почетете някаква интересна книга, заемете удобна поза. Когато дойде време за сън вие ще сте достатъчно отпуснати за да заспите бързо. Сутринта организмът ви ще бъде пълен със сили и готов за работа.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

7 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Уелнес и лечение: инсулт (мозъчен удар) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 17, 2020 (15:07)

   […] по-дълго време и се изразяват в забавени реакции, главоболие, изчезване на дясната половина на полезрението, […]

  2. Магнезий – описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 19, 2020 (17:42)

   […] може да помогне за предотвратяване или облекчаване на главоболие. Това е така, защото дефицитът на магнезий може да […]

  3. Натрий – описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 23, 2020 (08:58)

   […] намаляване риска от главоболие: едно хранене с високо съдържание на сол може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове в мозъка ви. Тези удрящи се кръвоносни съдове могат да бъдат виновниците за последното ви болезнено главоболие. […]

  4. Креатин - описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 29, 2020 (10:43)

   […] главоболие […]

  5. Диуретици - описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юли 3, 2020 (09:05)

   […] главоболие […]

  6. Какво да ядете преди и след поставяне на ваксина срещу COVID-19? | BelchoHristov.Com януари 19, 2022 (08:58)

   […] Главоболието е често срещан страничен ефект от ваксината и дехидратацията може да влоши тази болка. Изпреварвайте киселото усещане в устата, като пиете много течности. Придържайте се към вода, 100% плодов сок, чайове или други опции, които не са твърде сладки. Поддържането на бутилка вода до себе си през целия ден може да ви помогне да поддържате хидратацията си в деня на ваксинацията. […]

  7. Защо задържате вода в тялото и колко вода ни е необходима? | Видео | BelchoHristov.Com април 6, 2023 (08:37)

   […] намаляване риска от главоболие: едно хранене с високо съдържание на сол може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове в мозъка ви. Тези удрящи се кръвоносни съдове могат да бъдат виновниците за последното ви болезнено главоболие. […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив