Готварска сол (NaCl) – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт (подправка)

Готварската сол е натриева сол. Освен, че солта придава особено добър привкус на храната, чрез нея всъщност (по-важната й полза) доставяме натрий (формулата на солта е натриев-хлорид NaCl) за тялото, който от своя страна участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и водното съдържимо.

Готварската сол е много важна подправка или микро храна. За да бъде полезна за нашето здраве, готварската сол нито трябва да е прекалено малко за деня ни, нито трябва да се прекалява с количеството й (т.нар. процес на осоляване на храната). Свръхконсумацията и минимализирането на нейното присъствие в диетата ни и начина на живот, който водим, предизвиква увеличена жажда и задържане на вода в клетките, a това от своя страна води най-често до проблемно кръвно налагяне, отоци в долните крайници, проблеми с лимфната система и неправилно насочване на хранителните микроструктури до клетките.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Диетичен начин на обработка

Готварската сол не променя своята структура и свойства при термична обработка. Тя не кристализира, нито “загаря” при готвене. Във вода, готварската сол се разтваря до натрий и хлор. Водата е идеалният й разтворител.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на готварската сол:

Приложение

Запомнете: електролитният баланс в клетката може да се постигне, само ако осигурявате точно определени нива калий и натрий (който откриваме в готварската сол), което е единственото условие за създаване на така важния клетъчен градиент.

С намаляване на калия или натрия, деликатния баланс между тези два минерала се нарушава и организма ни започва да “страда” по веригата от редица физиологични функции. Сред тях са симтоми като:

  • виене на свят
  • гадене
  • дезориентация
  • депресия

Като резултат от спад в нивото на натрия, може да се очаква, че ще настъпи и срив във функциите на бъбреците. Става ясно, че недостигът на натрий (който си го набавяме основно чрез солта в храната) може да доведе до сериозни последици.

Основния проблем, от който българите страдат е свръхконсумацията на сол. 10 грама дневно и нагоре в стойностите осигуряват сериозни причини за тревога. Отделно, солта присъства и в готовите храни: хляб, кроасани, кифлички, маринати, готови месни продукти, колбаси, пъстърма и т.н. Регулирането на въпросните оптимални 4 грама дневно готварска сол може да се осъществи, само и единствено, ако приготвяте вие сами вашата собствена храна. У дома!

Готварската сол е тази, която задържа изпитата вода в тялото (дор и когато водата ви е в дефицит. Трябва да консумирате 50 мл вода, за всеки килограм телесно тегло вода, ако осигурявате 4-5 грама сол дневно). Когато се употребява прекомерно количество сол (над 5 грама дневно), това води първо до увеличен обем на кръвта (обемна хипертония), която с времето преминава в типичната хипертонична болест.

Артериалната хипертония от своя страна благоприятства появата на исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Установена е и връзка между високия прием на сол и риска за рак на стомаха, увреждане на бъбречната функция, увеличена загуба на калций и риск за остеопороза при възрастните.

Полезен микросъстав

За да осигурим, така или иначе полезния натрий за тялото, ние не трябва да консумираме над 4 грама сол дневно! Това са грубо 1.6 грама натрий за системата ни.

Обратно към раздел “Хранене”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Спирулина (Spirulina) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Спирулина суперхрана, която е позната от вековете! Извлича се (затова е хранителна добавка) от микроскопично синьо-зелено водорасло - това е...