Gymnema sylvestre – 30 капсули Natrol

Gymnema sylvestre – 30 капсули Natrol

Какво е действието на Gymnema Sylvestrе на марка Natrol?

Gymnema sylvestre е пълзящо растение, храст, което е известно в аюрведическата медицина като „унищожител на захарта”. Приемът на екстракт от растението има понижаващ кръвната захар ефект и затова се препоръчва при пациенти с диабет.
Гимнема се прилага още в лечението на:

  • метаболитния синдром
  • затлъстяване, като средство за стимулиране на храносмилателните процеси
  • при запек за омекотяване на изпражненията
  • за повишаване на количеството отделена урина (като диуретик)
  • при кашлица, малария и ухапвания от змии

Още от древността растението Gymnema sylvestre се е прилагало за лечение на диабет. Днес се провеждат редица обещаващи проучвания върху животни, а също и върху хора, болни от диабет тип 1 и тип 2. Все още механизмът, по-който растението понижава кръвната захар, не е напълно изяснен. През последните две десетилетия има данни, че гимнема не само подобрява нивото на глюкозата в кръвта, но и води до регенерация на бета-клетките на панкреаса, които са отговорни за синтеза на инсулин.

Прилагането на растението е довело до понижаване на инсулиновите нужди при пациенти с диабет тип 1, а също и до подобряване на глюкозния контрол и понижаване на гликирания хемоглобин (важен показател за нивата на кръвната захар в предходните три месеца). Съществен факт е, че през периода на проучването никой от пацииентите, приемащи гимнема, не е проявил странични ефекти.

При пациентите с диабет тип 2 се наблюдава подобен ефект, като приемът на растението, едновременно с антидиабетните медикаменти, позволява намаляване на тяхната доза. При пациенти в ранен стадий на захарен диабет, е станало възможно и спирането на терапията, по време на прием на Gymnema sylvestre. В допълнение към подобрените нива на кръвната захар, Gymnema sylvestre е довела и до подобрение на нивата на холестерола, триглицеридите и свободните мастни киселини. Понижаващото действие на гимнема върху нивата на кръвната захар, може да се дължи на повишаване на броя на рецепторите за инсулин в тялото, което подобрява действието на собствения естествен инсулин.

Друг ефект на растението е понижаването на апетита за сладки храни. Нещо повече, когато тинктура от гимнема се постави върху езика, последващия прием на сладка храна, не само не води до усещане на сладост, но дори и провокира неприятно усещане. Това естествено води до понижен прием на храни, съдържащи прости захари.

Друго полезно приложение на Gymnema sylvestre е в повлияването на затлъстяването и редуциране на телесната маса. Ефектите на растението върху нивата на кръвната захар и липидите в кръвта, оказват положително действие върху телесното тегло. Гимнема има потискащо апетита действие, както и понижава желанието за приемане на богати на въглехидрати храни. Тези ефекти на гимнема я превръщат в незаменим помощник в борбата с наднорменото тегло.

Gymnema sylvestre е бавно пълзящо, едногодишно растение, разпространено в тропическите гори на централна и южна Индия и Шри Ланка. Растението е сравнително голямо, покрито с мъховидни реснички. Листата са разположени срещуположно, с елипсовидна форма. Те са по-заоблени в основата и се заострят към върха. На дължина листата достигат до 2-6 сантиметра, а на широчина – 1-4 сантиметра. Листата на гимнема притежават уникалната способност да блокират усещането за сладко за няколко часа, след сдъвкването им. Цветовете са дребни, жълти на цвят, групирани в съцветия. За медицински цели се използват корените и листата на гимнема.

Gymnema sylvestre може да се прилага под формата на сурово растение, изсушена на прах, течен и твърд стандартизиран екстракт. Гимнема се предлага и под формата на капсули и таблетки стандартизиран екстракт. Течните екстракти от растението могат да бъдат водни и алкохолни. Водните екстракти съдържат най-често 10 грама суха билка в 100 милитра течност.

Най-честата дозировка на Gymnema sylvestre, ,която се използва за понижаване нивата на кръвната захар в кръвта, е от порядъка 400-600 милиграма на ден (в този случай 1-2 капсули на ден, 15 минути преди хранене). Ако се използва течен екстракт от растението, дозата е около 2 мл., 2 до 3 пъти дневно. Дозировката зависи от предназначението на растението, възрастта на пациента и здравословното му състояние. Тъй като различните хранителни добавки съдържат различно количество от растението, се препоръчва да се следват инструкциите за прием, обозначени на опаковката. Обикновено видим резултат настъпва за около шест месеца до година от приема на лечебното растение.

Основните химични вещества в състава на Gymnema sylvestre са гимнемна киселина, винена киселина, гурмарин, калциев оксалат, глюкоза, стигмастерол, бетаин и холин. Изследвания са показали, че киселинният състав на растението притежава понижаващите кръвната захар свойства. Все още не е напълно изяснено коя съставка води до блокирането на сладкия вкус, при сдъвкване на листа от гимнема. Най-вероятно този ефект се дължи на наличието на гимнемна киселина, а също и на гурмарин. Възможни са алергични реакции при свръхчувствителни към растението хора. Може да се наблюдават и кръстосани алергични реакции към други членове на семейството на млечките.

С изключение на понижаващия кръвната захар ефект и повишаването на действието на антидиабетните медикаменти, не се съобщават съществени странични ефекти при продължителна употреба на Gymnema sylvestre (над 20 месеца).

Начин на прием Gymnema Sylvestre – 30 капсули Natrol?

Моят съвет е да се ползват до 2 капсули дневно (само едната съдържа 300 мг суровина Gymnema sylvestre). Приемът е винаги 15 минути преди хранене, като разстоянието между двата приема да не е по-малко от 6 часа, като втория прием да не е по-късно от 4-5 часа преди сън.

Все пак трябва да се внимава при болните с диабет, тъй като растението (билката), в комбинация с антидиабетната терапия (лекарства или инсулин), може да доведе до значително понижаване на кръвната захар и опасна хипогликемия. Тя се разпознава по обилното изпотяване, чувството на силен глад, прималяване и слабост, а в тежките случаи – до нарушаване на съзнанието. Ето защо приемът на подобни растения от диабетици, трябва да се съгласува с лекуващия лекар и да става под негов контрол. Гимнема може да взаимодейства с лекарства, понижаващи кръвната захар (включително и инсулин), както и с лекарства за понижаване на холестерола (статини). И в двата случая действието на лекарствата се засилва при едновременното им приемане с гимнема.

От къде да закупя продукта Gymnema Sylvestre – 30 капсули Natrol?

От физическия ми магазин, както и на адрес Gymnema Sylvestre – 30 капсули Natrol тук.

Публикувано от
Биолог, диетолог, фитнес консултант и персонален треньор. Суплементарист и създател на идеята BelchoHristov.Com.

Архив