Viber: +359 898 87 16 37

Хляб – състав, калории и приложение в диетите

Хляб – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Хлябът е може би единствената храна, предпочитана от хора от всички раси, култури и религии. Традиционно хлебните изделия са сред любимите храни на българите, както е и в повечето европейски страни. Днес той се предлага на пазара в по-голямо разнообразие и с по-висока хранителна стойност от всякога. Основен хранителен продукт, приготвен от брашно, вода, мая, готварска сол и др. Съдържа белтъци, въглехидрати (в зависимост от вида и типа хляб), минерални вещества, витамини (главно от група В и Е) и целулоза. Консумацията на 500 грама хляб в денонощие ще покрива на 100 % нуждите на организма от въглехидрати. Като се започне от Египет – родината на хляба, непрекъснатото развитие и усъвършенстване на технологията в мелниците осигурява производството на висококачествено брашно, а оттам – и на висококачествен хляб.

Днес, се произвежда дори оризов хляб, хляб без глутен и т.н. Пълнозърнест, многозърнест и т.н. През 1928 г. в Гърция е основана първата мелнична химическа лаборатория по с непрекъснат контрол на качеството, снабдена с образцов изследователски и учебен център.

Твърдението, че от хляба се пълнее е мит. Една филийка хляб съдържа малко мазнина и калории, повечето от които са получени от сложни въглехидрати, най-предпочитаният от тялото източник на енергия. Научно доказано е, че пълнозърнестите хлябове и тестени изделия подпомагат борбата със сърдечните болести и рака.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на хляба:

Приложение на хляба

Разбира се, тук се визира качествения хляб. Направен от много видове семена и култури. Защо не и изцяло подчинен на био-продукцията. Приложение на хляба се намира в диетите за здравословно и балансирано хранене, където въглехидратите присъстват и ползващите хляб не се принуждават от “орязването” на въглехидрати в диетата си.

Полезен микросъстав

Хлябът основно съдърба витамини Б и Е.

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив