Хранене по време на кърмене

Хранене по време на кърмене

42-16349672

Практически препоръки

По време на бременността вие вероятно сте натрупали 3-4 кг повече към вашето тегло преди забременяването. Може и много повече … чрез кърменето и при положение, че се храните правилно, вие ще намалите натрупаните мазнини по време на бременността бързо и сигурно с по около 0.6-1 кг месечно. Поне това сочи моята статистика при работа с клиентки след бременност. Не се опитвайте да ускорите този естествен процес на отслабване чрез специални диети, с по-скоро спазвайте специализирана така. По-бързото спадане на тегло, над 2 кг месечно, може да доведе не само до намаляване на количеството на кърмата, но и до Вашето изтощение и по-голяма уморяемост, намаляване на имунитета или обобщено няма да се отрази добре върху здравето ви. Затова, моля ви – внимавайте! Докато кърмете.

Храната на кърмачките трябва да е по-богата на усвоима енергия, в сравнение с периода преди забременяването с около 600 кcal средно дневно и с около 400 кcаl в сравнение с последните месеци на бременността. Принципите на здравословното хранене са валидни и важни за кърмещата жена: разнообразие на храните, което се постига чрез ежедневна консумация на поне един представител от основните групи храни

  • зърнени, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти, риба, яйца, месо, бобови храни и ядки
  • ограничаване на мазнините, особено на животинските

  • достатъчна консумация на плодове и зеленчуци
  • достатъчна консумация на храни, източници на калций – мляко и млечни продукти, за предпочитане по-ниско маслени
  • достатъчен прием на продукти, източници на белтъци – риба, яйца, месо (не мазно), бобови храни и ядки
 • Необходимо е да се пият много течности – от 6 до 8 чаши дневно. Кърмещата жена трябва да приема достатъчно течности за утоляване на жаждата, която се появява поради големия разход на вода при образуването на кърмата. Вода, айрян и неподсладени плодови сокове са най-добрият избор. Избягвайте напитките със захар, особено ако сте наддали много на тегло.

  Алкохолът може да премине в кърмата. Затова не пийте или силно ограничавайте консумацията на алкохолни напитки в периода на кърмене. Не пушете в периода на кърмене! Тютюнопушенето намалява способността да образувате кърма, както и съдържанието на витамин С в кърмата.

  Кофеинът може да премине в кърмата и да предизвика хиперактивност и проблеми със заспиването на бебето ви. Избягвайте да пиете големи количества кафе, чай и кола съдържащи напитки. Бъдете много внимателни по отношение безопасността на хранителните продукти: използвайте винаги пресни храни от проверени и сигурни източници, мийте ги добре, съхранявайте ги в хладилник, при приготвяне на ястията използвайте достатъчно високи температури за достатъчно дълго време.

  Ако майката да не се храни пълноценно, за известен период тя ще произвежда кърма толкова, колкото е необходима за бебето. Нейното общо здравословно състояние и тонуса й обаче могат, да се влошат с редуцирането на хранителния внос и ако това продължи ще пострада първо качеството, а след това и количеството на произвежданата кърма. Не е добра идея с цел отслабване да ограничите храната, а да кърмите, така ще увредите себе си и детето. Спад на теглото ще дойде след продължително кърмене. Кърменето е физиологичния начин да се изразходят мастните депа създадени по време на бременността и да се възвърне теглото от преди това.

  Научни изследвания са показали, че за това е нужен период на кърмене до към шест месеца и повече
  През време на първите месеци след раждането майчиното тяло се настройва за доставка на достатъчен приток на мляко и за възстановяване след раждането. През този период трябва да се избягват строгите диети и бързата загуба на тегло. Постъпенно възвръщане на теглото от преди бременността настъпва, когато майките, задоволявайки глада си, избират пълноценни храни. Препоръчва се умерено спортуване или физическо натоварване, което е полезно и за общия статус на майката.

  Разнообразието от храни доставя наслаждение на бебето от богатата гама от аромати. Когато бебето започне да се храни с обща храна, преходът ще бъде по-лесен за бебето, което вече ще познава аромата на някоя от храните. Инцидентното консумиране от майките на чаша течен шоколад, кафе или пък чаша вино няма да се отрази на по-голяма част от бебетата. Течности трябва да се приемат според желанието на майката (кърмещите майки обикновенно са по-жадни). Не трябва да се форсира приемането на течности, тъй като то не е полезно и не повлиява притока на мляко. Пийте, колкото ви се пие.

  Добавките на витамини рутинно не се включват в диетата на добре хранещите се кърмещи майки. Допълнителният прием на витамин В-12 (метилкобаламин) обаче е полезен за жените, които са стриктни вегетарианки. Източник на витамин Д са слънчевите лъчи и майките. Бебетата, които са изложени на слънчеви лъчи за кратко време няколко пъти седмично получават достатъчно от него.

  Обратно към раздел “Уелнес”.

  Публикувано от
  Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

  Архив