Кафяв ориз – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Кафявият ориз е наричан “диамантът”, на всички зърнени култури. И има резон в това … тъй като наистина това е специална храна, безценен въглехидрат с съвършен гликемичен индекс (ГИ). И не само – ако кафевият ориз изрично не е био продукт, вероятността той да съдържа глутен е изключително ниска. За разлика от белите сортове – бисерен, басмати и т.н.

Диетичен начин на обработка

Варене. Вижте най-диетичния начин на обратване на кафяв ориз тук.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на кафевият ориз:

Приложение

Кафевият ориз е отличен избор на въглехидрати при диабет болните. Съдържа оптимален, да не спомена най-добър профил на гликемичния индекс (ГИ).

Заради това, че е богат и на фибри, кафевият ориз е добре да присъства в менюто на уелнес храненето при хипертониця, хипогликемия и още много други приложения.

Магнезият, който се намира и съдържа във всяка хапка кафяв ориз, спомага за синтеза на мастни киселини и хормони, които поддържат от своя страна нервната система. Поради високото си съдържание на неразтворими фибри, кафявият ориз може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.

Само една чаша кафяв ориз на ден съдържа 21 % от необходимото дневно количество магнезий, който е много полезен за костите. Химичният елемент също така балансира ефекта от калция върху нервите и мускулите и премахва напрежението.

За здраво сърце и сърдечна дейност, много важно е нивата на холестерола да бъдат в норма, тъй като неговите натрупвания блокират артериите, което може да доведе до развитие на атеросклероза. Триците в кафявия ориз са с богато съдържание на ненаситени мазнини, които помагат за държат нивото на холестверола под контрол.

Полезен микросъстав

Ползите от консумация на кафяв ориз, при хипертоници са важни, тъй като в 100 грама продукт се съдържат около 223 мг калий! Калият извлича ненужната вода и подобрява налагянето. 333 мг заема фосфора в съдържанието на кафяв ориз, а 1 450 мг е количеството на витамин В5!

Обратно към раздел “Хранене”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Диетично приготвяне на пъстърва | Рецепти

Нека да ви запозная с бързия и диетичен начин на приготовление на пъстърва. Необходимо ви е да осигурите първокачествени изчистени...