Калории – метаболизъм | Анатомия и физиология

Калории – метаболизъм | Анатомия и физиология

Кои калории трябва да „горим? Тези от поетата храна или тези от подкожната ни мазнина?

За да улесните контрола върху теглото си и да подходите правилно към този проблем (ако имате проблем с наднормените килограми и диетата), трябва да разберете връзката между приетите калории, метаболизма ви и производството на енергия.

Калориите са мерната единица за енергийния еквивалент на храната. Когато храната се разгражда в храносмилателната система за производството на енергия, при който процес се отделя топлина, тогава използваме калориите на поетата храна. Колкото повече калории съдържа дадена храна, толкова повече потенциална енергия е на разположение на тялото и толкова повече топлина се отделя при процеса на разграждане на тази храна. Ако човек консумира висококалорични храни и не изразходва тази енергия,тялото я складира под формата на мазнини за по-нататъшна употреба.

А ако умело използваме хранителни похвати и стратегия (дори и игра на калории), можем така да вклиним метаболизма ни (обмяната на веществата ни), че да горим калории от ненужните ни мазнини.

Метаболизмът е процес, при който храната се разгражда и се превръща в гориво за тялото. Стойностите на метаболизма са различни за всеки човек и зависят от това колко бързо тялото разгражда храната и изгаря калориите вследствие на работата на мускулите или на някаква друга дейност. И понеже мускулите използват 90 % от консумираните от човека калории, колкото повече мускулна маса има даден човек и колкото по-активен е той, толкова по-високи са стойностите на неговия метаболизъм. Колкото по-голямо е нивото на неговия метаболизъм, толкова по-големи са и калорийните нужди. В резултат на това по-активните хора могат да се хранят повече, отколкото хората, водещи заседнал начин на живот – те имат нужда от повече калории, които да послужат за гориво за мускулите в тялото им. И понеже спортистите имат високо ниво на метаболизма, те изгарят приетите калории по-бързо от неактивните хора.

По какъв начин приетите калории и метаболизма оказват влияние върху загубата на килограми?

Когато хората приемат едно и също количество калории всеки ден, тяхното енергийно ниво е балансирано и те поддържат определено тегло. И обратното – хората, които приемат повече калории, отколкото изразходват, покачват килограми. Това е положението, в което много от хората се намират поради факта, че обичат да си угаждат или водят заседнал начин на живот. Ако броят на приетите калории надвишава броя на изгорените, хората ще натрупат тези калории под формата на мазнини. Единият от начините да свалим килограми е да се храним по-малко, а другият е да се увеличи калорийния разход с помощта на редовни тренировки.

Когато хората консумират по-малко калории, отколкото изразходват, тялото ще разчита на складираните мазнини и/или на мускулите, за да си набави необходимата енергия. Когато тялото започне да използва складираните мазнини като източник на енергия, вие ще започнете да губите килограми за сметка на мазнините. Например енергиен дефицит от 9 000 калории се изразява в загубата на грубо 1 килограм, защото 1 грам мазнина е равна на 9 kcal!

При тези обстоятелства, бъдете сигурни, че диетата ви е правилно структурирана, с дозиран калориен дефицит и с цел отслабване!

Обратно към раздел „Анатомия и физиология“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив