Калории – метаболизъм | Анатомия и физиология

kalorii_metabolizum

Кои калории трябва да “горим? Тези от поетата храна или тези от подкожната ни мазнина?

За да улесните контрола върху теглото си и да подходите правилно към този проблем (ако имате проблем с наднормените килограми и диетата), трябва да разберете връзката между приетите калории, метаболизма ви и производството на енергия.

Калориите са мерната единица за енергийния еквивалент на храната. Когато храната се разгражда в храносмилателната система за производството на енергия, при който процес се отделя топлина, тогава използваме калориите на поетата храна. Колкото повече калории съдържа дадена храна, толкова повече потенциална енергия е на разположение на тялото и толкова повече топлина се отделя при процеса на разграждане на тази храна. Ако човек консумира висококалорични храни и не изразходва тази енергия,тялото я складира под формата на мазнини за по-нататъшна употреба.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

А ако умело използваме хранителни похвати и стратегия (дори и игра на калории), можем така да вклиним метаболизма ни (обмяната на веществата ни), че да горим калории от ненужните ни мазнини.

Метаболизмът е процес, при който храната се разгражда и се превръща в гориво за тялото. Стойностите на метаболизма са различни за всеки човек и зависят от това колко бързо тялото разгражда храната и изгаря калориите вследствие на работата на мускулите или на някаква друга дейност. И понеже мускулите използват 90 % от консумираните от човека калории, колкото повече мускулна маса има даден човек и колкото по-активен е той, толкова по-високи са стойностите на неговия метаболизъм. Колкото по-голямо е нивото на неговия метаболизъм, толкова по-големи са и калорийните нужди. В резултат на това по-активните хора могат да се хранят повече, отколкото хората, водещи заседнал начин на живот – те имат нужда от повече калории, които да послужат за гориво за мускулите в тялото им. И понеже спортистите имат високо ниво на метаболизма, те изгарят приетите калории по-бързо от неактивните хора.

По какъв начин приетите калории и метаболизма оказват влияние върху загубата на килограми?

Когато хората приемат едно и също количество калории всеки ден, тяхното енергийно ниво е балансирано и те поддържат определено тегло. И обратното – хората, които приемат повече калории, отколкото изразходват, покачват килограми. Това е положението, в което много от хората се намират поради факта, че обичат да си угаждат или водят заседнал начин на живот. Ако броят на приетите калории надвишава броя на изгорените, хората ще натрупат тези калории под формата на мазнини. Единият от начините да свалим килограми е да се храним по-малко, а другият е да се увеличи калорийния разход с помощта на редовни тренировки.

Когато хората консумират по-малко калории, отколкото изразходват, тялото ще разчита на складираните мазнини и/или на мускулите, за да си набави необходимата енергия. Когато тялото започне да използва складираните мазнини като източник на енергия, вие ще започнете да губите килограми за сметка на мазнините. Например енергиен дефицит от 9 000 калории се изразява в загубата на грубо 1 килограм, защото 1 грам мазнина е равна на 9 kcal!

При тези обстоятелства, бъдете сигурни, че диетата ви е правилно структурирана, с дозиран калориен дефицит и с цел отслабване!

Обратно към раздел “Анатомия и физиология”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Обмяна на мазнините и физически (фитнес) натоварвания | Анатомия и физиология

Основното мускулно гориво за осъшествяването на физическа работа, това е мускулният гликоген. При изчерпване на този склад от въглехидратния запас,...