Канела – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт (подправка)

Канелата е невероятна ароматна и полезна подправка. Дървото на канелата се счита, че е с родина Шри Ланка, но в деншни дни, именно заради ползите й, се отглежда и на много места по света. Съществуват много видове канела, от които единствено цейлонската съдържа всички ползи на канелата, изобщо.

Канелата запазва своите качества, тъй като тя се бере, суши и стрива, за да я познаваме в този й вид като подправка. Във останалите видове канела (не и в цейлонската) се съдържа веществото кумарин, което е с токсични свойства за човешкия организъм. Една чаена лъжичка от касия (Cinnamomum cassia – един от видовете канела) съдържа около 8-12 мг кумарин, което е над допустимата доза от 6.0 милиграма за човек с тегло около 60 килограма!

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Добиването на канела изисква много време. След периода на дъждовете дървото се обелва и изсушава, при което тънкото лико се огъва и образува малки тръбички. Португалците наричали тези тръбички канеел, откъдето идва и името на подправката. Съществува и друг вид канела, позната под името Касия. Тя произхожда от южните райони на Китай и по качество отстъпва на цейлонската канела. И двата вида могат да се открият на пазара. Двата вида леко се различават в цвета си – цейлонската е червеникавокафява, докато китайската е сивокафеникава.

Най-скъпите сортове канела са тънки като хартия. Съдържащите се в канелата ефирни масла й придават приятен аромат и сладникав вкус. Канелата е богата на дъбилни вещества, захари и минерални вещества (особено голямо е съдържанието на калций). Канелата се комбинира добре с карамфил, индийско орехче, звездовиден и обикновен анасон.

С нея се подправят сладкиши, пунш, конфитюри, компоти, сосове и сладки супи, оризови десерти. Аз я използвам единствено в овкусяването на протеинови кексове, които си правя сам. Канела използвам много често, в програмите и диетите при диабет, проблемнно тегло и високи нива на холестерол.

Диетичен начин на обработка

Канелата не подлежи на особена термична обработка, тъй като е подправка. С нея овкусявайте диетичните си палачинки, овесените ядки и т.н.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на канелата:

Приложение

В народната медицина канелата се използва за подобряване на храносмилането и като общо укрепващо средство. Канелата възбужда апетита и има антисклерозиращо и тонизиращо действие. Освен това успокоява коремни болки. От кората се произвежда есенция която се използва за подобряване вкуса на редица лекарства. С други думи – само хубави неща могат да се кажат за нея.

При работата ми с клиенти и техните казуси, канела използвам при:

 • Полезен микросъстав

  Най-осезаемите ползи на канелата са високите % фибри от цялото и съдържание – на 100 грама канела имате цели 53 грама фибри. В канелата се съдържат и витамин А (295 IU), калций (1200 мг) желязо, манган и витамин Б3.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Палеолитна (Палео) диета – описание, ползи и приложение

  Описание на палео диетата Палео диетата (или т.нар. палеолитна диета) е модел на хранене, който има своите специфики и ползи....