Киноа – състав, калории и приложение в диетите

kinoa

Описание на хранителния продукта

Киноата е изключително богата на протеини – около 14-20%, много добър източник на витамин Е и В. Киноата е единственият природен продукт, в който са събрани всички незаменими аминокиселини – 8 на брой. Киноата съдържа манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри. Едно от основните предимства на киноата е нейния нисък гликемичен индекс.

Киноата е с изключително високо съдържание на цистин, лизин и метионин – аминокиселини, които са в много ниски стойности при други зърнени култури. Тя съдържа още и албумин – протеин, намиращ се в кръвния серум, яйчник белтък и месото на много животни. В семената на киноата няма глутен, което я прави подходяща за консумация от хора с алергични реакции към него.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Диетичен начин на обработка

Голямо предимство на киноата е, че не се нуждае от много варене. Зърната се сваряват сравнително бързо – приблизително за 15-20 минути, като се заливат с два пъти повече вода, а когато станат прозрачни значи са готови. Киноата има вкус, който наподобява този на ядките. Дори и напълно сготвена, зрънцата й са леко хрупкави.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на киноа:

hranitelen-sustav-kinoa

Приложение

По отношение на качеството на съдържащите се в киноата белтъчини, тя е почти най-добрият заместител на месото – особено важна е Киноата в диетите за вегани и вегетарианци. Киноата съдържа доста голямо количество калций, който е доста по-добре усвоим от организма, отколкото този в прясното мляко. Затова киноа, като продукт присъства в диетите и програмите при костни заболявания и остеопороза.

Друго нейно предимство е ниският гликемичен индекс. Киноата е с изключително високо съдържание на цистин, лизин и метионин – аминокиселини, които са в много ниски стойности при други зърнени култури. Тя съдържа още и албумин – протеин, намиращ се в кръвния серум, яйчник белтък и месото на много животни. Нещо много важно: в семената на киноата няма глутен, което я прави подходяща за консумация от хора с алергични реакции към него и затова киноа присъства във всички хранителни програми при храносмилателни проблеми и разтройства.

Полезен микросъстав

Киноата съдържа манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри. Едно от основните предимства на Киноата е нейния нисък гликемичен индекс.

Следете всичко за продуктите в секцията “Био храни” тук. Обратно към раздел “Хранене” тук.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Целулит: описание и видове целулит. Уелнес решения

Описание и видове целулит Почти всички жени се сдобиват с целулит на определен етап от живота си ... дори супермоделите,...