fbpx

Кои храни си остават най-диетичните храни? | Хранене

Кои храни си остават най-диетичните храни? | Хранене

С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента:

  • протеин
  • мазнини
  • въглехидрати

След което правя пропорция, между обема калории, които всеки макронутриент заема в диетата, според целта и антропометричните показатели на клиента. Т.е. така правя освен работещ модула на хранене, но и прецизно калкулиран – индивидуален. Всъщност, прилагам клетъчно хранене!

Това, което ми се оформи като статистика обаче е един факт – че използвам конкретни храни, всеки път, за всеки различен каузс. Т.е. да обобщя казаното иначе: ако казусите са различни, винаги най-диетичните храни се оказват едни и също и затова имам аргумент, да ви ги споделя. Направо ще ви споделя, кои храни използвам, в менютата и диетите на клиентите. Ето ги по групи:

ПРОТЕИНИ

Суроватъчен протеин | Whey protein – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети
Извара | Cottage cheese – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Изварата е млечен продукт с високо и пълноценно белтъчно съдържание. В някои области на страната ни е позната и под името урда. Изварата е натурален продукт на млякото, получен от т.нар. “пресичане” на протеина, от суроватковата фракция. Суроватката е течността, останала след производството от мляко за сирене. Тя представлява млечен серум, съдържащ две групи белтъчини – лактоалбумини и лактоглобулини.
Чети
Яйце от гъска | Goose egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Гъшите яйца са на 100% диетични продукти и тяхната хранителна стойност е няколко пъти по-висока от тази на кокошите яйца. Размерът на гъше яйце е достатъчно голям, за да я достигне тегло от 200 грама!
Чети
Яйце от пуйка | Turkey egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Пуешките яйца са много сходни с тези на патешките по размер и вкус. Яйцето е с по-голям жълтък и белтък, което придава на ястията, в които се слага кремообразен вкус и плътна консистенция.
Чети
Яйце от пъдпъдък | Quail egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Консумацията на пъдпъдъчи яйца е желателно да става, след като се сварят. Телесната температура на пъдпъдъка е по-голяма от тази на кокошката, салмонела те нямат, не са преносители, но е възможно партида яйца да е заразена и да предизвикат оплакването бяла диария. Затова винаги варете всеки продукт (яйце) за ваше спокойствие.
Чети
Яйце от кокошка | Chicken egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенциални аминокиселини, при това в доста добро съотношение. От всички източници на белтъчини, яйчният протеин е с най-висока биологична стойност (т.е. организмът ни го усвоява най-пълно), като изпреварва всички останали (като например сьомгата, телешкото месо, мляко)!
Чети
Телешко месо | Beef – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Телешкото месо е първокласен източник на полезни белтъчини. Телешкото месо и неговата консумация и приложение в диетите и здравословното хранене изисква да е чисто месо. Тук визирам т.нар. бон филе и/или телешкия шол. В програмите за хранене, телешкото месо трябва да заема сериозно място, във връзка с полезните му свойства и микросъставки.
Чети
Патешко месо | Duck – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Патешкото месо се счита за бяло месо, въпреки, че сравнено с пилешкото и пуешкото то е значително по-тъмно. Благодарение на по-тъмния си цвят, патешкото месо притежава по-силен и богат аромат. И различен микросъстав.
Чети
Глиганско месо | Boar – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Глиганското месо е сред месата с най-ниско съдържание на мазнини. Основният му състав е мускулната тъкан. Съдържанието на белтъци в обезкостеното (чисто) месо е 15-22%, мазнини 5-20%, въглехидрати - 0.5%.
Чети
Пилешко месо | Chicken – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Пилешкото месо е един от най-популярните източници на животински протеин. Пилетата са животни, от които се произвеждат 2 типа продукти: чисти меса (пилешки гърди, месо от бутче и др.) и субпродукти (дроб, черва и тръткова част).
Чети
Черна мида | Mytilus galloprovincialis – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Мидите са ценна и здравословна морска храна, от която не бива де се лишаваме, стига да сме сигурни в тяхното качество. Фосфорът в мидите помага на тялото ни да поддържа киселинния баланс и да регулира енергийния метаболизъм на клетките.
Чети
Зеленоуста мида | Perna canaliculus – Състав, калории, суплементиране и приложение
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети
Стрида | Oyster – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Много малко неща могат да се сравнят с деликатния и фин морски вкус и аромат на стридите. Стридите са страхотна храна, богата на много полезни микро съставки, които са полезни за диетични режими и програми на хранене
Чети
Пъстърва | Trout – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Наричат пъстървата постна риба, заради ниското съдържание на мазнини. В природата пъстървата живее в горните течения на реките и във високопланинските езера, където водата тече много бързо и силно. Това обуславя нейната форма, големина и вид на месото (нейната мускулатура).
Чети
Скумрия | Mackerel – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Скумрията (Scomber scombrus) е морска риба от разред костурови. Достига до 50 cm. Рекордът е 1.3 кг и е постигнат в региона на Тронхайм, Норвегия. Разпространена е в Атлантическия океан и свързаните с него морета - Балтийско, Средиземно и др. Черноморската скумрия зимува в Мраморно море, в Черно море идва за изхранване. 
Чети
Сьомга | Salmon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Сьомгата принадлежи към семейство Пъстървови. Интересен факт за нея е, че тя се движи срещу течението, когато се намира в реки. Най-скъпите, чисти и полезни сьомги са дивоотглежданите екземпляри. Смята се, че дивата тихоокеанска сьомга и дивата сьомга от Аляска са с най-високи хранителни качества.
Чети
Скарида | Shrimp – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Скаридите определено са една от най-популярните модерни храни. Тези ракообразни имат страхотни качества и безспорно могат да бъдат любима храна на много хора. Познати по света са над 280 вида скариди.
Чети
Калмар | Squid – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Калмарите са морски организми, които са богати на протеин, слабо мазнинни са и изборът им в диетичния начин на хранене е изключителен. Всеки би избрал пресния калмар, от пазара до вас. Ако калмарите са наистина пресни, те изглеждат здрави (масивни) и имат блясък. Ако купувате непочистени калмари, цветът на мембраната им трябва да бъде сив.
Чети

ВЪГЛЕХИДРАТИ

Жълт картоф | Potato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Картофите съдържат полезни и важни минерали: тиамин (вит. B1) 0.08 мг, рибофлавин (вит. B2) 0.03 мг, ниацин (вит. B3) 1.1 мг, витамин B6 0.25 мг, витамин C 20 мг, магнезий 23 мг, фосфор 57 мг, калий 421 мг и натрий 6 мг. Картофите имат високо съдържание на въглехидрати и съдържат белтъчини, минерали (особено калий) и витамини, включително витамин С.
Чети
Сладък картоф | Sweet potato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Червеният (сладък) картоф от скоро нашумя по нашите ширини, тъй като той е популярен в Северна Америка. Но, основателно този вид картоф намира все по-широко приложение в диетите и начина на хранене на хората. Нискокалоричен е, вкусен, полезен и лесно се приготвя.
Чети
Кафяв ориз | Brawn rice – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Кафявият ориз е наричан “диамантът”, на всички зърнени култури. И има резон в това … тъй като наистина това е специална храна, безценен въглехидрат с съвършен гликемичен индекс (ГИ). И не само – ако кафевият ориз изрично не е био продукт, вероятността той да съдържа глутен е изключително ниска. За разлика от белите сортове – бисерен, басмати и т.н.
Чети
Бял ориз | White rice – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Заради високото количество амилаза белият ориз се препоръчва на хора, които страдат от проблеми със задстомашната жлеза, за жени, които страдат от токсикация по време на бременност, както и при различни проблеми с черния дроб.
Чети
Черен ориз | Black rice – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Императорския ориз е с черно-лилави зърна, много богат на фибри, с аромат на ядки и високо съдържание на минерали. В древността, на този ориз са се наслаждавали единствено китайските императори и от там идва другото му наименование – “забраненият ориз”. Освен това е много ценен афродизиак.
Чети
Киноа | Quinoa – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Киноата не е изключително богата на протеини, както погрешно се налага в пространството но е много добър източник на витамин Е и В. Друг фактор е важен да се отбележи - киноата е единствения природен продукт, в който са събрани всички незаменими аминокиселини - 8 на брой.
Чети
Нахут | Chickpea – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Нахутът е известен още като леблебия и сланутък. Той е едногодишно растение от семейство бобови. Нахутът (Cicer arietinu) се счита за една от най-ранно култивираните от човека култури. От археологически разкопки е установено, че е леблебията (нахут) е използвана от човека още от древността.
Чети
Хляб | Bread – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Хлябът е може би единствената храна, предпочитана от хора от всички раси, култури и религии. Традиционно хлебните изделия са сред любимите храни на българите, както е и в повечето европейски страни. Днес той се предлага на пазара в по-голямо разнообразие и с по-висока хранителна стойност от всякога.
Чети
Овесени ядки | Oats – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Овесените ядки са продукт на растението овес, което се развива и вирее при сух и хладен климат. Популярен продукт за култивиране и отглеждане е, защото по своята специфика и биология, растението не е притенциозно от към минералния състав на почвата.
Чети
Мед | Honey – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Медът съществува от както свят светува. Безпорен факт! Следи от неговата употреба са открити при всички цивилизации. Медът още тогава е бил рядък и скъп продукт. Това е основният факт, който е предрешавал кой би могъл да си го позволи. Рядък и донякъде, защото народите са се задоволявали най-често с неговата естествена форма и са го събирали в дивата му форма.
Чети

МАЗНИНИ

Фъстъчено масло | Peanut Butter – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Фъстъчено масло е богато на мононенаситени мазнини и протеин. Консумацията на фъстъчено масло може да спомогне за намаляване на риска от развитие на диабет. Протеинът, фибрите и здравословните мазнини във фъстъчено масло са източник на допълнителна енергия за организма, което спомага за поддържането на вашето тегло.
Чети
Зехтин | Olive Oil – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Използвайте зехтина за дресинги и сосове, както и за салати от свежи зеленчуци и сирена. За тази цел употребявайте студено пресования зехтин, който придава изключителен вкус и аромат на ястието.
Чети
Маслини | Olives – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Маслините са род бавнорастящи, но дълголетни дървета от сем.Oleaceae, широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Източна Австралия. Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка.
Чети
Авокадо | Avocado – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
В миналото авокадото е било сервирано само на аристократите, но в днешни дни то вече се превръща в един от най-любимите храни на милиони хора по света. Авокадото идва от Централна Америка и Мексико, където древните индианци го почитали като растение с големи хранителни и лечебни свойства. В Испания е познато под името абогадо, а във Франция – авокат, което се превежда като “Адвокат”, но всъщност представлява опит да се произнесе индианското му название ахуакатл, както са го наричали древните ацтеки.
Чети
Орех | Walnut – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Орехите съдържат големи количества хранителни влакна, протеини, витамини и минерали. Орехите се отличават с високо съдържание на ненаситени мастни киселини, включително на полезните омега-3 мастни киселини. Такива микроелементи като калий, магнезий, фосфор, а също така витамини C, E и B-комплекс превръщат орехите във важна съставна част от балансираната диета.
Чети
Кашу | Cashew – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Дървото кашу произхожда от земите на днешна Бразилия и съвсем противно на схващанията по филогенетичен признак се доближава повече до манго, отколкото до фъстъци. Кашуто, известно под името Anacardium occidentale, е от същото семейство, от което са и мангото и шам фастъкът.
Чети
Зелена тиквена семка | Pumkin green seeg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Зелените тиквени семки съдържат аминокиселината триптофан, която е важна в борбата срещу умората и безсънието. Благодарение на нея ще се радвате на отличен имунитет, а съдържащите се в тиквените семки омега мастни киселини, протеини и витамини В1, В2, В5 и В6 са само допълнение към суперползите на този природен продукт
Чети

Това е моят базис! Той определя сигналът, който чрез диетата подавам, за да предизвикам онзи стрес в организма, който да ми даде прогреса – търсения от клиента резултат. Това могат да се желани последствия от диетата като:

  • отслабване
  • елиминиране на целулит
  • подобряване на метаболизма
  • повишаване нивата (ендогенно) на някои хормони (инсулин, тестостерон, тироидни хормони, соматотропин и др.)
  • повишаване на имунитета
  • детоксикация на целия организъм

Разбира се използвам и друга част от похватите за една диета – минаралния състав и активни свойства на някои други елементи на храненето, а именнно:

ПЛОДОВЕ

Кайсия | Apricot – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Кайсията е плод известен на хората от близо над 8000 години и освен, че е приятна на вкус храна, има и много полезни за здравето свойства. Първите данни за кайсиите са открити в древния арменски град Шенчовит, недалеч от Ереван. Там били открити кайсиеви изкопи, които археолозите датирали от 6 000 г. пр. Хр. За пръв път плодът е споменат преди 4 хилядолетия в писмо на китайски гражданин.
Чети
Череша | Cherry – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Черешите са богати на флавоноиди – като важните за имунитета антоцианини. Съдържат и кверцетин – силно противовъз-палително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания. Черешите са богат естествен източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства, и на витамин С, който подпомага производството на колаген, поддържа здравия вид на кожата и косата и успешно се бори с вирусите и бактериите.
Чети
Банан | Banana – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
В Малайзия, Китай, Индия бананите отдавна са считани за свещени плодове, възвръщали силата и хранещи ума. Едва в 16-ти век ги пренесли в Централна и Южна Америка и днес ние получаваме банани главно от Колумбия, Панама и Еквадор.
Чети
Портокал | Оrange – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Портокал – красивият му външен вид и великолепните вкусови качества превръщат този плод в един от най-популярните в света. За негова родина се смята Югоизточна Азия и по-точно Китай. Френското название на вкусния плод дава името на оранжериите, в които единствено може да се отглежда в Европа.
Чети
Ананас | Ananas – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Ананасът наподобява голяма борова шишарка. Родината му са Централна и Южна Америка. Кората му е съставена от ромбоидни неравномерени части. Различните сортове ананас се различават слабо по вкус, но винаги са сочни и сладки.
Чети

ЗЕЛЕНЧУЦИ

Броколи | Broccoli – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети
Зеле | Cabbage – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Зелето (Brassica oleracea var. capitata) е многолистно растение от семейство Brassicaceae. Зеленото зеле и червеното зеле са най–широко разпространени и са видовете, които са ни най-познати. Другите видове включват зимното къдраво зеле, китайското зеле Bok Choy и друг вид също китайско зеле – Напа.
Чети
Краставица | Cucumber – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Силициевият двуокис в краставиците е съществен компонент на съединителната тъкан, която включва мускули, сухожилия, връзки, хрущяли и кости. Сокът на краставиците често се препоръчва като източник на силициев двуокис за подобряване тена и здравето на кожата.
Чети
Домат | Tomato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Доматите са отличен източник на антиоксиданти, ликопен и бета каротин. Те са бедни на калории и имат високо съдържание на витамин С и А, които укрепва имунната система и разгражда мазнини. Естественият оцветител ликопен е мощен антиоксидант.
Чети
Цикория | Cikoria – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Цикорията е листен зеленчук. Наскоро нашумя в диетите от всякакъв вид, като внесе разнообразие сред избора и спектъра от зеленчуци. През първата година от своето развитие, цикорията е кореноплодно, а през останала част от развитието си е цветоносно стъбло.
Чети
Царевица | Corn – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Царевицата е зърнено растение, което местното население на Америка е култивирало като храна в течение на хилядолетия. Древната царевица (на индианците), чиито разновидности все още се съхраняват в музеите е имала нисък гликемичен индекс (35), защото е била твърде богата на разтворими фибри.
Чети

СУПЕРХРАНИ

Шипка | Briar – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети
Хлорела | Chlorella – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети
Семена чиа | Chia seeds – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети
Куркума | Turmeric – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети
Гравиола | Graviola – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети
Корен мака | Maca root – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети

ПОДПРАВКИ

Червен лют пипер | Cayenne pepper – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети
Черен пипер | Black pepper – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Черният пипер е изключителна подправка към храната! Познат като “лютива подправка”, която освен пикантния си вкус, тя всъщност ни дава много полезни микронутриенти (вещества). Черният пипер стимулира отделянето на солна киселина.
Чети
Готварска сол | Salt (NaCl) – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Готварската сол е натриева сол. Освен, че солта придава особено добър привкус на храната, чрез нея всъщност (по-важната й полза) доставяме натрий (формулата на солта е натриев-хлорид NaCl) за тялото, който от своя страна участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и водното съдържимо.
Чети
Канела | Cinnamon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
Канелата е невероятна ароматна и полезна подправка. Дървото на канелата се счита, че е с родина Шри Ланка, но в деншни дни, именно заради ползите й, се отглежда и на много места по света. Съществуват много видове канела, от които единствено цейлонската съдържа всички ползи на канелата, изобщо.
Чети

БИЛКИ

Жълт кантарион | St John’s-wort – състав, калории, рецепти и приложение в диетите
С изготвяне на хранителни стратегии се занимавам от много години насам. И винаги използвам логика, в структурирането на една диета. Без значение, каква е целта на клиента, използвам абсолютно винаги и 3-те вида макронутриента: протеин, мазнини и въглехидрати, като използвам конкретно ето този списък с храни, споделен тук. Моля, вижте го.
Чети

Може би и вие имате нужда от помощ?

Ако наистина имате нужда от помощ, използвайки наистина този списък с храни, да … “само” с това, постигам чудеса при работа с клиенти, възползвайте се от моите индивидуални услуги и вие:

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив