Колаген (хидролизиран) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Колаген (хидролизиран) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Какво означава хидролизиран колаген?

Хидролизиран колаген е колаген извлечен от желатинов протеин, в който размерът на молекулите е намален чрез хидролиза на пептидните връзки в желатиновите молекули. Процесът на неговото производство минава през: деминерализация, екстракция на колагена от желатин, ензимна хидролиза, йонен обмен, филтрация, изпаряване, стерилизация и накрая сушене.

С оглед на казаното в самото начало до тук, можем спокойно да заключим, че ползите при колеген хидролизат са в повече и затова е добре да се приема такава форма. Колагенът съставлява около ot 27% до 30% от общото съдържание на протеин в организма ни. От колаген са изградени кожата, косата ни, ноктите. С напредването на възрастта подобно на хормоните, нивата му (на колаген) в организма намаляват, а от тук се наблюдават и измененията върху свойствата и качеството на кожата, ноктите и т.н.

Колаген хидролизат е полезен не само за коса, кожа и нокти, но и за сухожилия, мускули, хрущяли и за растежа на клетките ни, изобщо!

Колаген хидролизат е уникален по своята структура. Съдържа високи нива на глицин, лизин и пролин. Колаген хидролизат е необходим, ако мислим за клетъчното си здраве, за кръвоносната система също. Той възстановява кръвоносните съдове, корегира натъртвания и счупени кости.

Колаген хидролизат в борбата с остеопорозата

Хрущялните тъкани, костите и ставите постоянно се износват и съвремието на човека дава допълнителен тласък в тази посока. След 25-годишна възраст, именно заради липсите на глицин, лизин и пролин, нуждата от колеген като добавка, особено при остеопорозен риск, се увеличава. Хрущялът, който покрива повърхността на ставите, се състои хондроцити, които са вградени в извънклетъчна матрица, която съдържа колагенни влакна и други молекули, свързани в интегрирана мрежа с хиалуронова киселина.

Различните типове колаген съдържат различни протеини, всеки от които изпълнява специфични функции в тялото

Така например, типовете 1 и 3 могат да бъдат приемани заедно и имат основна роля за доброто състояние на кожата, мускулите, костите, както и за растежа на косата и ноктите. Колаген тип 2 пък е „отговорен “ за хрущялите и нормалното функциониране на ставите. За да бъде абсорбиран правилно, той задължително трябва да бъде приеман отделно от останалите два типа.

В колаген тип 1 и 3 са налични 19 аминокиселини, всяка от които е от особена важност за поддръжката на костите, мускулите и кожата. Тези два типа се произвеждат естествено в човешкото тяло от  т.нар. фибробласти (клетки в съединителната тъкан) и остеобластите (клетките, изграждащи костите). Над 90 % от колагена в човешкото тяло е от типовете 1 и 3. В тях участват аминокиселини като глицин, пролин, аланин и хидроксипролин.

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

3 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Женските хормони - 8-те най-важни хормона за женско здраве | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки май 21, 2020 (10:56)

   […] на естроген в организма. При неговия недостиг колагеновите влакна започват да се разрушават и се появават […]

  2. Остаряване на кожата. Грижи и конкретни стъпки - антийджинг похвати. | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки август 2, 2020 (11:46)

   […] за здравето и красотата на епидермиса се играе от колагенa, основен протеинов компонент на тъканите, косата, […]

  3. Фитнес форма при жените и как се поддържа тя след това? - YAMAMOTO BULGARIA ноември 1, 2021 (09:11)

   […] на естроген в организма. При неговия недостиг колагеновите влакна започват да се разрушават и се появават […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив