Лутеин – описание, действие, ползи и прием (приложение)

lutein

Нашите очи са в голяма степен изложени на вредните въздействия на околната среда: изкуственото осветление, ултравиолетовото излъчване от слънцето, излъчванията от телевизионните и компютърни екрани и други. Поради тези фактори и образуването на свободни радикали, като резултат от метаболитните процеси в клетката, очите могат да се увредят в значителна степен. От това можем да се защитим с продукти, които имат антиоксидантно действие.

Каротиноидите са ефикасни антиоксиданти, които укрепват липидната мембрана на клетките и така предпазват от токсични пероксидазни реакции. Те имат растителен произход и се намират в големи количества в зеленчуците и плодовете. Каротиноидите имат различно оцветяване, зависещо от броя на спрегнати двойни връзки. Заедно с хлорофила, участват в изграждането на хлоропластите – органели, в които се извършва фотосинтезата

В голямото семейство на каротиноидите са и общопознатите бета-каротини (най-важният провитамин А), ликопен (придава цвета на доматите, чушките и други), алфа-каротин, зеаксантин (определя цвета на царевицата). В групата на каротиноидите важно място заема и лутеинът. Той е ксантофил, който произлиза от алфа-каротина и определя оцветяването на листата и цветовете. Растенията, богати на бета-каротин са: спанак, тикви за печене, като те съдържат и лутетин, и то два до четири пъти по-голямо количество от бета-каротина. Лутеинът участва във фотосинтезата заедно с хлорофила. Отсъствието на лутеин прави невъзможна фотосинтезата. Този каротиноид е много важен антиоксидант с детоксикираща роля.

Много автори са проучвали връзката между концентрацията на каротиноиди и състоянието на ретината. В Института за изследването на рака в Хаваите е доказано, че лутеинът най-ефикасно предотвратява пероксидазните реакции на мазнините, които са в значителна концентрация както в серума, така и в очите. Лутеинът като ефективен неутрализатор на свободните радикали играе важна роля като антиоксидант. Доминантни каротиноиди за ретината са заексантин и лутеин. Заексантинът е необходим за очната макула (жълто петно), а лутеинът е разпределен по цялата ретина.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net, в който предлагам само най-работещите продукти, събрани на едно място от цял свят:

lutein_tablo_1

При изследването на лутеина е установено, че той се натрупва в очите по определен начин. След внасянето и абсорбцията в организма той се натрупва на две места в очите: в макулата и в лещата на окото. Като последица от реакциите на свободните радикали настъпват такива промени в кръвоносните съдове на жълтото петно, които довеждат до дегенерацията му. Резултатите от изследванията при по-възрастните хора несъмнено потвърждават факта, че лутеинът играе роля при защитата на макулата. Изследванията в Харвардския университет доказват, че с доза 6 mg лутеин дневно възможността от увреждане на макулата намалява с 43%.

Лещата е най-често уврежданата част от окото. 98% от сухото вещество на лещата се падат на протеините. Свободните радикали увреждат тези протеини, предизвиквайки тяхната дегенерация. Това е основата на заболяването, известно като “перде”, което е често срещано сред по-възрастните хора. За развитието на “перде” са отговорни много фактори. Важна роля за появата му играе силната слънчева светлина, ултравиолетовото излъчване, дори тютюнопушенето. Някаи хронични болести, като например диабет, също така увеличават риска от появата на “перде”. За щастие, има начин да се предотврати тази болест. Това се постига главно с действието на антиоксиданти. С комбинирана антиоксидантна защита опасността от поява на “перде” се намалява с 1/3.

Най-новите проучвания посочват важното действие на лутеина в тази насока. В едно осемгодишно изследване са проследени 50 000 жени и се установило, че редовното приемане на спанак е много по-ефикасно от други зеленчукови източници на каротиноиди. Освен спанака, в експеримента са използвани моркови, картофи и зимно-пресовани плодове, чието съдържание на лутеин е малко.

Лутеинът е съвременна хранителна добавка, с чието редовно използване можем да допринесем за здравето на нашите очи и на други органи. С добър резултат може да го използва всеки, който е наясно с другите благоприятни ефекти на антиоксидантите (например за профилактика на туморните и сърдечно-съдовите заболявания).

Изследванията разкриват, че на ден са необходими минимум 6-10 мг лутеин, за да се проявят благоприятните му въздействия. Един такъв благотворен ефект е свързан с ролята му за опазване на здравето на очите, особено за намаляване на риска от възрастова дегенерация на макулата (ВДМ). Тя настъпва, когато крехкият център на ретината – макулата – започне да се руши с възрастта – бавно, но упорито. Макулата е малък участък от ретината, отговорен за централното зрение и за неговата остротата. Влошеното и състояние може да причини окислителен стрес в ретината, водещ след себе си загуба на централното зрение. Лутеинът и свързаният с него компонент зеаксантин е високо концентриран в макулата, придавайки й жълт цвят, познат като макуларен пигмент. Макуларният пигмент защитава макулата от вредните фото-окислителни ефекти на синята светлина.

Причини за употребата на лутеин

  • подпомага при нарушения на зрението – късогледство, далекогледство и астигматизъм; подпомага укрепването на капилярите, предотвратява образуването на тромби в ретината; предпазва диабетици и пушачи поради повишения риск от очни проблеми при тях

  • подобрява адаптацията на окото към светлина и тъмнина (препоръчва се при нощно шофиране); помага при синдрома „уморени очи”, при интензивна работа с компютър и на изкуствено осветление
  • съдейства за предпазване на зрението от увреждане причинено от свободните радикали отделящи се от цигарен дим, прием на лекарства, замърсен въздух, UV лъчи и други

 • Обратно към раздел “Добавки”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Триглецириди. Видове, структура и биологична функция

  Триглицеридите представляват основната част от липидите (мазнините) в храната. Други два главни класа мазнини са: фосфолипиди (например лецитин) и стероли...