BRH-C – ВИТАМИН Ц, ШИПКА, РУТИН & БИОФЛАВОНОИДИ

Ревю на Белчо Христов

BRH-C – ВИТАМИН Ц, ШИПКА, РУТИН & БИОФЛАВОНОИДИ

17.00 лв.

BRH-C е хранителна добавка, съдържаща витамин С, екстракт от шипка, флавоноиди и рутин. Витамин С помага за защита на клетките от оксидативен стрес, намалява умората и умората и допринася за нормалната функция на имунната система. В допълнение, екстрактът от шипка извършва поддържащо и възстановяващо действие с антиоксидантни свойства. Т.е. продукт, който обединява всичко в посока силна и здрава имунна система.

Изчерпан

E-mail, за да ТЕ информирам при наличност:

Описание

АНАЛИЗ ВЪРХУ ПРОДУКТЪТ BRH-C (ВИТАМИН Ц, ЕКСТРАКТ ШИПКА, РУТИН & БИОФЛАВОНОИДИ)

BRH-C е хранителна добавка, съдържаща витамин С, екстракт от шипка, флавоноиди и рутин. Витамин С помага за защита на клетките от оксидативен стрес, намалява умората и умората и допринася за нормалната функция на имунната система. В допълнение, екстрактът от шипка извършва поддържащо и възстановяващо действие с антиоксидантни свойства. Т.е. продукт, който обединява всичко в посока силна и здрава имунна система.

Ако приемате витамин Ц в комбинация с рутин, биофлавоноиди и шипка екстракт ще си гарантирате силен имунитет! Приет самостоятелно, витамин Ц просто допълва нужди на организма, заради липса на витамин в тялото.

БИОЛОГИЯ НА АКТИВНИТЕ СЪСТАВКИ В ПРОДУКТА BRH-C

Въпреки че всички витамини и минерали са невероятно важни за нормалното функциониране на тялото, малцина изпъкват толкова много, колкото витамин С. Този витамин има различни свойства, което го прави важен не само от гледна точка на здравето, например при неспортуващите, но и от спортна гледна точка. Въпреки че витамин С е спечелил репутация на силен антиоксидант, той е също критично важен за здравословното функциониране на имунните клетки! Евтин, достъпен – прожекторите на светлините сега са върху витамин Ц.

Какво е витамин С?

Витамин С, известен още като L-аскорбинова киселина или аскорбат, която е слаба захарна киселина и е структурно подобна на глюкозата. Исторически витамин Ц е бил използван за лечение и профилактика при скорбут, което е заболяване, причинено от дефицит на витамин С. Когато си мислите за витамин С, вероятно мислите за портокалов сок, защото най-добрият начин да получите дневната си доза е като консумирате всякакъв вид цитрусови плодове, като липи, лимони и портокали. Въпреки че версията с пълноценна храна често е за предпочитане, тъй като включва фибрите на плода, изолираната допълнителна форма на хранителното вещество също е проучена задълбочено и има какво да предложи.

Защо трябва да използвам витамин С?

Вътре в тялото витамин С играе най-различни функции в почти всяка система. Повечето от тези процеси са свързани с антиоксидантните ефекти на витамин С. Като антиоксидант, витамин С играе роля в почистването на разрушителните молекули, известни като „реактивни видове кислород“ (ROS). ROS са естествени странични продукти на много метаболитни процеси и производството на ROS се увеличава по време на дейности като интензивни упражнения или периоди на продължителен стрес, вирусни инфекци и т.н.

Както подсказва името, ROS са изключително реактивни с почти всичко, на което могат да се доберат: клетъчни мембрани, протеинови структури и т.н.. Добавката с витамин С може да осигури на организма антиоксиданти, които да подпомогнат неутрализирането на тези молекули и да ги поддържат на здрави нива. 

Какви са наличните форми на витамин С?

Докато най-често достъпната форма на витамин С в повечето добавки е L-аскорбинова киселина, в тялото витамин С бързо се окислява в аскорбат, което е формата, която е най-физиологично активна. Това се проявява в кисела среда, като например стомаха.

Какви са ползите от витамин С?

Предотвратяването на недостиг на витамин С е важно за организма и е невероятно лесно да се направи. На всичкото отгоре на всички храни, богати на витамин С, като цитрусови плодове, картофи, зеле и карфиол, много подготвени храни също са подсилени с витамин С, за да ви помогнат да осигурите още повече от този основен витамин.

Като изненадващо голям източник на витамин С, стеблата на броколи трябва да са в корема ви, а не в кошчето за боклук. Използвайте тази част на зеленчука! не я хвърляйте! ВАЖНО – витамин C се усвоява напълно както в калориен дефицит, така и в етапи на калориен излишък

Изследването предполага, че витамин С може да осигури различни важни ползи за здравето, включително поддържане на имунната система, антиоксидантните свойства и възстановяване на изчерпаните нива, причинени от стрес, недостатъчно храна или упражнения и физически занимания.

Въпреки че използването на високи дози витамин С не може да предотврати обикновената настинка, е проучено „супер зареждане“ с високи дози като 2-3 грама на ден витамин С и някои изследователи смятат, че това може да намали общото време, в което сте болни.

Присъстващ във високи количества в имунните клетки, хранителният витамин С се смята, че играе роля в подпомагането на производството и освобождаването на цитокини, както и за подобряването на ефективността на моноцитите да стигнат там, където трябва да бъдат в тялото. Въпреки това, когато се появи болест, тези запаси се изчерпват бързо, поради което витамин С често се включва в неща като капки за кашлица и средства за настинка. Освен това витамин С е кофактор за няколко ензима, което означава, че реакцията не може да протече ефективно, ако витаминът не присъства. Това включва неща като реакции, свързани с синтеза на колаген, пренасянето на мазнини в митохондриите за производство на АТФ и синтеза на някои невротрансмитери като норепинефрин. Поради своите защитни и антиоксидантни ефекти, има доказателства, че витамин С може да намали мускулната болезненост от упражнения.

Две проучвания потвърдиха това, използвайки минимум 1 грам на витамин С на ден като самостоятелна добавка за тестване на ефектите му. Повечето проучвания, отчитащи полза, не са използвали нито много по-ниски дози, нито са били използвани заедно с други добавки, които могат да взаимодействат за намаляване на ефективността на витамин С и биха могли да обяснят защо тези ефекти не са докладвани по-рано. Ако искате да сте двойно по-сигурни, че ще постигнете RDA на витамин С, винаги можете да увеличите приема си с мултивитаминна добавка или можете да изберете самостоятелна добавка с витамин С, ако предпочитате по-висока доза.

Има ли странични ефекти на витамин С?

Тъй като водоразтворимите витамини като витамин С не са склонни да влизат в дългосрочно съхранение като мастноразтворимите витамини (A, D, E, K), всяка излишна консумация може да се отделя от организма с урината. Ето защо концентрациите на витамин С и други водоразтворими витамини рядко са в състояние да натрупат до токсични нива. Предишни изследвания съобщават, че най-честите странични ефекти от прекомерната консумация на витамин С включват диария и леко повишен риск от зъбна ерозия. Няколко проучвания съобщават, че няма никакви странични ефекти, дори когато хората консумират количества над нормална доза.

Какви са възможните взаимодействия?

Доказано е, че витамин С взаимодейства с редица други витамини и минерали, особено в клетъчните култури. Например, доказано е, че витамин С оказва щадящ ефект върху витамин Е, което води до намалено окисляване на клетъчните мембрани и по-малко образуване на свободни радикали. Добавката с витамин С може също да увеличи скоростта на усвояване и наличието на минерали като желязо и цинк. При желязото важно значение е, че то трябва да бъде свободно желязо, а не да се свързва от група хема. Това означава, че не трябва да идва от месен продукт. Още една причина да се вгледате в солиден мултивитамин!

KАКВО Е РУТИН?

Рутинът е растителен пигмент (или биофлавоноид), намира се естествено в обикновени храни като ябълкови кори, черен чай, аспержи, елда, лук, зелен чай, смокини и повечето цитрусови плодове. Освен, че го получавате от храна, можете да намерите и рутин във форма на хранителна добавка. Рутинът съдържа кверцетин (антиоксидант, който показва, че намалява възпалението и предлага редица ползи за здравето).

Ползи за здравето от прием на рутин

Привържениците твърдят, че рутинът може да помогне за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението. Рутиновите добавки понякога се рекламират като лекарство за състояния, засягащи съдове, като хемороиди, разширени вени и паякообразни вени. Освен това някои изследвания върху животни предполагат, че рутинът може да предотврати образуването на кръвни съсиреци, които биха могли да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт.

Към днешна дата много малко клинични изпитвания са тествали потенциалните ползи за здравето от рутин. Ето поглед към някои ключови резултати от проучването:

  • Хронична венозна недостатъчност

Хроничната венозна недостатъчност е състояние, при което вените не връщат ефективно кръвта от краката към сърцето. Състоянието е свързано със здравословни проблеми като разширени вени, подуване на глезена и спазми в краката през нощта. 

  • Разширени вени при бременност

Рутозид (съединение, открито в рутин) може да помогне за лечение на разширени вени при бременни жени, според доклад от 2015 г., публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews. В своя анализ на предишно публикувано клинично изпитване учените установяват, че изглежда, че рутозидът помага за облекчаване на симптомите на разширени вени в късна бременност. Авторите на прегледа обаче отбелязват, че няма достатъчно данни за оценка на безопасността на употребата на рутозид по време на бременност.

  • Посттромботичен синдром

Рутозидът може да не помогне при лечението на посттромботичен синдром (усложнение, което се развива от кръвни съсиреци във вените на крака) предполага доклад, публикуван в базата данни на Cochrane на систематични прегледи през 2015 г.

Посттромботичното подуване включва подуване на засегнатите крак, спазми и болка и усещане за парене, сърбеж или бодливост. За доклада изследователите анализираха три по-рано публикувани проучвания, оценяващи ефективността и безопасността на рутозидите. Те не откриха ясни доказателства, че рутозидите подобряват симптомите или признаците на посттромботичен синдром в сравнение с плацебо, без лечение или компресионни чорапи (обичайно лечение за това състояние).

Възможни странични ефекти от прием на рутин?

Рутинът обикновено се счита за безопасен, когато се консумира в количествата, открити естествено в храни като цитрусови плодове, лук и ябълки. Въпреки това, рутиновите добавки могат да причинят определени странични ефекти, включително главоболие, обриви, мускулно напрежение, промени в сърдечната дейност, висок брой на белите кръвни клетки, замъглено зрение, натрупване на течности в коленете и разстроен стомах. Нежеланите реакции могат да намалеят, докато се адаптирате към добавката, но винаги трябва да говорите с Вашия лекар, преди да го приемате или ако имате някакви нежелани ефекти. Ако имате анамнеза за сърдечно заболяване или кръвни съсиреци, или ако приемате лекарства или добавки за разреждане на кръвта, важно е да говорите с вашия лекар, преди да използвате рутин добавки. Бременни и кърмещи жени не трябва да приемат рутин. Можете да получите съвети за използването на добавки тук, но е важно да се отбележи, че самолечението на състояние и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Какво са биофлавоноидите?

Биофлавоноидът е термин, използван за описване на биологично активни членове на група растителни полифенолни съединения, известни като флавоноиди. Учените са запознати с между 4 000 и 8 000 от тях, които се намират в плодове, зеленчуци и други храни като тъмен шоколад и вино. Изследователите се интересуват преди всичко от биофлавоноидите поради антиоксидантната им сила. И ако мислите, че сте чували това преди, вие сте прав! Антиоксидантите са основен фокус на многобройни проучвания, защото помагат да защитите вашите клетки от увреждане на свободните радикали и се нуждаете от много различни видове антиоксиданти в диетата си, защото всеки работи по различен начин. Някои видове антиоксиданти имат афинитет към области на тялото (като лутеин и зеаксантин за здравето на очите) и други предлагат по-широкообхватни ползи, каквито са биофлавоноидите в BRH-C на Yamamoto Nutrition. Антиоксидантите като цитрусовите биофлавоноиди, извлечени и добавени в продукта BRH-C са толкова важни, защото помагат да защитите клетките си от свободни радикали и окисляване. Трилионите клетки в тялото ви ежедневно се сблъскват със заплахи, които могат да допринесат за окислителни увреждания – от излагане на околната среда до токсини и UV лъчи, фактори на начина на живот като диета, упражнения и навици и дори от типичните ежедневни функции на тялото ви, които генерират свободни радикали като страничен продукт на естествени процеси като храносмилане и дишане.

Kакво е шипка екстракт?

Екстракта от шипка може да бъде от полза за здравето на сърцето, успоредно с антиоксидантната защита като идея в BRH-C. Проучванията предполагат връзка между приема на витамин С и риска от сърдечни заболявания. Един преглед на 13 проучвания установи, че допълването с поне 500 mg витамин С на ден е свързано със значително намаляване на LDL (лошия) холестерол и триглицеридите в кръвта, два рискови фактора за сърдечни заболявания. Освен това, наблюдателните проучвания свързват недостатъчния прием на витамин С с повишен риск от смърт от сърдечно заболяване. Розовите шипки също са с високо съдържание на флавоноиди. Доказано е, че тези антиоксиданти намаляват кръвното налягане при хора с повишени нива и подобряват притока на кръв към сърцето. 6-седмично проучване при 31 възрастни със затлъстяване установява, че тези, които консумират хранителна добавка, съдържаща шипка екстракт всеки ден, са подобрили значително нивото на кръвното налягане и LDL (лошия) холестерол в сравнение с контролната група. Екстрактът от шипката помага още за:

  • контрол върху диабет тип II
  • отслабването
  • намалява болки от всякакъв тип
  • отслабва и забавя стареенето на клетките

НАЧИН НА УПОТРЕБА И ПРИЕМ

BRH-C се приема по 1 или 2 таблетки дневно. На празен стомах.

ЗАЩО ДА ЗАЛОЖИТЕ ТОЧНО НА ТОЗИ ПРОДУКТ – ПРИЧИНИ И ПОЛЗИ

Защото Yamamoto Nutrition използват най-високият клас комбинация за силна и мощна имунна защита.

© АВТОРСКИ ПРАВА ВЪРХУ ТЕКСТОВИ, СНИМКОВ И ВИДЕО МАТЕРИАЛ

Белчо Христов е биолог консултант на Yamamoto Nutrition – България. Всеки тексови, снимков и видео материал за всички ревюта на продукти Yamamoto Nutrition са със запазени авторски права. Абсолютно забранено е използването им в други сайтове и социални мрежи!

Компания

Yamamoto Research

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „BRH-C – ВИТАМИН Ц, ШИПКА, РУТИН & БИОФЛАВОНОИДИ“

Най-рейтингови продукти

Продуктови категории