GABA (ГАБА – ГАМА-АМИНОМАСЛЕНА КИСЕЛИНА)

Ревю на Белчо Христов

GABA (ГАБА – ГАМА-АМИНОМАСЛЕНА КИСЕЛИНА)

20.00 лв.

Какво прави гама-аминомаслената киселина – GABA на Yamamoto Nutrition? Гама аминомаслена киселина (GABA) е естествено срещаща се аминокиселина, която работи като невротрансмитер във вашия мозък. Невротрансмитерите функционират като химически пратеници. GABA се счита за инхибиторен невротрансмитер, защото блокира или инхибира определени мозъчни сигнали и намалява активността във вашата нервна система.

Изчерпан

E-mail, за да ТЕ информирам при наличност:

Описание

АНАЛИЗ ВЪРХУ ПРОДУКТЪТ GABA

GABA – или гама-аминомаслена киселина, е основна аминокиселина, която присъства естествено в много видове животинско царство и функционира като невротрансмитер и невромедиатор. Той се намира в големи количества в човешкия мозък и предизвиква голям интерес в научната общност. Вече са проведени множество изследователски проекти за антистресовите, анксиолитичните, мускулните релаксанти и естествените антидепресанти в нашите тела. Няколко изследвания са фокусирани върху хора, страдащи от безсъние или високо кръвно налягане, но също така и спортисти и хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Бидейки невротрансмитер, ГАБА функционира като пратеник между невроните, който помага да се регулира предаването на нервните импулси. Видът на съобщението, което предава, може да варира от един невротрансмитер до друг, въз основа на диференциацията между възбуждащите и инхибиторните невротрансмитери. GABA е „инхибитор“, който се свързва със специфични рецептори, наречени GABA рецептори – или GABAergic рецептори, за да предаде своето „инхибиторно съобщение“. Когато GABA се предлага в достатъчно количество, той помага да поддържаме баланса на химията в нашия мозък, насърчавайки общото чувство за благополучие и спокойствие. Науката разбира, че ниските нива на GABA имат редица отрицателни последствия върху здравето, особено на невропсихичното ниво. GABA има тенденция да намалява с напредване на възрастта, но има и хора, които естествено произвеждат недостатъчни нива на това вещество, което е свързано с разстройства, характеризиращи се с тревожност и панически атаки. Симптомите на дефицит включват тревожност, възбуда и панически атаки, както и други проблеми като безсъние или депресия. Изследванията показват, че страдащите от болестта на Паркинсон и деменцията са склонни да произвеждат ниски нива на GABA. Гама-аминомасленият дефицит също е свързан с злоупотреба с наркотици и пристрастяване и страдащите могат да се възползват от употребата на GABA добавки по време на рехабилитация и възстановяване.

Поддържането на адекватно ниво на GABA изглежда спомага за по-голямо спокойствие и релаксация и оказва значително положително влияние върху емоционалните състояния поради релаксиращото му действие. Той противодейства на ежедневните ефекти на редовните стресови ситуации като тревожност, натиск на работа, управление на очакванията чрез получаване на желаните резултати, изпитни ситуации сред учениците, лични емоционални проблеми или интензивна подготовка за физически спортове. Стресовите тригери или „стресорите“ са повсеместни и не бива да се подценяват. Те могат да предизвикат проблеми като тревожни разстройства, депресивни състояния или краткосрочно безсъние с всичко, което включва, определяне като безсъние с трудно заспиване, безсъние за поддържане на съня с непълни и „неспокойни“ нощи или терминално безсъние, което води до ранно събуждане , Каквато и да е формата му, причините за безсънието често могат да бъдат проследени до стрес или тревожен фактор. Като мощен природен антистрес и анксиолитичен агент, GABA може да бъде особено ефективен при отпускане на тялото преди сън, избягване на безсъние и постигане на качествен, „спокоен“ сън. Този миорелаксант ефект – т.е. насърчава отпускането на мускулите и по този начин подпомага възстановяването след натоварване – се допълва от способността му да насърчава възстановяването, което го прави подходящ и като помощно средство за тези, които се занимават с интензивна физическа активност. Като се имат предвид неговите „инхибиторни“, релаксиращи и балансиращи свойства, той се използва и за лечение на много психични разстройства, включително анорексия нерва и булимия, в допълнение към гореспоменатите състояния на тревожност или депресия. Той намира приложение и при лечението на биполярно разстройство и злоупотреба с вещества, като се има предвид, че страдащите от такива разстройства често имат дефицит на тази аминокиселина. Някои проучвания установяват, че е потенциално интересен като регулаторен добавъчен елемент при лечението на артериалното налягане или като антидиабетно средство: някои изследвания показват, че той може да регенерира клетки, произвеждащи инсулин в контекста на диабет тип 1. Възможните странични ефекти обикновено са малко, леки и преходни, като сънливост, затруднено дишане или промени в сърдечната честота, въпреки че те намаляват доста скоро; или леко изтръпване, сърбеж или гъделичкащо усещане, което обикновено трае не повече от 20-40 минути. Проведени са недостатъчни проучвания за ефектите му по време на бременност и кърмене, така че е по-добре да ги избягвате. Няма други значими вторични нежелани реакции, свързани с тази добавка, и нейната употреба се препоръчва преди заспиване.

Какво друго може да направи GABA за вас?

Само 80 mg дневно GABA намаляват кръвното налягане при възрастни с лека хипертония (Matsubara. 2002). Той може да ускори възстановяването на алкохол в нетрезво състояние от алкохол (Soh. 2003). И това ще предизвика рязко повишаване на хормона на растежа (без доказана полза върху мускулните печалби; Powers. 2013). Често цитираните благоприятни ефекти върху съня, от друга страна, далеч не са потвърдени – резултатите от проучването подсказват, че това може да е резултат от факта, че наистина трябва да уцелите сладкото място, за да постигнете максимални специфични ефекти и сведете до минимум метаболизма на GABA в черния дроб – приемането на високи дози може по този начин да предизвика неговата екскреция, докато приемането на много ниски дози може да не е достатъчно, за да преминете GABA през кръвната мозъчна бариера (Kakee. 2001).

Защо хората приемат добавки GABA?

Естественият успокояващ ефект на GABA върху мозъка доведе до безброй твърдения за използването на GABA добавки за намаляване на стреса. Твърде много стрес е свързан с лошия сън, по-слабата имунна система и по-високия риск от депресия, наред с други неща. Ето по-отблизо ефекта на стреса върху тялото ви. Освен това хората с определени медицински състояния могат да имат по-ниски нива на GABA.

Някои от тези условия включват: припадъци нарушения нарушения в движението, като болестта на Паркинсон Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност безпокойство паническо разстройство нарушения на настроението, като депресия. Някои хора с тези състояния приемат GABA добавки, за да помогнат за овладяване на техните симптоми. Въпреки че това има смисъл на теория, няма много доказателства, че добавките на GABA могат да помогнат при тези състояния, освен тревожност.

Колко ефективни са добавките GABA?

Не се знае много за ефективността на GABA добавките. Всъщност експертите не знаят колко GABA всъщност достига до мозъка, когато се консумира като добавка или храна. Но някои проучвания Доверен източник предполагат, че това са само малки количества. Ето някои от изследванията зад по-популярните приложения на GABA. безпокойство Според статия от 2006 г. две много малки проучвания установяват, че участниците, приемали GABA добавка, са имали повишено чувство на релаксация по време на стресово събитие, отколкото тези, които са приемали плацебо или L-theanine, друга популярна добавка. В статията също така се отбелязва, че релаксиращите ефекти са се усещали в рамките на час след приема на добавката.

Високо кръвно налягане

Някои малки, по-стари проучвания са оценили употребата на GABA-съдържащи продукти за понижаване на кръвното налягане. В едно проучване от 2003 г., ежедневната консумация на ферментирал млечен продукт, който съдържа GABA, понижава кръвното налягане при хора с леко повишено кръвно налягане след две до четири седмици. Това е сравнено с плацебо. Проучване от 2009 г. установи, че приемането на добавка хлорела, съдържаща GABA, два пъти дневно понижава кръвното налягане при тези с гранична хипертония.

Безсъние

В малко проучване за 2018 г. участниците, приели 300 милиграма (mg) доверен източник на GABA час преди лягане, се чувстват заспали по-бързо от тези, които приемат плацебо. Те също така съобщават за подобрено качество на съня четири седмици след започване на лечението. Подобно на много други проучвания, разглеждащи ефектите на GABA добавките при хората, това проучване е много малко, като само 40 участници.

Стрес и умора

Изследване от 2011 г. в Япония изследва ефектите на напитка, съдържаща или 25 mg, или 50 mg GABA върху 30 участници. И двете напитки бяха свързани с намалени мерки за психическа и физическа умора, докато изпълняваха задача за решаване на проблеми. Но напитката, съдържаща 50 mg, се оказа малко по-ефективна. Друго проучване от 2009 г. установи, че консумацията на шоколад, съдържащ 28 mg GABA, намалява стреса при участниците, изпълняващи задача за решаване на проблеми. В друго проучване, приемането на капсули, съдържащи 100 mg GABA, намалява мерките на стрес при хора, изпълняващи експериментална умствена задача. Резултатите от всички тези изследвания звучат обещаващи. Но повечето от тези изследвания са били много малки и много от тях са остарели. Необходими са по-големи, по-дългосрочни проучвания, за да се разберат напълно ползите от добавките GABA.

Какви са страничните ефекти на GABA добавки?

Потенциалните странични ефекти на GABA добавки не са правилно проучени, така че е трудно да се знае какво да очаквате. Някои често съобщавани странични ефекти включват:

 • разстроен стомах
 • главоболие
 • сънливост
 • мускулна слабост

Тъй като GABA може да направи някои хора сънливи, не трябва да шофирате или да работите с машини, след като приемате GABA, докато не разберете как ви влияе. Също така не е ясно дали GABA взаимодейства с някакви лекарства или други добавки. Ако искате да опитате GABA, помислете първо да поговорите с лекар. Не забравяйте да им кажете за всякакви лекарства без рецепта или без рецепта, които приемате, включително билки и други добавки. Те могат да ви дадат по-добра представа за потенциалните взаимодействия, които да наблюдавате, докато приемате GABA.

БИОЛОГИЯ НА АКТИВНИТЕ СЪСТАВКИ

Когато GABA се свързва с протеин в мозъка ви (вижте схемата по-долу), известен като GABA рецептор, той предизвиква успокояващ ефект. Това може да помогне при чувства на тревожност, стрес и страх. Може също да помогне за предотвратяване на припадъци. В резултат на тези свойства GABA също се превърна в популярна добавка през последните години. Отчасти това е така, защото не се предлага от много хранителни източници. Единствените храни, които съдържат GABA, са ферментирали такива, като кимчи, мисо и темпер

ГAБА РЕЦЕПТОРИ

GABA рецепторите са може би най-разпространеният вид в нервната система на бозайниците. Счита се, че близо 40% от синапсите в човешкия мозък работят с GABA и затова имат GABA рецептори. GABA рецепторите са канални рецептори. Това означава, че когато GABA се свързва с тях, те леко променят формата си, за да позволят на йони да преминат през централния им канал. Този канал позволява главно отрицателно заредените хлоридни йони да влязат в неврона, като по този начин намалява неговата възбудимост.

Поради това свойство на рецептора на GABA канал, GABA е класифициран като инхибиторен невротрансмитер, за разлика от възбуждащите невротрансмитери, като глутамат, които усилват нервните импулси в неврона.     GABA е естественият „ключ“ към „заключването“ на рецептора на GABA канал. Но GABA не е единствената молекула, която може да модифицира отварянето на този канален рецептор. Други молекули също могат да го повлияят, като бензодиазепиновите лекарства, използвани за лечение на тревожност. Свързвайки се с този рецептор на различни места от GABA, бензодиазепините помагат за намаляване на предаването на невронното съобщение.

ГАБА - ОСНОВНИ СУРОВИНИ В ПРОДУКТА
ПРИЛОЖЕНИЕ В ДИЕТИТЕ
ПРИЛОЖЕНИЕ В ДИЕТИТЕ
Не можете да получите GABA естествено от храни. Но разнообразие от храни съдържа вещества като флавоноиди, които влияят върху работата на GABA в мозъка. Тези храни включват:

- плодове
- зеленчуци
- чайове
- червено вино

Споделен опит на Белчо Христов.
ПРИЛОЖЕНИЕ В ДИЕТИТЕ

ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПРОДУКТА

Защо хората приемат GABA? Хората приемат GABA като добавка, за да се опитат да:

 • подобрят своето настроение
 • облекчат безпокойството
 • подобрят съня
 • получат помощ при предменструален синдром (ПМС)
 • лекуват хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD)

Те могат също така да вземат GABA, за да се опитат да:

 • облекчат болката или дискомфорта от наранявания
 • увеличат толерантността към анаеробни и аеробни упражнения
 • понижат кръвно налягане 

НАЧИН НА УПОТРЕБА И ПРИЕМ

Приемайте една единствена капсула GABA на Yamamoto Nutrition, дневно.

ЗАЩО ДА ЗАЛОЖИТЕ ТОЧНО НА ТОЗИ ПРОДУКТ – ПРИЧИНИ И ПОЛЗИ

Защото всяка капсула ви дава максималната здравословна доза ГАБА и цената на продукта е най-добрата на пазара във момента.

© АВТОРСКИ ПРАВА ВЪРХУ ТЕКСТОВИ, СНИМКОВ И ВИДЕО МАТЕРИАЛ

Белчо Христов е биолог консултант на Yamamoto Nutrition – България. Всеки тексови, снимков и видео материал за всички ревюта на продукти Yamamoto Nutrition са със запазени авторски права. Абсолютно забранено е използването им в други сайтове и социални мрежи!

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:

 • Cavagnini, F., et al. „Effect of acute and repeated administration of gamma aminobutyric acid (GABA) on growth hormone and prolactin secretion in man.“ Acta endocrinologica 93.2 (1980): 149-154.
 • Cheng, Tsun-Chi, and Jui-Feng Tsai. „GABA tea helps sleep.“ The Journal of Alternative and Complementary Medicine 15.7 (2009): 697-698.
 • Kahn, Barbara B., and Yasuhiko Minokoshi. „Leptin, GABA, and Glucose Control.“ Cell metabolism 18.3 (2013): 304-306.
 • Kakee, Atsuyuki, et al. „Efflux of a suppressive neurotransmitter, GABA, across the blood–brain barrier.“ Journal of neurochemistry 79.1 (2001): 110-118.
 • Matsubara, Futoshi, Et Al. „Effects Of Gaba Supplementation On Blood Pressure And Safety In Adults With Mild Hypertension.“ Japanese Pharmacology And Therapeutics 30.11 (2002): 963-972.
 • Powers, Michael. „GABA supplementation and growth hormone response.“ (2012): 36-46.
 • Soh, Ju-Ryoun, Tokuo T. Yamamoto, And Youn-Soo Cha. „The Effects Of Carnitine And/Or Gamma-Aminobutyric Acid (Gaba) Supplementation On The Recovery Of Chronic Ethanol Administered Rats.“ Nutraceuticals And Food 8.2 (2003): 119-123.
 • Soltani, Nepton, et al. „GABA exerts protective and regenerative effects on islet beta cells and reverses diabetes.“ Proceedings of the National Academy of Sciences 108.28 (2011): 11692-11697.
 • Wang, Hsueh Fang, et al. „Comparison of bioactive components in GABA tea and green tea produced in Taiwan.“ Food chemistry 96.4 (2006): 648-653.
 • Xie, et al. „Effect of GABA on oxidative stress in the skeletal muscles and plasma free amino acids in mice fed high-fat diet.“ Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition (2014).

Компания

Yamamoto Nutrition

Yamamoto Nutrition е Италианска компания, която работи само с японски суровини! Продуктите им са хранителни добавки от най-висок клас, които се произвеждат в Италия. Хранителни добавки Yamamoto можете да намерите тук на най-ниски цени, без компромис в качеството.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „GABA (ГАБА – ГАМА-АМИНОМАСЛЕНА КИСЕЛИНА)“

Най-рейтингови продукти

Продуктови категории