MAQUI – YAMAMOTO NUTRITION

Ревю на Белчо Христов

MAQUI – YAMAMOTO NUTRITION

36.00 лв.

Maqui е синьо-виолетово зрънце, подобно на боровинка, има тъмна каша и е богато на сок. Нарича се още „боровинка на Патагония“, но в сравнение със самите боровинки, това е най-богатият антиоксидантен плод в света.

Това растение е родом от Чили, ендемично за субантарктическите гори, широко разпространено в Патагония, островите Хуан Фернандес и в Аржентина, където расте във влажни почви с изобилен хумус, до 2500 метра надморска височина.

Изчерпан

E-mail, за да ТЕ информирам при наличност:

Описание

Maqui е синьо-виолетово зрънце, подобно на боровинка, има тъмна каша и е богато на сок. Нарича се още „боровинка на Патагония“, но в сравнение със самите боровинки, това е най-богатият антиоксидантен плод в света. 

Това растение често расте в обезлесени или изгорени райони, където през септември-декември (антарктическата пролет) произвежда бели цветя, от които произлизат тъмнолилави плодове. Тези плодове узряват до януари-февруари и се берат до април. Плодовете на маки традиционно се използват за приготвяне на ферментирала напитка от Mapuche, местните жители на Южна Чили и исторически изглежда, че „мощната“ хранителна стойност на тази напитка допринесе за способността на Mapuche да побеждава, първо инките, а по-късно испанците , Днес той се смята за истински „супер плод“ благодарение на своите изключителни антиоксидантни свойства, дотолкова, че се смята, че плодовете на Maqui са плодът с най-високата стойност „ORAC“ (кислороден радикален абсорбционен капацитет).

Необходимо е да запомним, че за да произвежда енергия, тялото ни изгаря макронутриентите, които поглъщаме: въглехидрати, протеини и мазнини и в този процес се произвежда не само енергия, но и метаболитни отпадъци и свободни радикали. Тези свободни радикали са основните виновници за клетъчното стареене и с замърсяването, тютюнопушенето, стреса, лошите хранителни навици или дори заседналия начин на живот те са склонни да се увеличават в тялото ни, като по този начин ускоряват процесите на стареене. Тези, които практикуват интензивна физическа активност, произвеждат повече свободни радикали, така че дори и тези, които участват в спорта знаят колко е важно да се предпазват от тези свободни радикали, тъй като окислителният стрес, който причиняват, води не само до ускорено стареене на тъканите, но и до отслабване на имунната система, засиленото възпаление и благоприятства потенциалните сърдечно-съдови и невродегенеративни проблеми. Антиоксидантите са антагонистични молекули на свободните радикали, които ни защитават от тези рискове, които могат да навредят на здравето ни, противодействайки на клетъчното стареене и всичко, което следва. Плодовете на маки притежават изключителни концентрати на антиоксиданти, както и висока концентрация на витамини, по-специално на групи Е и В, но характерното за тези плодове е тяхното много високо съдържание на делфинидин (82-83% от общото съдържание са антоцианидини), вид антоцианин (полифенол), за който е доказано, че притежава най-голямата антиоксидантна сила в природата: всъщност стойността на ORAC на Maqui е около 3 пъти по-висока от тази на черната боровинка и 7 пъти по-висока от тази на нар.

Делфинидинът е наистина елемент на изключителна антиоксидантна сила, способен да неутрализира 42% свободни радикали за 4 минути, докато останалите антоцианини могат само да неутрализират 10 до 33%. Установено е, че делфинидинът е активен и върху голяма група от различни видове свободни радикали, за разлика от други антоцианини, които са активни само към определени видове свободни радикали. Това мощно антиоксидантно действие създава защитен ефект върху кожата, като в същото време защитава артериите, разкривайки „чистач“ агент срещу свободните радикали, по-специално срещу кожните клетки, като по този начин се бори със стареенето, предизвикано от излагане на слънчева светлина и ултравиолетови лъчи. Антиоксидантният ефект на делфинидин предотвратява и окисляването на LDL холестерола в съдовите стени, противодейства на отлагането на атеросклеротични плаки в артериите, тъй като те могат да намалят степента на окисляване на мазнините, освободени в кръвообращението (това е особено вярно за LDL холестерола който лесно има тенденция да се окислява и следователно се установява вътре в артериите). Благодарение на антиоксидантните си характеристики, Maqui има много други предимства, като защита на лещата на окото и предотвратяване на макулна дегенерация на ретината, свързана със стареенето. Неотдавнашно проучване установи, че приемането на дори ниски дози Maqui значително намалява индуцираното от светлина увреждане на фоторецепторите (клетки, чувствителни към светлинно лъчение) на ретината, благодарение на инхибирането на образуването на ROS (реактивни видове кислород), една от по-важните групи свободни радикали, отговорни за фосфорилирането на р38 протеина, което води до смъртта на фоторецепторите в ретината. Това действие е много полезно за борба с различни нарушения на очите, като свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD = свързана с възрастта макулна дегенерация) и ретинит пигментоза.

Maqui може да има умерено стягащи свойства и може да се използва в случай на диария и възстановяване на променена бактериална флора.  Доказано е, че наличието на делфинидин-3-самбубиозид-5-глюкозид подобрява клетъчната чувствителност към инсулин, като по този начин стимулира навлизането на глюкоза в мускулните клетки в полза на по-голямото производство на енергия и в същото време инхибира освобождаването на глюкоза от чернодробни клетки, като по този начин се получава интересен хипогликемичен ефект. Тази супер Бери добавка  извършва и противовъзпалително действие както на ниво кост, така и на ставите и успокоява дразненията на устната лигавица, устата и гърлото, тъй като делфинидинът инхибира активирането на NFkB, фактор, отговорен за експресията на някои медиатори на възпалителни състояния (сърдечно-съдови заболявания, артрит и др.) и е в състояние конкретно да противодейства на синтеза на циклооксигеназа-2 (COX-2), в отговор на активирането на така наречената „възпалителна каскада“, показваща „избирателно“ противовъзпалително действие, без всякакви странични ефекти.   Към днешна дата няма достатъчно проучвания за възможните странични ефекти, както и за точните противопоказания, произтичащи от приема на горски плодове Maqui, въпреки че все още се счита за безопасно хранително лекарство. Трябва да се има предвид, че тъй като взаимодействията все още не са ясни, би било по-добре да се избегне прибягването във връзка с други фармакологични лечения, по-специално лекарства за намаляване на нивата на холестерол или гликемия, тъй като лекарството може да увеличи ефекта от него. Въпреки че няма точно статистическо представяне, някои потребители се оплакват от по-голям запек, страничен ефект вероятно е свързан със стипчивите характеристики на плода.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „MAQUI – YAMAMOTO NUTRITION“

Най-рейтингови продукти

Продуктови категории