RODIOLA – КОРЕН ОТ РОДИОЛА (ЗЛАТЕН КОРЕН)

Ревю на Белчо Христов
Разпродажба!

RODIOLA – КОРЕН ОТ РОДИОЛА (ЗЛАТЕН КОРЕН)

14.99 лв.

Rhodiola (Златен корен) е лечебно растение, принадлежащо към семейство Crassulaceae, родом е от Сибир, но е широко разпространено и в Монголия и расте спонтанно дори в планините на Северна Европа, Лапландия и Скандинавия и Аляска в Северна Америка. Родиолата, подобно на толкова много други билкови екстракти, има наистина легендарна история. Коренът се използва за подобряване на физическата работа, имунната устойчивост и общото физическо и психическо благополучие.

Изчерпан

E-mail, за да ТЕ информирам при наличност:

Описание

АНАЛИЗ ВЪРХУ ПРОДУКТЪТ RODIOLA (ЗЛАТЕН КОРЕН)

Rhodiola (Златен корен) е лечебно растение, принадлежащо към семейство Crassulaceae, родом е от Сибир, но е широко разпространено и в Монголия и расте спонтанно дори в планините на Северна Европа, Лапландия и Скандинавия и Аляска в Северна Америка. Родиолата, подобно на толкова много други билкови екстракти, има наистина легендарна история.

Коренът се използва за подобряване на физическата работа, имунната устойчивост и общото физическо и психическо благополучие. Дори се казва, че викингите го използвали, за да възстановят силите си след интензивни физически усилия. Освен това, в древен Тибет местното население го е използвало, за да им помогне да се адаптират по-добре към надморската височина и суровия климат, подобно на Сибир, където освен че се използва като защита срещу ниски зимни температури, се смята, че чрез пие инфузия всеки ден, човек може да доживее до повече от сто години; в допълнение, коренът Rhodiola rosea е бил даден на съпрузите, за да гарантира здрави деца, тъй като се счита за мощен стимулант.

В традиционната китайска медицина коренът се използва за лечение на различни заболявания и за ободряващия му ефект. Първите научни изследвания върху Родиола датират от първата половина на миналия век, когато няколко учени, предимно руснаци, започват да наблюдават ефектите на това коренно растение, но информацията за ползите и свойствата на Родиола не достига широко внимание хан западния свят до началото на 60-те години.

В наши дни, при умора или особено стресиращи или изморителни периоди, по време на смяната на сезоните, при преминаване на интензивни тренировки или моменти на постоянна концентрация и всяка друга ситуация, при която тялото е поставено под особен стрес, приемът на родиола може да помогне за възстановяване на баланса.

Адаптогенните и антистресови свойства на корените на родиола, които са склонни да благоприятстват способностите за учене и памет, бяха вече добре познати в традициите на народната медицина в Сибир, Китай и Скандинавската народна медицина. Много от неговите свойства са научно доказани и могат да бъдат проследени до наличието на фенилпропаноидни гликозиди, по-специално салидрозид и розавидин, чиято химическа структура е подобна на тази на сирингин (елеутерозид В, една от активните съставки на елеутерокока). Salidrosalide е най-фармакологично активното съединение. Този гликозид присъства в корена на Rhodiola rosea, известен още като родиолозид и родозин. Ако приемем, че стимулира производството на серотонин, адреналин и допамин, подобрява настроението чрез антидепресантните си ефекти, като същевременно засилва интелектуалните способности, като действа положително върху метаболитните функции (на сърцето, черния дроб и мускулите), без странични ефекти. Съдържащите се в Rhodiola rosea органични киселини и флавоноиди определят антиоксидантните му свойства.

Rhodiola произвежда повишаване на плазмената концентрация на бета-ендорфини, способни да предотвратят хормоналните изменения, показателни за стрес. Освен това упражнява кардиозащитни ефекти при наличие на тахикардия и сърцебиене, причинени от тревожност и нервност, като същевременно повишава атлетичната съпротива и намалява времето за възстановяване след интензивни упражнения. Всъщност съветските учени препоръчаха употребата му от спортисти за подобряване на сърдечно-съдовата и вентилационната активност по време на дейности за издръжливост, за оптимизиране на енергийния поток на митохондриите, като по този начин насърчава по-високите нива на аденозин трифосфат (АТФ) и креатинфосфат в митохондриите, като по този начин гарантира генерализирано подобрение на окислителните метаболизъм. Освен това помага за поддържане на имунната защита на спортистите, намалявайки риска от претрениране по време на интензивни тренировки или състезания по издръжливост. Освен това се оценява от спортистите за ефекта „DOMS“ (забавя появата на мускулна болезненост), който улеснява възстановяването на мускулите, като намалява забележимо възпалителните цитокини и маркери за увреждане на мускулите като миоглобин, креатинкиназа и лактатна дехидрогеназа, като допълнително потвърждава споменатите по-горе „миопротективни“ свойства.

Растението се отличава и със свойства за отслабване, което се дължи на стимулирането на различни липази, които са в състояние да ускорят отделянето на мазнини от депозитните тъкани (липолиза), превръщайки ги в кафява мазнина, така че те се синтезират по-лесно, т.е. „изгарят“, т.е. по този начин произвежда повече енергия. Основните добродетели, за които днес е известно и широко разпространено, е, че е отличен „антистрес“ адаптоген, тъй като помага за възстановяване от състояния на физическо и психическо изтощение поради особено „напрегнати“ периоди от живота, които също определят изразената нервност. Действа особено на нивото на симпатиковата система, срещу тревожност и депресия, увеличавайки (до 30%!) Нивата на серотонин, невротрансмитер, отговорен за чувството на благополучие и противодейства на вредното въздействие на кортизола, хормон на стреса, намалявайки особено тревожния глад. Съдържащите се в корена гликозиди също са способни да повишават нивата на допамин, вещество, способно да предава сигнал за ситост към ЦНС.

Съветските изследвания показват, че действайки като стимулант на женската хормонална система, той е показан в случай на аменорея, както и значително подобряване на фертилността. От страна на мъжа той насърчава функционирането и сексуалното представяне при 70% от мъжете, страдащи от еректилна дисфункция или преждевременна еякулация. Rhodiola rosea няма особени противопоказания, но при високи дози може да причини безсъние и раздразнителност. Не използвайте, ако сте бременна или кърмите. Не давайте Rhodiola rosea на деца. Употребата не се препоръчва, ако страдате от сърдечни проблеми или високо кръвно налягане, както и в случай на нервно изтощение или високо състояние на тревожност.

Никога не използвайте родиола, ако приемате антидепресанти, анксиолитици и барбитурати, тъй като увеличава страничните ефекти. Екстрактът от Rhodiola rosea също днес изглежда неистов, високоефективен натурален екстракт, с много големи адаптогенни свойства, които могат да ви помогнат да останете психически активни, ефективни и ефикасни в ситуации на конкретен психофизичен стрес, като се намесва в състоянието на физическа умора и психическа , подобряване на вниманието, концентрацията, устойчивост на умора, без да се противодейства на нормалните биологични функции.

Коренът на Родиола съдържа повече от 140 активни съставки, двете най-мощни от които са розавин и салидрозид. Които присъстват в състава на всяка таблетка Yamamoto Nutrition. Във високи, работещи концентрации.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ОТ РОДИОЛА

Когато се приема перорално, Rhodiola е безопасна, когато се приема краткосрочно. Два пъти дневни дози екстракт от родиола се използват безопасно в продължение на 6-12 седмици. Родиолата може да причини замайване, сухота в устата или прекомерно производство на слюнка.

Няма достатъчно достоверна информация, за да се знае дали родиолата е безопасна за употреба в дългосрочен план. Специални предпазни мерки и предупреждения:

  • бременност и кърмене: Няма достатъчно достоверна информация, за да се знае дали родиолата е безопасна за употреба при бременност или кърмене.
  • автоимунни заболявания: родиолата може да стимулира имунната система. На теория това може да влоши автоимунните заболявания, като множествена склероза (MS), ревматоиден артрит (RA) и други.
  • диабет: родиолата може да намали нивата на кръвната захар. На теория родиолата може да увеличи риска нивата на кръвната захар да станат твърде ниски, особено при пациенти, приемащи инсулин или други лекарства за диабет.
  • ниско кръвно налягане: родиолата може да понижи кръвното налягане. На теория родиолата може да доведе до твърде ниско кръвно налягане, особено при хора, които вече имат ниско кръвно налягане.

А

РОДИОЛА - ОСНОВНИ ПОЛЗИ
С КАКВО ЗЛАТНИЯ КОРЕН ПОМАГА?
С КАКВО ЗЛАТНИЯ КОРЕН ПОМАГА?
- Корените му се считат за адаптогени, което означава, че помагат на тялото ви да се адаптира към стреса, когато се консумира.

- Коренът му съдържа повече от 140 активни съставки, двете най-мощни от които са розавин и салидрозид.

- Хората в Русия и скандинавските страни от векове използват родиола за лечение на тревожност, умора и депресия.

- Днес родиола се използва широко като хранителна добавка за многобройните си ползи за здравето.

Споделен опит на Белчо Христов.
С КАКВО ЗЛАТНИЯ КОРЕН ПОМАГА?

ПРИЛОЖЕНИЕ НА ПРОДУКТА

  • родиола и стреса: родиолата отдавна е известна като адаптоген, естествено вещество, което повишава устойчивостта на тялото ви към стрес по неспецифични начини. Смята се, че консумацията на адаптогени по време на стресово време ще ви помогне да се справите по-добре със стресови ситуации. Едно проучване изследва ефектите на екстракта от родиола при 101 души със стрес, свързан с живота и работата. Участниците получават 400 mg на ден в продължение на четири седмици. Той откри значителни подобрения в симптомите на стрес, като умора, изтощение и безпокойство, само след три дни. Тези подобрения продължили през цялото проучване. Адаптогените като родиола роза увеличават устойчивостта на тялото ви към стрес, което ви позволява да се справяте по-добре по време на стреса.
  • родиола и умората: стресът, тревожността и недостатъчният сън са само няколко фактора, които могат да допринесат за умората, което може да предизвика чувства на физическа и психическа умора. Поради адаптогенните си свойства се смята, че родиолата помага за облекчаване на умората. Едно четириседмично проучване при 60 души със стрес, разглежда ефектите на родиола върху качеството на живот и симптомите на умора, депресия и внимание. Участниците получавали или 576 mg родиола или плацебо хапче ежедневно. Изследването  установи, че родиолата има положителен ефект върху нивата на умора и внимание, в сравнение с плацебо. В подобно проучване 100 души със симптоми на хронична умора получават 400 mg родиола всеки ден в продължение на осем седмици. Те преживяха значително подобрение на симптомите на стрес, умора, качество на живот, настроение и концентрация. Тези подобрения се наблюдават след само една седмица на лечение и продължават да се подобряват през последната седмица на изследването. Адаптогенният характер на родиолата го прави популярна добавка за борба с умората и други симптоми, свързани със стреса.
  • родиола и депресия: тя е често срещана, но и сериозно заболяване, което се отразява негативно на това как се чувствате и действате. Счита се, че химикалите в мозъка ви, наречени невротрансмитери, стават небалансирани. Здравните специалисти обикновено предписват антидепресанти, за да помогнат за коригирането на тези химични дисбаланси. Предполага се, че родиола има антидепресантни свойства, като балансира невротрансмитерите в мозъка ви. В едно шестседмично проучване за ефективността на родиолата при симптоми на депресия, 89 души с лека или умерена депресия били на случаен принцип избрани да получават или 340 mg или 680 mg родиола, или плацебо хапче дневно. И двете групи с родиола претърпели значително подобрение на общата депресия, безсънието и емоционална стабилност, докато плацебо групата не показа подобрения. Интересно е, че само групата, получавала по-голямата доза, показа подобрения в самочувствието. Друго проучване сравнява ефектите на родиолата с често предписания антидепресант сертралин, който се продава под името Zoloft. Той на случаен принцип назначени 57 души с диагноза депресия получават родиола, сертралин или хапче за плацебо в продължение на 12 седмици. Докато и родиолата и сертралинът намаляват симптомите на депресия, сертралинът има по-голям ефект. Въпреки това, родиолата предизвиква по-малко странични ефекти и се понася по-добре. С това се доказва, че родиолата подобрява много симптомите на депресия. Подобно на антидепресантите, тя може да повлияе положително на невротрансмитерите, които влияят на настроението и емоциите.
  • родиола и мозъчна функция: упражненията, правилното хранене и добрия нощен сън са сигурни начини да поддържате мозъка си силен. Някои добавки също могат да помогнат, включително родиола. Едно проучване тества ефектите му върху умствената умора при 56 лекари, работещи през нощно дежурство. Лекарите бяха назначени на случаен принцип да получават или 170 mg родиола или хапче плацебо на ден в продължение на две седмици. Родиола намалила умствената умора и подобрила работата с работни задачи с 20%, в сравнение с плацебо групата. Друго проучване разглежда ефектите на родиола при военни кадети, изпълняващи нощни задължения. Кадетите консумирали или 370 mg или 555 mg родиола, или едно от две плацебо ежедневно в продължение на пет дни. Установено е, че и двете дози подобряват способността на кадетите за умствена работа в сравнение с плацебо. В друго проучване учениците изпитват значително намалена умствена умора, подобрени модели на сън и повишена мотивация за изследване след прием на родиола добавки в продължение на 20 дни. Резултатите от изпитите им също бяха с 8% по-високи от тези в групата на плацебо. Две статии за преглед също откриха доказателства, че родиолата може да облекчи умствената умора, но предупреждават, че ограниченото количество и качество на изследванията не позволяват да се правят солидни заключения. Т.е. доказано е, че родиолата повишава умствената ефективност по време на психически стресови и физически напрегнати моменти. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития.
  • родиола и функционалната мускулна издръжливост: родиолата също показва обещания за подобряване на ефективността на мускулите при упражнения. В едно проучване участници получават 200 mg родиола или плацебо два часа преди извършване на тест за колоездене. Хората с родиола можели да се упражняват средно с 24 секунди по-дълго от тези, на които е дадено плацебо. Докато 24 секунди може да изглеждат малки, разликата между първо и второ място в състезанието може да бъде милисекунди. Друго проучване разглежда ефектите от него върху резултатите от упражненията за издръжливост. Участниците колоездили в симулирана надпревара с времеви проби. Един час преди състезанието участниците получават родиола в доза 1,4 mg на килограм (3 mg на kg) телесно тегло или плацебо хапче. Родиола ползвателите завършват състезанието значително по-бързо от плацебо групата.
  • родиола и рак: салидрозида, мощния компонент в родиола, е изследван за противораковите му свойства. Изследванията в епруветки показват, че той инхибира растежа на раковите клетки на пикочния мехур, дебелото черво, гърдата и черния дроб. В резултат на това изследователите предполагат, че родиолата може да бъде полезна при лечението на много видове рак. Експериментите с епруветки показват, че активна съставка в родиола, наречена салидрозид, инхибира растежа на раковите клетки.

НАЧИН НА УПОТРЕБА И ПРИЕМ

Подходящата доза родиола зависи от няколко фактора като възрастта, здравето на потребителя и няколко други състояния. Понастоящем няма достатъчно научна информация, за да се определи подходящ диапазон от дози за родиола. Имайте предвид, че естествените продукти не винаги са непременно безопасни и дозировките могат да бъдат важни. Не забравяйте да следвате съответните указания на етикетите на продуктите и се консултирайте с вашия фармацевт или лекар или друг медицински специалист преди да използвате.

Най-добре е да приемате родиола на празен стомах, но не преди лягане, тъй като има лек стимулиращ ефект. Оптималната доза родиола за подобряване на симптомите на стрес, умора или депресия е 400–600 mg в една доза на ден. Ако след ускоряване на ефективността на родиола виждате, че симптомите са минимализирани, преминавате на 200-300 mg дневно. 

ЗАЩО ДА ЗАЛОЖИТЕ ТОЧНО НА ТОЗИ ПРОДУКТ – ПРИЧИНИ И ПОЛЗИ

Защото повече фирми предлагат родиола екстракт, Yamamoto също, но с висока концентрация на 2-те активни съставки, което прави прави продукта работещ: розавин и салидрозид.

© АВТОРСКИ ПРАВА ВЪРХУ ТЕКСТОВИ, СНИМКОВ И ВИДЕО МАТЕРИАЛ

Белчо Христов е биолог консултант на Yamamoto Nutrition – България. Всеки тексови, снимков и видео материал за всички ревюта на продукти Yamamoto Nutrition са със запазени авторски права. Абсолютно забранено е използването им в други сайтове и социални мрежи!

< Следете и: >

Компания

Yamamoto Nutrition

Yamamoto Nutrition е Италианска компания, която работи само с японски суровини! Продуктите им са хранителни добавки от най-висок клас, които се произвеждат в Италия. Хранителни добавки Yamamoto можете да намерите тук на най-ниски цени, без компромис в качеството.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „RODIOLA – КОРЕН ОТ РОДИОЛА (ЗЛАТЕН КОРЕН)“

Най-рейтингови продукти

Продуктови категории