VITAMIN B3 (НИАЦИН) – YAMAMOTO NUTRITION

Ревю на Белчо Христов

VITAMIN B3 (НИАЦИН) – YAMAMOTO NUTRITION

29.00 лв.

Витамин В3, е водоразтворим витамин, известен е още като ниацин или витамин РР, поради действието си срещу пелагра („профилактичен фактор на пелагра“), някога широко разпространено заболяване, причинено от дефицит на този витамин.

Изчерпан

E-mail, за да ТЕ информирам при наличност:

Описание

Витамин В3, е водоразтворим витамин, известен е още като ниацин или витамин РР, поради действието си срещу пелагра („профилактичен фактор на пелагра“), някога широко разпространено заболяване, причинено от дефицит на този витамин.

Пелагра се разпространи сред популациите, които използват изключително сорго или царевична полента, изключително широко разпространена в Италия между 18 и 19 век и изключително в северните райони. В началото на 20 век учените откриват, че патологията се дължи на недостатъчен прием на фактор (именно ниацин), който е идентифициран едва през 1937 г. Пелагра всъщност е причинен и от липсата или липсата на абсорбция на витамин РР. Основните природни източници на витамин В3 са фъстъците, бялото месо (особено пуешкото), червеното месо и говежният черен дроб. В рибата този витамин се намира главно в аншоа, риба тон, сардини, риба меч и сьомга, освен трици, пълнозърнести храни и техните производни ги съдържат в добри количества, точно както млякото и сиренето са богати на този витамин.

Ниацинът е микро-хранително вещество, необходимо за клетъчното дишане, помага в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, подпомага циркулацията благодарение на вазодилататиращия си ефект, а също така влияе върху здравето на кожата. Подпомага функционирането на нервната система, засилва паметта и когнитивните способности, участва във физиологичната секреция на жлъчни и стомашни течности, оказва благоприятен ефект върху дейността на стомашно-чревната лигавица. В областта на медицината е известно, че намалява нивата на холестерола в кръвта там, където отдавна се използва и препоръчва като една от първите интервенции заедно с промените в диетата и начина на живот или като допълнение към специфични терапии.

Във миналото ниацинът се предписва като добавка за понижаване на нивата на LDL и триглицеридите и все още не се смята за ефективен начин за повишаване на нивата на HDL („добрия“ холестерол). Многобройни проучвания показват всички ползи от ниацина за увеличаване на „добрия холестерол“, елемент от основно значение за сърдечно-съдовата ни защита, тъй като той транспортира „лошия“ холестерол, присъстващ в организма, към черния дроб, така че той да бъде отстранен, точно както истински „чистач“ на артериите. Важно е да се има предвид, че поради това ниското ниво на HDL означава наличието на алармен звънец, който ни сигнализира за увеличени шансове за сърдечни заболявания или разстройства. Това важно действие, съчетано с добра ефективност при понижаване на LDL и триглицеридите, прави ниацин оръжие за първа намеса за физиологичния баланс на холестерола, който за предпочитане трябва да бъде придружен от адекватни хранителни навици и физическа активност.

Този ценен витамин също поддържа адекватна мозъчна функция: изглежда, че предпазва от болестта на Алцхаймер и други мозъчни заболявания, свързани с възрастта, които имат когнитивен дефицит. Ниацинът е помощно средство за предотвратяване на импотентност или еректилна дисфункция, тъй като действа като вазодилататор. За съжаление има някои странични ефекти на ниацина, които причиняват много хора да спрат да го приемат. Най-честият страничен ефект са горещи вълни или кожни обриви с досаден уртикариен сърбеж, последван от изтръпване, диария и главоболие.

Това не е неудобство, това е опасно или вредно за здравето, но много хора, които приемат ниацинови добавки, го намират за непоносимо и спират да ги приемат. Дискомфортът, който трябва да бъде временен, понякога става много по-малко поносим и всъщност често е изтощаващ. За да преодолеят това отвратително неудобство, няколко компании обаче искат да произведат добавка на базата на ниацин, но под формата на „инозитол езаникотинат“, което е специална форма на ниацин (естер на екзаникотинова киселина на мезо-инозитол), която позволява на потребителите да се насладите на предимствата на този витамин, без да се налага да понасяте потенциалните странични ефекти на ниацина.

В тази форма ниацинът има добра биодостъпност и се абсорбира непокътнат от стомаха, където се хидролизира в свободна никотинова киселина и инозитол, което води до по-бавно, по-постепенно освобождаване, което може да се определи като „по-малко насилствено“ в кръвообращението , избягвайки изброените по-горе смущения и насърчавайки положителните ефекти на този важен витамин.

Компания

Yamamoto Nutrition

Yamamoto Nutrition е Италианска компания, която работи само с японски суровини! Продуктите им са хранителни добавки от най-висок клас, които се произвеждат в Италия. Хранителни добавки Yamamoto можете да намерите тук на най-ниски цени, без компромис в качеството.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „VITAMIN B3 (НИАЦИН) – YAMAMOTO NUTRITION“

Най-рейтингови продукти

Продуктови категории