ВИТАМИН Б7 – БИОТИН

Ревю на Белчо Христов

ВИТАМИН Б7 – БИОТИН

11.00 лв.

Биотинът, известен още в английската номенклатура като витамин В7, също се нарича витамин Н, но може също да чуете, че се нарича витамин В8 (немска номенклатура) или просто с името Биотин.

Изчерпан

E-mail, за да ТЕ информирам при наличност:

Описание

Биотинът, известен още в английската номенклатура като витамин В7, също се нарича витамин Н, но може също да чуете, че се нарича витамин В8 (немска номенклатура) или просто с името Биотин.

Той действа като „коензим“, който е необходим за метаболизма на мастни киселини, аминокиселини и глюкоза; това означава, че когато ядем храни с всякакво съдържание на мазнини, протеини или въглехидрати, биотинът трябва да присъства в тялото ни, за да преобразува и използва тези макронутриенти като използваема енергия за физически и умствени дейности. Биотинът е много важен както за кожата, така и за скалпа, както и помага за регулиране на нормалния механизъм на костно-мозъчния мозък.   В естетическо отношение Biotin също играе много важна роля за поддържане на млад и привлекателен външен вид, като поддържа здравето на кожата ви и по-специално спомага за укрепване на ноктите и косата.

Обикновено се добавя към козметични продукти за вашата коса и кожа – въпреки че абсорбцията през кожата не е особено ефективна, а поглъщането през устата е основният начин да се възползвате от максималните ползи – и винаги се среща широко под формата на хранителни добавки, заедно с други кофактори, които са полезни за здравето на косата, ноктите и кожата ви.

Следователно биотинът е необходим за поддържане на здравето на кожата, косата и ноктите ви и за справяне и борба с определени симптоми на дисбаланс, като изтъняване на косата (NB няма действие против косопад), чуплива коса и счупване на косата или по време на особен стрес с наличието на дерматит, което прави кожата ви суха и раздразнена.

Дерматологично откриваме други ползи от биотин като защита на кожата от акне, гъбични инфекции, кожни обриви и силна сухота и лющене.   Както споменахме по-рано, Биотин – заедно с други витамини от група В – е необходим за превръщането на храната, която ядем, в използваема енергия, по различни начини: превръща глюкозата от източници на въглехидрати и захари в годно за използване гориво, което е „предпочитаният“ енергиен източник на тялото ; тя помага на тялото да използва аминокиселините от протеините, за да улесни определени функции на тялото; и активира мастните киселини в храни, които съдържат масла или животински мазнини. Биологичното значение на биотин като ензимен кофактор доведе до изследвания, които предполагат потенциалното му положително действие за подобряване на метаболизма на глюкозата в човешкото тяло. Биотинът подобрява ефективната употреба на глюкоза, което го прави полезен в случаите на диабет тип 2, който днес е все по-често срещан в нашето модерно общество.

Без достатъчна доза Биотин в организма могат да се появят симптоми на забавяне на метаболизма под формата на хронична умора, храносмилателни проблеми, ниски нива на енергия, наддаване на тегло, възможно развитие на диабет, промени в апетита и промени в настроението. От метаболитна гледна точка Биотинът – особено когато се комбинира с хром – помага за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет, тъй като улеснява инсулиновата активност, която е основният хормон, който възстановява баланса на кръвните захари. Подобрявайки инсулиновия отговор, може да помогне за намаляване на риска от хипергликемия и подобряване на инсулиновата резистентност, което може да доведе до преддиабетни състояния, диабет тип 2, повишаване на телесното тегло и някои метаболитни синдроми. От особен интерес е фактът, че той също помага да се противодейства на ензимното действие, което стимулира производството на глюкоза в черния дроб, следователно по-малко захари се отделят в кръвта.  

Не са съобщени случаи на токсичност или странични ефекти. Нивата на биотин могат да бъдат компрометирани, ако приемате антиепилептични лекарства, перорални антибиотици или в случай на нарушение на храносмилателния тракт, което може да унищожи нормалната чревна флора. Някои лекарства, предписани за лечение на акне, също могат да намалят активността на витамин В7.

Компания

Yamamoto Research

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „ВИТАМИН Б7 – БИОТИН“

Най-рейтингови продукти

Продуктови категории