ZINCO (ЦИНК ПИКОЛИНАТ) – YAMAMOTO NUTRITION

Ревю на Белчо Христов

ZINCO (ЦИНК ПИКОЛИНАТ) – YAMAMOTO NUTRITION

15.00 лв.

Цинковите добавки се предлагат в различни форми, но не винаги имат оптимален абсорбиращ капацитет. Цинкът на Yamamoto Nutrition е в хелатна форма като цинков пиколинат, най-добрият избор за усвояване от нашите тела и следователно най-силно бионалична.

Изчерпан

E-mail, за да ТЕ информирам при наличност:

Описание

АНАЛИЗ ВЪРХУ ПРОДУКТЪТ ZINCO (ЦИНК ПИКОЛИНАТ)

Защо да приемаме редовно цинк, като хранителна добавка? Инфекциите, вирусите и чувствителността към по-висока атака на външни агенти е свързана пряко с правилното снабдяване на организма ни с цинк, тъй като той е от съществено значение както за осигуряване на имунната функция, така и за развитието на клетки, отговорни за вродения отговор (неутрофили, макрофаги и др.) и адаптивен отговор (В-лимфоцити и Т-лимфоцити).

Цинкът е необходим за производството на тимулин, хормон, секретиран от тимуса, който е от съществено значение за съзряването на Т-лимфоцитите. Поради това дефицитът на цинк прави организма податлив на различни инфекциозни заболявания. Използването на цинкови добавки при лечение на настинки е широко разпространено. Има няколко проучвания по този въпрос, но това, което първоначално изглеждаше само противоречиви данни, се оказа научно доказан факт от допълнителни проучвания, тъй като цинкът е в състояние да блокира вирусната репликация на риновирусите (причината за около 50% от всички настинки) в носната лигавица.

Тоест, цинкът пречи на „дублирането“ на студени вируси и предотвратява разпространението им вътре в носа ни, като по този начин противодейства на развитието на същата настинка. Това означава, че ако се приема с признаци на първите симптоми, е лесно да се намали времето за заздравяване и симптомите като цяло.

Темите с най-голям риск от недостиг на цинк са:

 • бебета, особено ако са недоносени, деца и юноши;
 • субекти, страдащи от недохранване или нервна анорексия;
 • хора с диабет тип I и II както и заболявания, които увеличават отделянето на цинк с урината;
 • хора с хронична диария или чревни заболявания, характеризиращи се с възпаление и/или малабсорбция, като болест на Крон или целиакия;
 • алкохолици, особено ако страдат от цироза на черния дроб;
 • спортистите, подложени на интензивна работа с издръжливост с високо ниво на потоотделяне;
 • индивиди в лекарствена терапия с тетрациклини, хинолони, бисфосфонати, хелатори, антиконвулсанти и диуретици;
 • строги вегани, които консумират големи количества зърнени и бобови растения: съдържанието на фитати в тези храни пречи на абсорбцията на цинк, драстично го намалявайки. Счита се, че изискванията за цинк в тези диети трябва да се увеличат с 50% в сравнение с хората, които са на всеядна диета.

Изследванията показват също, че адекватните запаси от цинк са положително свързани със серумните нива на тестостерон и запазват по-добро здраве на сперматозоидите. Дефицитът на цинк може да доведе до намален синтез на тестостерон при хората. Няколко проучвания показват, че добавката с цинк може да повиши нивата на серумния хормон, особено при лица с ниски начални концентрации (подобни подобрения не са наблюдавани при лица с нормални нива). Приемът на цинк след интензивна физическа активност обаче запазва нивата на тестостерон, които в противен случай биха могли да бъдат намалени и да доведат до дефицит.  

Що се отнася до жените, изследванията показват, че жените с PCOS (синдром на поликистозни яйчници) имат ниски нива на цинк (както и други минерали като магнезий); не е ясно дали това се дължи на недостатъчен прием или абсорбция, увеличаване на екскрецията на цинк или повишени нужди на цинка. В сравнение с други жени обаче, засегнатите от PCOS са показали, че консумират подобни нива на цинк, така че най-вероятно това не е причината жените с PCOS да имат ниски нива. Много проучвания започват да разглеждат ползите от цинка, за да помогнат за подобряване на много от дерматологичните симптоми при жени с PCOS: неслучайно добавка на цинк често се предлага за жени с PCOS, тъй като изглежда е в състояние да намали тежестта на акне.

За жени, които също страдат от симптоми на ПМС като подуване, спазми, главоболие и повишена тревожност, цинкът може да предложи подкрепа за допълнително облекчение. Цинкът има важна роля при жените в регулирането на менструалния цикъл. Нивата на цинк в серума по време на лутеалната фаза (около две седмици преди менструацията) са значително по-ниски, отколкото във фоликуларната фаза. Доказано е, че нивата на цинк са по-ниски при жени с ПМС. Ниските нива на цинк също са свързани с нарушения в настроението.

Значението на цинк често всъщност се подценява. Неслучайно над 80% от хората липсват на този скъпоценен микроелемент. Около 2 г цинк присъства в човешкото тяло; той е концентриран в мускулите, костите, простатата, очите и кожата, но може да се натрупва и в костите и далака, където не е лесно да се освободи, когато липсва цинк. Около 1% от цинка, присъстващ в организма, се губи всеки ден, най-вече през червата и в много по-малка степен чрез потта и урината.

Споделено от Камелия, чийто профил в сайта следете тук.

Цинк е „скъпоценен“ минерал участва в голям брой ензимни процеси и има важна роля за растежа, развитието и неврологичната функция, с голямо влияние върху растежа и имунния отговор. Над 300 ензима зависят от наличието на цинк, включително някои участващи в синтеза на ДНК и РНК, други, които регулират процесите на растеж и развитие, както и други, които регулират имунната функция или участват в храносмилателните и метаболитните функции. Цинкът е много важен за мен и моето женско здраве, затова го предлагам на всички мои клиентки и хора, с които работя и познавам!

БИОЛОГИЯ НА АКТИВНИТЕ СЪСТАВКИ В ПРОДУКТА ЦИНК

Цинкът не се задържа в организма ни! Затова се изисква редовен и правилен хранителен прием. Добрите хранителни източници на цинк са:

 • червеното месо
 • морската храна
 • млечните продукти
 • суровите ядки
 • бобовите растения
 • целите зърна

Цинкът се абсорбира по-лесно от месо и животински протеини. Зеленчуците не са идеални източници, тъй като съдържат фитат, съединение в растенията, което не позволява цинкът да се абсорбира. Тъй като играе толкова критична роля в имунната система, недостигът на цинк допринася значително за глобалната тежест на болестите, което го прави основен проблем за общественото здраве.

Ползите от оптималния диетичен прием на цинк (от смата храна, като първоизточник) може да не предполагат същите ползи, както от добавката на цинк за лица, които нямат дефицит.

Дефицит на цинк

Оралният цинк на Yamamoto може да предотврати и лекува дефицит на цинк с различен произход. Случаите, които могат да изискват бърза намеса, включват

 • тежка диария
 • малабсорбция
 • цироза на черния дроб
 • алкохолизъм
 • бъбречна недостатъчност

Диария

Много изследвания показват, че при кърмачета и деца в развиващите се страни прилагането на цинк намалява продължителността, тежестта и честотата на остра и хронична диария.

Болест на Уилсън

Добавката на цинк е вероятно ефективна при лечение на болестта на Уилсън – нарушение, при което медът се натрупва в тъканите. Той блокира абсорбцията на мед и увеличава елиминирането на медта в изпражненията. Цинковият ацетат е одобрено от FDA лекарство за болестта на Уилсън 

Acrodermatitis Enteropathica

Хората с акродерматит ентеропатика (генетично разстройство, засягащо абсорбцията на цинк), изпитват дразнене на кожата, косопад, диария и висок процент на инфекция. Добавката на цинк в терапевтичните дози обикновено води до пълно възстановяване.

Сърдечно заболяване

Проучванията показват, че нивата на цинк често са ниски при хора с атеросклероза (втвърдяване на артериите), сърдечни заболявания, болки в гърдите и сърдечна недостатъчност. Едно проучване вече е установило, че по-високата честота на сърдечна недостатъчност е свързана с недостиг на цинк. Според един клиничен преглед, високите дози цинк са в състояние да предотвратят и лекуват ангина (гръдна болка) при пациенти с атеросклероза. В мета-анализ на 24 проучвания и 14 515 участници добавката на цинк значително намаляват общия холестерол, LDL и кръвните липиди. Намаляването на тези маркери може да намали риска от сърдечни заболявания. Учените наблюдават потенциала на добавката за защита на сърцето от наранявания, свързани с инсулт, при плъхове и мишки.

Инсулинова резистентност и диабет

Цинковите йони могат да се свързват с инсулиновите рецептори и да активират инсулиновите сигнални пътища. Чрез имитирането на инсулин цинкът намалява прекомерната секреция на инсулин от клетките на панкреаса, което помага да се предпази тъканта на панкреаса от увреждане. Поради основната роля на цинка в обработката, съхранението и секрецията на инсулин, дефицитът може да доведе до повишена инсулинова резистентност. Проучванията установяват, че пациентите с диабет и диабет са по-склонни да имат дефицит на цинк. Проучвания при жени съобщават, че по-високите хранителни приема на цинк могат да намалят риска от развитие на диабет тип 2. Мета-анализ на 22 клинични проучвания потвърди значителни ползи от добавката на цинк за контрол на кръвната захар и функцията на инсулин. Цинкът може също да намали тежестта на диабетна невропатия (болка в нервите), оксидативен стрес и нива на холестерол / триглицериди при пациенти с диабет тип 2.

Здраве на кожата: акне, брадавици, увреждане на кожата

Цинкът, както орален на Yamamoto Nutrition, така и локален, може да се възползва от различни кожни състояния (например акне, брадавици, розацея, екзема, псориазис, мелазма и пърхот). При хора с акне вулгарис, добавените с цинк групи (орално) показват значително подобрение на симптомите в сравнение с плацебо групи. Клиничните изпитвания при пациенти с вирусни брадавици доведоха до пълно изчистване на брадавици за повечето пациенти, лекувани с цинк, орално и локално. Цинкът показва подобна ефикасност при лечение на херпес гениталис (генитални брадавици, причинени от вируса на херпес симплекс (HSV) 1 и 2). Проучване при хора с розацея (хронично възпалително заболяване, характеризиращо се със зачервяване, малки кръвоносни съдове и червени неравности по лицето) показа, че оралният цинк е в състояние да намали симптомите на заболяването. Добавките с цинк проявяват подобна ефикасност при лечение на други възпалителни кожни заболявания като псориазис и екзема, вероятно поради противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на цинка. Резултатите обаче са по-малко убедителни. Цинкът също може да лекува себореен дерматит (пърхот). Проучванията показват, че шампоаните, съдържащи цинк, могат значително да намалят лющенето и възпалението, свързани с пърхота. Цинкът също предпазва от увреждане на слънцето върху кожата, което може да причини стареене на кожата и рак. Проучване при хора установява, че слънцезащитният крем, съдържащ цинк, е по-превъзходен от титановия оксид, като осигурява защита срещу ултравиолетово (UV) облъчване.

Депресия

В мета-анализ на 17 проучвания и 2400 участници, ниските нива на цинк са били свързани с по-тежки депресивни симптоми. Диетичният прием на цинк е обратно свързан с процента на депресия в друго мета-анализ на девет проучвания. Добавката на цинк значително подобри ефикасността на стандартното лечение с антидепресанти при три проучвания на 118 пациенти. Когато се дава на 30 млади жени с нарушено настроение, цинкът значително намалява гнева и симптомите на депресия. Проучване установи, че терапията с цинк е в състояние да подобри общото настроение при 46 пациенти с наднормено тегло, вероятно чрез повишаване нивата на BDNF.

Апетит и анорексия-нервоза

Един от най-ранните признаци на недостиг на цинк е загуба на апетит. Клиничните проучвания при пациенти с анорексия нервоза (AN) показват значителна връзка между болестта и ниските нива на цинк в кръвта. Много проучвания с перорална добавка на цинк съобщават за увеличаване на напълняването, мускулната маса, апетита, чувствителността към вкуса и приема на храна при пациенти с АN.

Имунитет и инфекции

Цинкът е от съществено значение за нормалното развитие и функциониране на много имунни клетки. Поради критичната роля, която играе в имунната система, дори лек дефицит може да наруши имунната функция и да увеличи риска от бактериална, вирусна и паразитна инфекция. При клинични състояния, свързани с имунодефицит (напр. сърповидно-клетъчна анемия, човешки вирус на имунодефицитна инфекция (ХИВ)) и при възрастни хора, добавката на цинк може да възстанови естествената активност на клетките-убийци, производството на лимфоцити и резистентността към инфекции. Проучванията при пациенти с ХИВ с ниски нива на цинк в кръвта показват, че хроничната добавка е свързана с по-ниски опортюнистични инфекции и намален риск от имунологична недостатъчност. Допълването обаче трябва да се извършва с повишено внимание, тъй като прекомерният цинк може да влоши симптомите на болестта. При недохранени бебета и деца в развиващите се страни прилагането на цинк намалява продължителността, тежестта и честотата на диария, респираторни инфекции и малария. Подобни благоприятни ефекти са съобщени за други инфекциозни заболявания при хора, включително шигелоза, проказа, туберкулоза, лейшманиоза, хепатит С и обикновената настинка. От друга страна, прекомерните нива могат да потиснат имунитета. Проучване при здрави млади мъже разкри, че високите дози цинк намаляват няколко имунни функции, включително активиране на лимфоцитите и фагоцитоза на неутрофили.

Настинка

Благодарение на свойствата си за повишаване на имунитета, цинкът е сред най-популярните добавки за обикновена настинка. Всъщност повечето клинични изпитвания и прегледи показват значително намаляване на продължителността на симптомите при възрастни. Добавките с цинков глюконат или цинков ацетат с 9-24 mg елементарен цинк на доза са показали най-добри резултати при започване на първите 24 часа.

Зрение

Счита се, че възрастовата макулна дегенерация, основен проблем със зрението при възрастни хора, се причинява от оксидативен стрес. Клиничните проучвания са установили, че добавянето на цинк може да забави прогресията на заболяването, вероятно чрез предотвратяване на оксидативно увреждане на ретината. Повечето проучвания използват цинк в комбинация с други антиоксиданти като витамин С и витамин Е, което вероятно допринесе за резултатите. Предварителните изследвания сочат, че цинкът може да предпази от диабетна ретинопатия. Това се дължи на способността на цинка да намалява оксидативния стрес и възпалението (чрез инхибиране на NADPH оксидаза и NF-κB). Нощната слепота е един от най-ранните симптоми на дефицит на витамин А. Проучване установи, че цинкът е в състояние да засили ефекта на витамин А за възстановяване на нощното виждане на бременни жени с ниски нива на цинк.

Познания и когнитивни функции

Добавката от цинк на Yamamoto Nutrition успя да подобри когнитивното възстановяване при 26 оцелели от инсулт, страдащи от цинк. Добавката на цинк доведе до превъзходни невропсихологични показатели, по-специално внимание и умения за разсъждения в проучване на 372 деца. В проучвания на почти 300 недохранени бебета и малки деца, добавката на цинк води до повишена активност, както и до умствено и двигателно развитие. От друга страна, добавката с цинк подобри растежа, но не успя да подобри познанието при 16 деца с недостиг на цинк. Добавката с цинк при майката подобрява пространственото учене и паметта при малки плъхове в изследвани с други грубначни животни.

Алергия и астма

Проучване показва, че добавката с цинк подобрява симптомите (например кашлица, хрипове и задух) при 284 деца с астма. Ниските нива на цинк в кръвта могат да бъдат свързани с по-тежки симптоми на астма при някои деца. Цинкът също успя да намали възпалението на дихателните пътища и свръхчувствителността при миши модели на алергично възпаление и астма. В отговор на цветен прашец, цинкът повишава регулаторните Т-клетки и намалява пролиферацията в мононуклеарните клетки на периферната кръв (PBMC), изолирани от алергични лица. Необходими са повече изследвания, преди да се обяви цинкът за безопасна и ефективна добавка за астма и алергии.

Заздравяване на рани

Дефицитът на цинк е свързан със забавено зарастване на рани при някои пациенти. Лепило с цинк подобри възстановяването на кожни язви при проучване на 44 пациенти с диабет. Две проучвания на 58 участници показват, че приемането на цинк (перорално или венозно) може да ускори лечебния процес след операция или изгаряне. Когато се прилага локално, цинковият оксид подобрява зарастването на рани при плъхове и свине.

Костно здраве

Пренаталната добавка на цинк при 240 бременни жени от беден регион значително подобри развитието на костите при техните бебета. При 32 млади хора с таласемия (кръвно заболяване) и 147 момичета добавката с цинк подобри костната плътност. Друго проучване разкри, че добавката с цинк повишава маркерите за образуване на кост (т.е. ALP, BAPE и BAP-M) при здрави мъже. При лабораторни животни и епруветки цинкът е в състояние да увеличи костната плътност и здравина, като засили образуването на кост и предотврати загубата на кост.

Косопад

В клинично проучване на 200 плешиви мъже, локалният цинк е в състояние да подобри растежа на косата. Допълнителни изследвания сочат, че цинковите антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти върху скалпа потенциално участват в увеличаването на плътността на косата. Друго проучване при жени с синдром на поликистозни яйчници (PCOS) показа, че добавката на цинк има благоприятно влияние върху редица симптоми, включително алопеция (косопад). Лечението с цинк също е обърнало загубата на коса при пациенти, които са били подложени на вертикална гастропластика (пришиване на стомаха), хирургична операция, която може да доведе до дефицит на цинк.

Бъбречни заболявания, хемодиализа

Възстановяването на нивата на цинк при пациенти с хронична бъбречна болест на хемодиализа може да подобри общата функция на бъбреците и да намали много усложнения, свързани с болестта (например сърдечни заболявания, анемия, инфекции и сексуална дисфункция). Ефектите вероятно се постигат чрез намаляване на възпалението, оксидативния стрес и холестерола, както и чрез повишаване на хемоглобина, полови хормони (т.е. тестостерон и LH) и имунната функция.

Резултати от бременност

Ниските нива на цинк в кръвта са свързани с усложнения на бременността (например спонтанен аборт, прееклампсия, продължителна бременност, преждевременно раждане и нарушено развитие на плода). Проучванията показват, че добавката с цинк при майката (при жени с недостиг на цинк или жени с поднормено тегло) може да намали риска от преждевременно раждане и да предпази от увреждане на плода от излагане на алкохол. Проучване установи, че индийските майки, получаващи допълнителен цинк, имат по-дълги гестационни периоди (време на бременност) и бебета с по-здравословно тегло. Друго проучване при бременни жени (с ниски нива на цинк в кръвта) установи, че добавката на цинк (25 mg / ден) през втората половина на бременността значително увеличава теглото на бебето при раждане и обиколките на главата. Предлага се, че тези благоприятни ефекти са резултат от способността му да инхибира смъртта на ембрионалната клетка, да повишава растежните фактори (напр. IGF, PDGF и FGF) и да намалява окислителните увреждания, всички от които помагат за насърчаване на здравословното развитие на плода. Повечето проучвания включват недохранени и недостиг на цинк майки. Не е ясно дали добавката с цинк би осигурила същите ползи при майките с нормално състояние на цинк.

Растеж

В редица проучвания добавката на цинк дава значителни благоприятни ефекти както върху мерките за ръст, така и за теглото на децата, особено при недоносените, недохранени деца, страдащи от задържан растеж. Доза от 10 mg цинк дневно в продължение на 24 седмици увеличава нетния растеж с около 0,37 cm (височина) в сравнение с деца, лекувани с плацебо. При две проучвания в развиващите се страни майчината и инфантилната добавка на цинк увеличава теглото и мускулната маса.

Женско здраве

Недостигът на цинк е свързан с хормонални дисбаланси, които могат да доведат до проблеми с функциите на яйчниците, нарушения в менструацията и безплодие. Няколко проучвания са установили, че пероралното приложение на цинк (в комбинация с мефенаминова киселина и самостоятелно) е в състояние да намали тежестта и продължителността на менструалната болка при жените. Проучванията са установили, че добавката на цинк при жени с PCOS може да намали нивата на инсулин и да подобри симптомите на заболяване (например, растеж и оплешивяване на тялото). Жените с ендометриоза (състояние, при което тъканта вътре в матката расте извън матката) показват ниски нива на цинк в кръвта. Едно проучване съобщава, че приемът на антиоксиданти (т.е. витамин С, витамин Е, селен и цинк) е обратно свързан с тежестта на прогресията на ендометриозата при жените, което показва, че цинкът може да забави развитието на това разстройство.

Защита на черния дроб

При 60 пациенти с безалкохолна цироза на черния дроб допълнителният цинк подобрява функцията на черния дроб и предотвратява прекомерното натрупване на мед, което може да увреди черния дроб. Той беше в състояние да подобри чернодробната функция на базата на нивата на алкална фосфатаза и билирубин при 30 пациенти с алкохолна цироза на черния дроб. Добавката на цинк в животински модели на алкохолно чернодробно заболяване (ALD) защитава черния дроб, като блокира повечето механизми на чернодробно увреждане (т.е. изтичане на червата, ендотоксемия, оксидативен стрес, излишно възпалително производство на цитокини и смърт на чернодробните клетки). Цинкът подобри резултата от 62 пациенти с хепатит С, който, ако не се лекува, може да доведе до белези на черния дроб.

Слухови нарушения

Хората с тинитус (звънене в ушите) имат по-ниски нива на цинк в кръвта. В проучване с 41 участници добавката на цинк (50 mg / ден в продължение на два месеца) е в състояние да намали тежестта на шум в ушите при 82% от пациентите. В друго проучване добавянето на цинк към пероралния кортикостерон е свързано с по-голямо подобрение на симптомите при 66 души с внезапна загуба на слуха (от неизвестни причини), отколкото само от кортикостерон. Otitis media (OM) е инфекция на средното ухо. Ефектите от добавката на цинк върху ОМ са смесени; ползите могат да бъдат ограничени до недохранени деца с недостиг на цинк. Дефицитът на цинк е свързан с нарушен слух при мишки и плъхове, което може да бъде подобрено с добавка на цинк. Това вероятно е резултат от защитните ефекти на цинка срещу токсини в ушните структури.

Дентално здраве

Дефицитът на цинк може да доведе до прекомерно образуване на плака и да влоши възпалителния процес при заболяване на венците (от повишено производство на IL-1). Установено е, че вода за уста на основата на цинк е ефективна за намаляване на растежа на плаки. По подобен начин проучване при деца от райони с ниски доходи установява, че ежедневният прием на 15 mg цинк в продължение на десет седмици е свързан с намалено образуване на плака върху зъбите. Паста за зъби, съдържаща цинк, вода за уста и венци също могат да помогнат при гингивит (възпаление на венците) и лош дъх.

Мирис на тялото

Бромхидрозата (миризма на тялото) обикновено се свързва с повишена бактериална флора в областта на подмишниците, състояща се главно от видове Staphylococcus и Corynebacterium. Поради антибактериалното си действие, локалният цинк показва ефикасност за намаляване на миризмата на мишниците и краката в клинични проучвания.

Болест на Алцхаймер

При 30 пациенти с болестта на Алцхаймер, добавката на цинк е защитена от когнитивен спад чрез понижаване нивата на медта в кръвта и подобряване на хранителния статус на цинка. Според авторите, токсичността на мед може да играе роля в развитието на болестта на Алцхаймер. При различни изследвания върху животни, цинкът е невропротективен в умерени концентрации и спомага за запазването на функцията за учене и памет. В миши модел на болестта на Алцхаймер добавката на цинк намалява патологичните фактори, свързани с прогресирането на болестта (т.е. натоварване с β-амилоид и тау протеин). Освен това подобри митохондриалната функция и нивата на невротрофичен фактор (BDNF), произведени от мозъка в хипокампуса.

Фертилитет при мъжете

Семенната концентрация на цинк е положително свързана с броя на сперматозоидите, подвижността и жизнеспособността при различни клинични изпитвания. Това е вероятно поради ролята на цинка за стабилизиране на клетъчните мембрани и ДНК (чрез намаляване на окислителното увреждане) на сперматозоидите и засилване на сперматогенезата (образуване на нови сперматозоиди). При безплодни мъже (с нисък тестостерон в кръвта) допълнителният цинк води до увеличаване на броя на сперматозоидите, тестостерона, дихидротестостерона (DHT) и фертилитета. Изглежда, че ниските до умерените дози (12 – 120 mg / kg) прием на цинк подобряват репродуктивната функция при плъхове. Цинкът е силно концентриран в простатата и тестисите и участва в синтеза на тестостерон. При плъхове цинкът е бил в състояние да запази функцията на тестисите (измерена чрез теглото на тестисите, концентрацията на спермата и нивата на тестостерон) в отговор на оксидативен стрес, предизвикан от цигарения дим.

Умора

Едно проучване установи, че нивата на цинк в кръвта са значително по-ниски при пациенти със синдром на хронична умора (CFS) и че тежестта на симптомите е отрицателно свързана с нивата на цинк в кръвта. Проучването стигна до заключението, че цинкът може да бъде ефективен при облекчаване на симптомите на CFS поради неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства [208]. Възпалението на червата (причинено от пропускливи черва) е често срещано при хора с CFS. Проучване установява, че лечението на пропускливи черва със смес от противовъзпалителни и антиоксидантни вещества, включително цинк при пациенти с CFS, води до значително подобряване на симптомите.

Съсирване на кръвта

Лабораторните изследвания показват, че цинкът участва в регулирането на протромботични (образуване на съсиреци) и антитромботични (предотвратяване на съсиреци) фактори, получени от тромбоцитите и лумена на кръвоносните съдове. Хиперзинцемия (високи нива на цинк в кръвта) може да причини съсирването на кръвта, докато хипозинцемия (ниски нива на цинк в кръвта) води до удължено време на съсирване на кръвта. И двете състояния причиняват нарушения в агрегацията на тромбоцитите и необичайно кървене. Едно проучване разкри, че възстановяването на нивата на цинк при мъжете с недостиг на цинк води до нормализиране на агрегацията на тромбоцитите и време на съсирване на кръвта.

ОКР и шизофрения

Проучване при пациенти с OCD показва, че добавянето на цинк към терапията с флуоксетин е в състояние да намали симптомите. Способността му да потиска освобождаването и предаването на глутамат може да е допринесла за подобрението. Проучване при мъже с шизофрения установи, че цинкът в комбинация с рисперидон подобрява много симптоми, свързани с разстройството (например, агресия, халюцинации и заблуди). Този ефект отчасти се дължи на неговите антиоксидантни и антидепресантни свойства. Наличните доказателства за ефектите на добавката на цинк върху OCD и шизофрения далеч не са убедителни.

Храносмилателни разстройства

Дефицитът на цинк има пагубно въздействие върху червата на лигавицата на животински модели и хора при различни стомашно-чревни заболявания (например възпалителни заболявания на червата, диария, рак, алкохолна токсичност и колит). В повечето случаи добавката с цинк може да осигури подобрение. При плъхове и мишки учените изпробваха способността му да стабилизира чревната лигавица и да намали нараняванията чрез засилване на процесите на възстановяване на червата при плъхове и мишки. Цинкът също предпазва чревната лигавица от увреждане, причинено от алкохол при плъхове и мишки. Той може да предотврати течността на червата, което може да намали риска от развитие на възпалително заболяване на червата. Изследване при пациенти с диспепсия (лошо храносмилане) установява, че възпалението при индуциран от H.pylori рак на стомаха е отрицателно свързано с концентрацията на цинк.

Припадъци

Няколко проучвания съобщават за значително намаляване на нивата на цинк в кръвта на пациенти с неразрешима епилепсия. В едно проучване цинковата терапия значително намалява честотата на пристъпите при 31% от лекуваните деца. Учените изследвали потенциала на добавката на цинк за намаляване на честотата на пристъпите при плъхове.

Функция на щитовидната жлеза

При лабораторни животни и епруветки дефицитът на цинк се свързва с намаляване на функцията на щитовидната жлеза (поради ниските нива на трийодтиронин (Т3) и свободен тироксин (FT4). При 134 пациенти с хипотиреоидни увреждания при антиконвулсивна терапия (с лек до умерен дефицит на цинк) добавката на цинк е в състояние да нормализира нивата на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта (т.е., T3 и FT3) и да възстанови функцията на щитовидната жлеза. Изследване върху 25 деца със синдром на Даун предполага подобни ефекти на допълнителния цинк Добавката на цинк също е била да се обърне вредното въздействие на излъчваното от компютър мониторно излъчване върху нивата на щитовидния хормон на компютърните работници. Необходими са повече изследвания, за да се определят ефектите на добавката на цинк върху функцията на щитовидната жлеза при обща популация.

Странични ефекти от химиотерапия

Мукозитът (улцерация на лигавиците) е често срещан страничен ефект от химиотерапията и лъчетерапията. Проучвания при пациенти, подложени на химио и лъчетерапия, установяват, че добавката на цинк е в състояние да намали тежестта на оралния мукозит. Дизеузия (изкривяване на вкуса) и дизосмия (изкривяване на миризмата) също могат да се появят по време на химиотерапия. Проучване установява, че ежедневният прием на 100 mg цинк в продължение на 4-6 месеца подобрява дисгевзията и симптомите на дизозмията при пациенти с дефицит на въглеродна анхидраза VI (густин). Цинкът може да стимулира производството на въглеродна анхидраза VI, ензим в слюнката, който участва в растежа на вкусовите пъпки. 

Нарушения в развитието

В проучване на 79 деца с аутизъм тежестта на симптомите (т.е. информираност, хиперактивност, възприемчив език, фокус и внимание, контакт с очите, звукова чувствителност, тактилна чувствителност и припадъци) намалява след добавяне на цинк и витамин В6. Децата имат високи нива на мед, които намаляват при добавянето. Липсата на плацебо контрол прави резултатите от това проучване под въпрос. Пренаталното лечение с цинк предотврати подобно на аутизъм поведение (напр. Индуциран социален дефицит, повтарящо се поведение и когнитивна гъвкавост) при потомството на плъхове, което показва възможна връзка между неговия дефицит и развитието на аутизма. В едно проучване върху възрастни мишки учените наблюдават потенциала на добавката на цинк за предотвратяване на развитието на поведение, свързано с аутизма. Наличните доказателства далеч не са убедителни и не предполагат използването на добавки с цинк при нарушения в развитието. Допълнителни изследвания трябва да проучат връзката между състоянието на цинк и мед, добавка на цинк и ASD.

Метаболитен синдром

Метаболитният синдром е група от състояния (например затлъстяване, инсулинова резистентност, високо кръвно налягане и висок холестерол), които могат да повишат риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Проучване при 60 деца с метаболитен синдром установява, че добавката с цинк намалява инсулиновата резистентност, оксидативния стрес, възпалението, кръвната захар, холестерола и индекса на телесната маса.

Качество на съня

Според някои изследователи жените и децата с по-висока концентрация на цинк в кръвта имат по-добро качество на съня. Две проучвания при кърмачета разкриха, че добавката с цинк е в състояние да удължи продължителността на съня. Въпреки това. ⅓ от децата имат задържан растеж и вероятно имат недостиг на цинк. Повече изследвания трябва да определят връзката между състоянието на цинка и качеството на съня.

Опиоидна зависимост

Потребителите на опиоиди проявяват по-ниски нива на цинк. Проучвания при мишки и плъхове установяват, че цинкът намалява интензивността на зависимостта от морфин (опиоид), докато цинковите хелатори засилват симптомите на отнемане. Въз основа на тези резултати, статия за преглед на литературата предполага, че добавката с цинк може да намали риска от пристрастяване при хора, приемащи опиати за хронична болка, поради цинковите болкоуспокояващи ефекти и ниската токсичност. За потвърждаването на това са необходими клинични изпитвания.

Физически показатели

Проучване на 10 борци установи, че тежките упражнения могат значително да изчерпват хормоните на щитовидната жлеза и нивата на тестостерон, което може да доведе до изтощение. Въпреки това, добавката с цинк на Yamamoto Nutrition успява да предотврати тези загуби и спортистите да се възползват от атлетичните си постижения.  

НАЧИН НА УПОТРЕБА И ПРИЕМ

След всичко казано до тук, след всички тези ползи, запомнете начина на прием, защото е много прост: приемайте продукта всяка сутрин, по 1 капсула дневно.

ЗАЩО ДА ЗАЛОЖИТЕ ТОЧНО НА ТОЗИ ПРОДУКТ – ПРИЧИНИ И ПОЛЗИ

Защото Yamamoto Nutrition използват най-високият клас бионаличен хелатен цинк, в пиколинатна форма. За най-добро и дълбоко усвояване от клетката.

© АВТОРСКИ ПРАВА ВЪРХУ ТЕКСТОВИ, СНИМКОВ И ВИДЕО МАТЕРИАЛ

Белчо Христов е биолог консултант на Yamamoto Nutrition – България. Всеки тексови, снимков и видео материал за всички ревюта на продукти Yamamoto Nutrition са със запазени авторски права. Абсолютно забранено е използването им в други сайтове и социални мрежи!

Компания

Yamamoto Nutrition

Yamamoto Nutrition е Италианска компания, която работи само с японски суровини! Продуктите им са хранителни добавки от най-висок клас, които се произвеждат в Италия. Хранителни добавки Yamamoto можете да намерите тук на най-ниски цени, без компромис в качеството.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „ZINCO (ЦИНК ПИКОЛИНАТ) – YAMAMOTO NUTRITION“

Най-рейтингови продукти

Продуктови категории