fbpx

Всичко за есктрактът от Нони

Описание

Плодът на растението Morinda citrifolia, по-добре познато като Нони, е популярно средство за защита в полинезийската народна медицина от повече от две хилядолетия. Редица научни изследвания определят Нони като полезен при голям брой здравословни проблеми, включително артрит, диабет, високо кръвно налягане, мускулни и ставни болки, менструални проблеми, главоболие, депресия и рак.

Нони (Индийска черница) е горчив плод с неприятен аромат и горчив вкус. Затова се приема като течен концентрат или екстракт на прах. Нони е толкова полезно и лековито, че го наричат „древният аспирин”.

Родината му е Френска Полинезия, но се среща в целия Тихоокеански регион. Има зелени или жълти плодове, неприятен аромат и горчив вкус. От нони се извлича екстракт, който се прилага в природната медицина, тъй като има разнообразни лечебни свойства. Не случайно го наричат „древният аспирин” и „полинезийски пеницилин”.

През 1990 г. изследователи от университетът в Хавай докладват за антиракова активност, използвайки алкохолен екстракт на Нони. Откритията са значителни. Резултатите сочат, че той удължава с до 75% живота на лабораторни мишки с белодробен карцином на Люис. Изследователите заключават, че екстрактът показва потискане на туморния растеж чрез индиректно стимулиране на имунната система.

Друго изследване, отново при мишки, е доказало подобряване на преживяемостта и лечебен ефект, когато екстракт от билката е комбиниран с оптимални дози химиотерапевтични агенти като адриамицин и цисплатин. Според изследователите тези резултати предлагат важни клинични приложения, като допълнително средство при лечението на рака.

Установено е също така, че растението има мощно защитно действие. В едно проучване на мишки е даван сок от Нони, като се наблюдава понижаване броя на ДНК адуктите (фрагменти от ДНК, свързани с канцерогенни вещества, които инициират развитието на ракови клетки). Нивата на тези адукти е намалено с до 30% в сърцето, 41% – в белия дроб, 42% – в черния дроб, и до 80% – в бъбреците. Това води до заключението, че антиоксидантните свойства на Нони са сравними с тези на витамин С и пикногенола.

Ползи от прием на Нони

Сокът от Нони съдържа в голяма концентрация веществото Proxeronin, което регенерира, съживява клетките и увеличава способността им да усвояват хранителните вещества от храната. По този начин оздравява организма, намалявайки недостига на вещества. Може да бъде употребяван от деца и възрастни.

Една от най-важните съставки на Нони способства образуването на Т- и В- клетки (защитници на организма) и за формирането на оптимално ниво на лимфоцити и фагоцити. Служи като своеобразен надзирател при процеса на делене на клетките и тъканите и не позволява те да се изродят.

Осигурява оптимална работа на имунната система. Активните елементи, ксеронин и проксеронин, също подобряват работата на имунната система и имат антидепресивно действие. Тези вещества усилват отделянето на ендрофин, чието действие се изразява в подтискане на болката и подобряване на настроението.

Освен това ксеронинът активира противовъзпалителните механизми на организма, има антиалергично действие и усилва съпротивителните му способности срещу бактерии и вируси. Веществото скополетин подпомага функционирането на епифизата, увеличава нивото на серотонин и мелатонин, като по този начин предпазва от колебания в настроението и оказва благоприятно въздействие по отношение на адаптацията на организма, към измененията на денонощния цикъл.

Съвкупността от специални активни вещества, съдържащи се в сока от Нони увеличават взаимодействието между клетките, като по този начин усилват способността им да регенерират. Нони притежава и други изключителни качества, като възможност за нормализиране на клетъчните процеси, подобряване на метаболизма, активиране на защитните механизми на организма срещу възпалителни процеси. Най-важното му качество е, че има антиалергично действие.

noni_extract_polzi

Как действа сокът от Нони? Сокът от Нони е изключителен антиоксидант, който помага на организма да се освободи от вредните свободни радикали. Той също увеличава енергийните нива, подкрепя храносмилането и подпомага по-доброто усвояване на хранителните вещества на клетъчно ниво.

Приложение на Noni

Сокът от нони съдържа компоненти, които са особено важни за кожата и косата. Той също помага за пренасянето на полезни вещества до кожата. Помага при болки и други неразположения, като: вирусни и бактериални инфекции, за регулиране на кръвното налягане.

  • при проблеми на черния дроб
  • бъбреците
  • пикочния мехур
  • дебелото черво
  • безплодие, менструални болки, запушени маточни тръби, кисти на яйчниците
  • артритни и ставни болки
  • загуба на костна маса и фрактура на костите
  • дихателни проблеми
  • регулира теглото
  • мигрена и главоболие
  • депресивни състояния
  • проблеми на простатата
  • косопад
  • изгаряния
  • ужилване и ухапване от насекоми (външно и вътрешно нанасяне)
 • От къде можете да закупите Нони

  Noni можете да закупите от моя онлайн магазин тук. Следете категорията NONI – Extract тук.

  Обратно към раздел “Добавки” тук.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив