fbpx

Конопен протеин | Hemp protein – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Конопен протеин | Hemp protein – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Конопът е бил използван в продължение на векове, поради неговото съдържанието на няколко основни хранителни вещества, които са важни за организма интегрирайки растителен протеин в допълнение на приемания животински. Една особена полза от консумацията на конопа е, че осигурява протеини. Това и още редица допълнителни хранителни предимства популяризират конопа сред хората, които искат да подобрят здравето си по натурален начин. Смята се, че съдържа лесно усвоим пълноценен протеин и запазва голяма част от хранителния състав на конопените семенца, като например Омега-3 мастни киселини. Не дразни храносмилателната система, не предизвиква непоносимост, без глутен е и логично не съдържа лактоза.

Конопеният протеин се получава от сурови конопени семена чрез щадящи процеси след извличане на мазнината. Въпреки, че концентрацията на протеин е по-ниска в сравнение с други растителни протеини, едно от предимствата му е съдържанието на Омега 3 мастни киселини. Конопеният протеин е без глутен, лесно усвоим и един от малкото пълноценни растителни протеини – в състава му влизат всички незаменими аминокиселини. Смята се, че запазва и много от минералите и витамините на конопените семенца.

С много приятен ядков аромат и вкус, конопеният протеин лесно се комбинира с различни ястия. Типично може да се добави към протеинов шейк/смути или фреш. Конопеният протеин е подходящ и за поръсване на салати, както и като добавка към зърнена закуска. Много добра идея е за уплътняване на зеленчукова супа, като добавите протеина след сервиране. Силно препоръчително е да използвате суров и да не загрявате/готвите конопения протеин.

Диетичен начин на обработка

Конопеният протеин има натурален вкус и може да се разтвори във вода.

Калории и хранителен състав

Конопен протеин хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории361
Мазнини11
Въглехидрати8
Протеин46

Приложение

Една лъжичка от конопения протеин има 111 калории и 14 грама протеин. Съдържа полезни за сърдечното здраве ненаситени мазнини и фибри, които участват в профилактиката на заболяванията и регулират функцията на червата. Диетата, богата на фибри може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2, запек и дивертикулит.

Конопените протеини са идеална протеинова добавка за спортуващи (помагат за изграждане на мускулна маса и сила). Подходящи са за вкусни шейкове с банани, ягодоплодни, ябълка и канела, круши и джинджифил, кисело мляко и мед или мляко от зеленчуци, добавете към овесените ядки, в супата, към брашното в тестените ви деликатеси.

За разлика от другите протеини, конопените протеини имат богато съдържание на полиненаситени киселини Омега-6 и Омега-3 в идеална за консумация пропорция от 3:1. Тези незаменими мастни киселини в оптимално съотношение намаляват рисковете за сърдечен удар, сърдечно-съдови проблеми, атеросклероза и някои видове рак. Консумирането на ненаситени мазнини също се свързва с намален риск от деменция.

Полезен микросъстав

Конопеният протеин е задължителен за всички вегетарианци, вегани, хора с лактозна непоносимост и изобщо за хора, които трябва да балансират нуждите и баланса между животински и растителен протеин – перфектния баланс.

Обратно към раздел “Хранене”.

Продукти

Автор на материала:
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.