fbpx

Лупин протеин | Lupin protein – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Лупин протеин | Lupin protein – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Лупината представлява многогодишно растение от семейство бобови. Името и идва от гръцката дума лупус, в превод – вълк. Поради това тя се нарича още вълчи боб. Растението лупина има над 300 разновидности. Сладките й сортове са култивирани в Германия в началото на 20-ти век, докато останалите са известни на човечеството още от Древен Египет. Те са разпространени главно в Северна Америка и Европа. Почти всички видове се култивират като градински растения.

Днес интерес представлява белият лупин. Той се характеризира с висока хранителна стойност. Семената му са с ниски нива мазнини, за сметка на които имат високо съдържание на фибри и протеини. Някои смятат, че могат да се използват като превенция на някои сърдечносъдови заболявания. Семената на белия лупин влизат в състава на шейкове за пиене, под формата на протеин на прах. Освен това се използват като заместител на соята. Това става след неколкократно преваряване, за да се отстранят токсичните вещества. В тях се съдържат много жизнено важни аминокиселини.

Диетичен начин на обработка

Готов лупинов протеин разтворете във вода.

Калории и хранителен състав

Лупин протеин хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории332
Мазнини8
Въглехидрати9
Протеин41

Приложение

Широко популярен е екстрактът от лупина. В комбинация с масло от слънчогледови семена той има способността да стимулира синтеза на колаген – важен елемент за гладката и еластична кожа. Приложен върху кожата, той прониква през епидемиса, като стимулира клетъчната активност. Липидите, които синтезира пък. подновяват роговия слой на кожата. Екстрактът от семената на бял лупин се влага в много кремове за лице. Те доказано стягат контурите на лицето и видимо подмладяват кожата.

Интересно е да се отбележи, че сред видовете лупина има такива, които действат противоглистно. Използват се за лечение на инфекции на паразитни червеи като плоски червеи, кръгли червеи и глисти. Най-активни подобни свойства има отново бялата лупина. За целта семената трябва и да са предварително накиснати във вода, за да произведат своето специфично средство за защита. Лупината се използва още като диуретично средство. Тя подтиква отделянето на урината. Лекува състояния, като отслабен пикочен мехур или блокиране на уретрата.

Полезен микросъстав

Протеинът от лупин е с осезаемо съдържание на фибри – 30 грама на 100 грама сух екстракт.

Обратно към раздел “Хранене”.

Продукти

Автор на материала:
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.