Плодове

Категория

Тиква | Pumpkin – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Много хора се чудят дали тиквата е плод или зеленчук. Оказва се, че всички са прави, защото тиквата спада към интересна група наречена плодови зеленчуци. Тиквата има качества на плод и зеленчук едновременно. Това я прави идеална за комбиниране с други плодове и зеленчуци.

Нектарина | Nectarine – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Нектарините са почти идентични с прасковите както по генетичен състав, така и по хранителен профил. Най-очевидните разлики са тяхната кожа и аромат. Прасковите са покрити с мъх, докато нектарините имат тънка, гладка кожа. Нектарините също имат малко по-твърда плът и по-сладко-тръпчив вкус.

Праскова | Peach – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Прасковите са костилен плод със сочна и сладка плът. Основната разлика между прасковата и нектарината е кожата. Прасковите имат тънка, покрита с мъх кожа, докато нектарините са гладки, без мъх. Месото варира от бяло до бледо оранжево. Прасковите са богати на витамини и антиоксиданти, които осигуряват ползи за здравето.

Пъпеш „Канталупа“ | Cantaloupe – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Ако сте се чудили дали пъпешите сорт канталупа са прекалено сладки, за да са добри за вас, ще се радвате да научите, че тези плодови и сочни парчета осигуряват няколко ползи за здравето. Канталупа е с високо съдържание на няколко важни хранителни вещества и също така съдържа голям обем вода (около 90%).

Синя боровинка | Blueberry – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Боровинките са красиво оцветени, вкусни и идеални за ядене сами по себе си като добавка към закуската ви, добавят се в салати или пайове. Боровинките са известни като суперхранища, тъй като са високо хранителни и съдържат много мощни антиоксиданти.

Лимон | Lemon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Счита се, че лимонът е произлязъл от Индия. Европейските сортове се отглеждат по островите и крайбрежието на Средиземно море. В САЩ лимони се отглеждат основно в Калифорния, особено по южното й крайбрежие, както и във Флорида.