Плодове

Категория

Пъпеш “Канталупа” | Cantaloupe – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Ако сте се чудили дали пъпешите сорт канталупа са прекалено сладки, за да са добри за вас, ще се радвате да научите, че тези плодови и сочни парчета осигуряват няколко ползи за здравето. Канталупа е с високо съдържание на няколко важни хранителни вещества и също така съдържа голям обем вода (около 90%).

Синя боровинка | Blueberry – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Боровинките са красиво оцветени, вкусни и идеални за ядене сами по себе си като добавка към закуската ви, добавят се в салати или пайове. Боровинките са известни като суперхранища, тъй като са високо хранителни и съдържат много мощни антиоксиданти.

Лимон | Lemon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Счита се, че лимонът е произлязъл от Индия. Европейските сортове се отглеждат по островите и крайбрежието на Средиземно море. В САЩ лимони се отглеждат основно в Калифорния, особено по южното й крайбрежие, както и във Флорида.

Диня | Watermelon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Динята е вероятно единственият плод, със който се свързва летния сезон. Всеки си представя резен изстудена диня, като десерт или като междинна закуска, в жарките дни на месеците юни, юли, август и дори септември.

Кайсия | Apricot – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Кайсията е плод известен на хората от близо над 8000 години и освен, че е приятна на вкус храна, има и много полезни за здравето свойства. Първите данни за кайсиите са открити в древния арменски град Шенчовит, недалеч от Ереван. Там били открити кайсиеви изкопи, които археолозите датирали от 6 000 г. пр. Хр. За пръв път плодът е споменат преди 4 хилядолетия в писмо на китайски гражданин.

Череша | Cherry – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Черешите са богати на флавоноиди – като важните за имунитета антоцианини. Съдържат и кверцетин – силно противовъз-палително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания. Черешите са богат естествен източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства, и на витамин С, който подпомага производството на колаген, поддържа здравия вид на кожата и косата и успешно се бори с вирусите и бактериите.

Банан | Banana – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

В Малайзия, Китай, Индия бананите отдавна са считани за свещени плодове, възвръщали силата и хранещи ума. Едва в 16-ти век ги пренесли в Централна и Южна Америка и днес ние получаваме банани главно от Колумбия, Панама и Еквадор.

ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ

ЗАПОЧНИ промяната сега!

НЕ допускай ГРЕШКИ! Ще имаш:

  • профил в сайта
  • достъп до коментари
  • онлайн инструкции и одитиране