Опасни хранителни добавки – разбиване на мита

10/06/2015 / Уелнес и FAQ

Има ли опасни хранителни добавки, изобщо?

Тази тема винаги се повдига, особено, когато става дума в България за 2 неща:

  • внесен и агресивно наложен чисто маркетингово „супер“ интернет продукт за покачване на мускулна маса или за ударно и „гарантирано“ отслабване
  • пореден допинг скандал, свързан с професионални атлети

Тези две теми обаче, причина за такива дискусии, никога няма да спрат, никога няма да затихнат, първо защото интернет е необятен пазар, второ – защото професионалния спорт развива и генерира много пари.

Темата обаче засяга сериозно моя бизнес (това означава да си върша работата) и аз не мога да стоя и да гледам безпристрастно нещата, особено, когато тази същата тема засяга моя аудитория, която 10 години създавам, обгрижвам и на която помагам дейно и всячески!

Аз и компанията ми работим с оригинален внос на хранителни добавки от чужбина! Тук е важно да се отбележи един основен факт, с който темата за опасността и вредата от хранителни добавки спират до тук:

Темата e за качеството и контрола върху хранителните добавки. В Р България няма лицензирана лаборатория за такъв вид дейност и контрол! Абсолютно всички продукти (хранителни добавки), с които аз съм избрал да работя по каталог намиращ се в страниците на www.belchohristov.net са внесени в страната ни чрез пряк внос и всички продукти притежават сертификати за състав от лицензирани лаборатории в САЩ! Без такъв сертификат е невъзможно да се осъществи този импорт и внос и този сертификат е изискуем от митническите власти на Р България.

Няма как, да предлагам нещо опасно, вредно или дори с мигновенен ефект, т.е. да подвеждам информационно моята аудитория. Но да – ако трябва да говоря за други, със сигурност има такива продукти, да! Поемам пълна отговорност над споделеното и казаното, защото не е и тайна, че се продават анаболни стероиди онлайн, на хора, които всъщност доброволно желаят. ВЪпреки че, това не са хранителни добавки, опасността за техния произход най-вече и съдържание крият най-сериозна опасност.

Но това е друга тема!

Кои хранителни добавки са опасни, особено когато се използват поради незнание?

Не съществува на планетата Земя хранителна добавка, която да е на 100% здравословна. Наложителна, препоръчителна, да, но здравословно е всичко, което се приема под контрол, в нужните дози и да е закупена от нужното място. Това трябва да се лицензирани магазини, от лицензирани консултанти (или производители), които е факт, че са рядкост! Е, отговаряйки по темата и въпроса, претендирам, че покривам доста от изискванията … нали?

Опасни са добавките, когато се приемат дълго време, в неправилни дори комбинации, чрез неправилно съчетани хранителни и спортни режими и дори смея да твърдя, че неправилното съчетание между употреба и начин на живот (в каква диета и фитнес стратегия се намирате) е по-опасното, от колкото лепнатия „етикет“ – опасни!

Химия ли са добавките?

Индустрията е тази, която прави добавките. Това са лаборатории за извличане, събиране и опаковане! В пъти по-химикализирана е храната, въздуха и почвата, от където се снабдяваме с храната за нашето преживяване, оцеляване, че дори и сбъдване на цели. И пак казвам – правете разлика между анаболни лекарствени препарати (заради които винаги стават допинг скандалите) и работещи формули хранителни добавки (заради които стават и проблемите с поредния пострадал от чудодейна билка).

Кои хранителни добавки са работещи, полезни и задължителни?

Такива има много! В положителния тон на моя отговор, добавям и следното:

Идва времето, в което ще се използват заради нужда много класове хранителни добавки!

Според мен, затова съм се отдал на работа по тези теми, търсени в близкото и далечно бъдеще ще са формулите хранителни добавки като:

Както и всички продукти, с които ще продължавам да се занимавам и поддържам в моите магазини от секцията „Здраве и тонус“.

За да разбия този мит, само ще кажа няколко факта, в моя подкрепа и доказателства, че хранителните добавки са полезни:

  • с хранителни добавки излекувах диабета на много хора!
  • с хранителни добавки помагам на деца страдащи от аутизъм!
  • с хранителни добавки помогнах на много хора и двойки да станат родители!
  • с хранителни добавки помогнах на много хора, имащи здравословни проблеми – кръвно, хормонални проблеми, артрит, остеопороза, рак!

Разбира се, не и без участието на моят специалитет – хранене и фитнес занимания, чрез моите фитнес услуги! Да – мит е, че хранителните добавки са опасни!

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив