Овесени ядки – състав, калории и приложение в диетите

oveseni_qdki

Описание на хранителния продукта

Овесените ядки са продукт на растението овес, което се развива и вирее при сух и хладен климат. Популярен продукт за култивиране и отглеждане е, защото по своята специфика и биология, растението не е притенциозно от към минералния състав на почвата.

Морфологията на растението овес с няколко изречения се свежда до следните характеристики:

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:
  • височина на овесения клас между 50 до 130 см
  • стръкообразна структура
 • В хранително-вкусовата промишленост, от овеса се използват самите ядки (семена), които се образуват в класове. Овесените ядки са безспорно популярен и диетичен продукт.

  Диетичен начин на обработка

  Овесените ядки биват и се делят на още 2 класа:

  • фини овесени ядки
  • едри овесени ядки
 • Фините овесени ядки са от своя страна полирани (обработени) и неполирани. Полирането е процес на обработка, който вод и до загуба на ценни минерали от продукта, но го правя по-удобен и практичен продукт за ползване – фините овесени ядки се накисват и поемат от лигавицата на стомаха по-бързо. Затова понякога, все пак е грешно, но се наричат “по-диетични” от едрите ядки.

  Фините овесени ядки имат по-малко влакнини (фибри). Това е плюс за едни и минус за други. При фините ядки, това е плюс, защото има хора, които не могат да поемат толкова много фибри в едно хранене. Докато ползата при едрите овесени ядки е, че те засиюат по-дълго време тялото.

  Овесените ядки могат да бъдат запарвани с вода или опичани на фурна или тиган, ако са добавени към смески, например в ето тази диетична рецепта с яйчни белтъци и овесени ядки.

  Калории и хранителен състав

  Ето в табличен вид калорийният състав на овесените ядки:

  hranitelen-sustav-oveseni-qdki

  Приложение

  Приложението на овесените ядки е широко. Може да се каже, че това е универсална, дори евтина ежедневна закуска за всеки. Овесените ядки могат да се консумират и в програми за отслабване и в режими за покачване на тегло.

  Особено подходящи са за подобряване на перисталтиката, в режими и програми за детоксикация на тялото и много други казуси.

  Полезен микросъстав

  Овесените ядки, на всеки 100 грама сухо тегло съдържат целулоза – 1.7 г, калий – 360 мг, калций – 23 мг, магнезий – 119 мг и фосфор – 221 мг.

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Протеинови панкейкове | Рецепти

  Необходими продукти и стъпки за готвене Необходимите продукти за направата на 3 броя протеинови панкейка са: 100 грама готова смес...