Чия – състав, калории и приложение в диетите

Чия – състав, калории и приложение в диетите

Описание на хранителния продукта

Семената от чиа са истинска хранителна електроцентрала и са пълни с омега-3 мастни киселини и фибри. Те са готови за консумация, без да трябва да се стриват и могат да се съхраняват в продължение на много време, без да гранясат. Една порция семена от чиа осигуряват 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри те могат да помогнат, ако искаме да отслабнем, тъй като засищат за по-дълго време и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини.

Семената от чиа имат способността да стабилизират нивото на кръвната захар. Когато се ядат, те образуват гел в стомаха при храносмилане и така забавят превръщането на въглехидратите в захар. Това позволява на тялото да остане сито за по-дълго време, дава му повече постоянна енергия и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар.

Те са били употребявани и като храна и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Тази наричана днес суперхрана, се е считала тогава за толкова полезна, че била по-ценна от златото.

Семената от чиа, според публикация в British Journal of Nutrition от 2009 година, стабилизират нивата на холестерола и триглицеридите и намаляват общото количество натрупани мазнини. Освен това имат хидрофилни свойства, които ги превръщат в ефективен стабилизатор на течностите и електролитите в тялото. Тези семена имат способността да поглъщат вода 12 пъти повече от собственото си тегло. Затова консумацията на семена от чиа ще ни помогне да регулираме телесните флуиди и да намали риска от дехидратация.

Диетичен начин на обработка

Семената от чия не подлежат на сериозен режим на обработка, освен, че могат да се натрошат допълнително. Оставят се да се накисват в мюсли, овесени ядки и се консумират директно.

Калории и хранителен състав

Ето в табличен вид калорийният състав на семаната от чия:

Приложение

Семената от чия, особено органичната чия се използват в диети и програми за стабилизиране на здравословните показатели, в диети за силна имунна защита и здраве. Семената от чия препоръчвам също при:

 • Полезен микросъстав

  Чията има 5 пъти повече калций от млякото, има 3 пъти повече желязо от спанака. Чията има 2 пъти повече калий от бананите, 2 пъти повече протеин от другите зърна, има 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките. Изобщо, храна, която не е за подценване!

  Следете всичко за продуктите от органична чия семената тук и тук. Обратно към раздел “Хранене” тук.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив