Суперхрани – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Суперхрани – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Когато говорим за шейк, направен от пълноценен протеин на прах е добре да се замислим какво още можем да добавим в него. Нуждата от протеин я осигуряваме, само чрез 2-3 глътки, но какво още можем да добавим като ползи в този шейк? Знаете ли? Суперхрани!

Суперхраните могат да повишат тестостероновата обмяна при мъжа и естрогенната при жената. Суперхраните могат да горят мазнини, да подобрят изтощен организъм и т.н. Лъжичка от суперхраните, добавени към шейка ви, могат да направя онези чудеса, които с твърда храна и суплементи не можем да осигурим.

Щипка канела на матча на прах или акай могат да ускорят клетъчното ви възстановяване и антиоксидантна защита. Добавяйте шипка, ацерола, за да са живи вашите клетки. При това – тези количества струват стотинки, дори са по-евтини от каша кафе, закупена от автомата до вас!

ЗЕЛЕН ПРАХ

Ако искате, да се заредите с антиоксиданти.

Суперхраните, които съдържат въпросните зелени храни са вече много използвани от спортуващи и нетрениращи хора. Това могат да са формули, които да имат стрит до прах люцернов екстракт, спанак, хлорела, спирулина, еземик, пшеничени стръкове и т.н. Богатството на фитонутриенти с антиоксидантни свойства осигурява висок капацитет за борба с вредното действие на свободните радикали.

Свободните радикали са опасни за организма и могат да забавят комплексното възстановяване на организма. Което може да е причина за много от съвременните заболявания. Много от зелените храни съдържат и голямо количество фибри, които влизат в борбата с излишните мазнини. Добавяйте по 1 меритлна лъжичка от зелените храни към шейка ви.

ЧЕРВЕН ПРАХ

Ако искате, да ускорите възстановяването.

Плодове като шипки и акай са най-популярните плодове сред суперхраните. Боабаб и арония също. По своето действие, червените храни са подобни на зелените – високия им капацитет за справяне с свободните радикали. Но по-конкретно тези червени храни тук са и същите, които в по-високи дози намират място и в лечение вече на рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания и т.н. За разлика от зелените храни, червените има далече по-приятен вкус. Добавяйте по една мерителна лъжичка към протеиновия шейк.

КАКАО НА ПРАХ

Ако искате, да спортувате по-интензивно.

Какаото на прах е по-богато конкретно на определен вид антиоксиданти, наречени флавоноиди, отколкото останалите шоколадови продукти, включително тъмните шоколади. Флавоноидите в какаото повишават кръвния ток към мускулите и намаляват натоварването върху сърцето по време на тренировка. Подобрения кръвен ток ток означава по-голям капацитет за интензивно трениране. Добавяйте по 1 мерителна доза към протеиновия шейк.

ЗЕЛЕН ЧАЙ МАТЧА

Ако искате, да стопите мазнини.

Традиционно сервиран на японските имератори, този чай се приготвя чрез смилане на леко запарени вече листа от зелен чай на фин прах. Доказано е обаче, че матча съдържа 137 пъти повече епигалокатехин галат (EGCG) в сравнение с обикновения чай. Защо количеството е толкова голямо? Когато пиеш матча, консумираш цялото листо, а не само настойката, извлечена от листата. Освен, че помага срещу цял списък заболявания, EGCG стимулира метаболизма и окисляването на мазнини, което помага за изгаряне на подкожни мазнини. Добавяйте по 1 доза матча към протеиновия шейк.

Продукти суперхрани на фокус

Обратно към раздел “Добавки”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив