Забранено ли е да се тренира след операция (лапароскопия) на ингвинална херния – разбиване на мита

15/05/2017 / Уелнес и FAQ
Забранено ли е да се тренира след операция (лапароскопия) на ингвинална херния – разбиване на мита

Това писмо дойде преди около седмица, във връзка с рубриката ми “FAQ”. Помолих неговият автор – Димитър, да му дам гласност, чрез медията си, каквато е и основната идея и концепция на тази секция от моя блог. А именно, неясноти, митове и непрофесионални виждания, да бъдат илюстрирани отговорно и професионално вижданията потемата. Лично от мен.

Описание на ингвиналната херния (диагностика и оперативни методики)

Преди да започна с моите размишления и изписани редове, нека видим какво представялва лапароскопията (като метод) при ингвинална херния: лапароскопската операция е безкръвен метод. Ингвинална херния, като състояние, се диагностицира с преглед от хирург (херниолог). Ингвиналната херния има симптоми на постепенно нарастващо подуване в слабината и зоната на слабините. Подуването може да започне да слиза и да се спуска надолу в скротума при мъжете. При жените подуването е към голямата срамна устна. Появява се видима асиметрия на слабината. В началото има дискомфорт. После има болки засилващи се при работа или фитнес (спорт) и отзвучаващи при покой.

Ингвинална херния, оперирана в по-ранен стадий дава най-добри резултати, за в бъдеще. Именно за такъв стадий е и лапароскопска операция. При нормално протичане на цялата процедура, възстановяването е доста бързо – в рамките на 3-6 седмици.

Именно, защото диагностиката и оперативната намеса се извършват от специалист, аз като такъв поемам отговорността да дам конкретни насоки и отговори за това какво следва. Накратко – спортът и храненето, за да протече максимално правилно възстановяването са задължителни! Разбира се, единственото тревожно нещо остава неправилната концепция при тренировките с тежести (или машини) във фитнес зала, както и заплануваното хранене – като макронутриенти, дефицит от калории или излишък и т.н.

Фитнес тренировки за възстановяване след лапароскопия (при ингвинална херния)

Всички лекари, хирурзи и т.н. са тесни специалисти. Именно като такива, първият им съвет е да не се тренира, особено фитнес, бодибилдинг и изобщо, да не се практикува спорт след проведено лечение или операция (манипулация). Визирам спорт с определено налични физически усилия. До някъде ги разбирам и мога да приема генезиса на техните подбуди, но съдейки по техния опит (а именно, липсва такъв, а професия трябва да изисква наличието на такъв), това е просто едно “презастраховане” от тяхна страна. Това е нормален процес и реакция. Именно затова пък аз имам от своя страна моя собствена “Декларация за информарно съгласие” и мога да поема нужната отговорност, ако Вие конкретно сте мой клиент. Но въпреки всичко, лекарите са прави в едно отношение – тъй като това е вид рана, нужно е, поне в първите 7-14 дена да не се спортува абсолютно нищо!

Физическите упражнения не са само за трупане на мускулна маса и мускули, в основния им смисъл на думата. Физическите упражнения, конкретния сигнал, който подават те на типовете мускулни влакна определя много развиването на допълнителните ползи от анаеробни тренировки. От 2-3 години насам се занимавам единствено с индивидуално разработване на възстановителни фитнес програми, с фитнес упражнения, конкретно по поставената цел. И именно, защото имам солиден опит по тази тема, смело мога да заява, че фитнес упражненията са почти наложителни и задължителни, само и единствено ако желаете максимално правилно и отговорно да се възстановите.

Разбира се, веднага трябва да отпаднат от програмата базовите, многоставни фитнес упражнения като:

 • При правилна техника на изпълнение, нямате риск от травми, но за да извлечете пълния максимум от тези натоварвания, тук тежестите са ви по принцип по-големи, работните повторения по-малки (в диапазона 6-8 повторения).

  Машините и уредите във всяка една модерна вече зала в страната, дават възможност, самата фитнес тренировка, да се превърне в кондиционна така, защо не и осъществена на кръгов принцип, но да се използват едноставните упражнения и натоварвания с понижена интензивност.

  Защо? Чрез тренировка, ние насочваме кръвта (чрез кръвообръщението) към конкретна локация, погледнато топографски, фитнес упражненията за корем (адбоминалните мускули), насочват кръв към таза, коремната кухина и т.н. Кръвта пренася храна, кислород и хормони (за това, малко по-долу в моята статия отговор). Е, не е ли до тук всичко казано вече логично? Да, разбира се!

  Например, във Вашата фитнес програма г-н Желязков, можете да акцентирате върху работата с машини. Да използвате статичното си положение, за да се фокусирате и върху дишането. Коремното дишане, ще подпомогне допълнително заздравяването на мускулатурата. Диетата, правилно балансираната, ще материализира цялата тази философия, наречена подход.

  Тренирайте спокойно, сплитът в седмицата Ви не е задължително да отнема 4-5 тренировки, а 3 качествени кръгови фитнес тренировки, с едно завършващо монотонно кардио. Почивайте достатъчно – смятам, че 90 секунди между упражненията са ок. Защото тук не гоним натоварване, с цел изчерпване на мускулния гликоген, а насочване на кръвта локално, по цялото тяло дори, за да разнесе тя основната суровина, за Вашето възстановяване – протеина (аминокиселините) и въглехидратите (глюкозата) до всяка една клетка на всички видове съединителна тъкан! Да, за ето точно това възстановяване говоря. Възстановявате нормалното функциониране и клетъчна сигнализация, след операция.

  Изберете си по 1 упражнение за всяка мускулна група от тялото. То трябва да съдържа изпълнение на машина. Например:

  • за рамена изпълнявайте раменни преси на машина
  • за бицепс изпълнявайте бицепсови сгъвания през Скотова пейка на машина или през долна макара на скрипец
  • за трицепс изпълнявайте разгъване на скрипец с права ръкохватка
  • за бедра изпълнявайте бедрени сгъвания и разгъвания на Г машина
 • Хранене (диета) за възстановяване след лапароскопия (при ингвинална херния)

  Идеята на възстновяващите фитнес тренировки я разбрахте. Но ако няма достатъчно храна, тя се обезмисля. И от тук, нямате и резултат. В писмото до мен пишете ясно, че имате и излишно тегло. Моето предложение е: използвайте калорийния ми калкулатор, за да пресметнете калориите си така, че да сте около зоната на дефицит и излишък едновременно. Т.е. калориите ви да бъдат толкова, че колкото горите според типа си ежедневие и брой седмично тренировки, толкова да поемате и като количество.

  Ако бяхте мой клиент (но скрит, по смисъла на конфиденциалността), вероятно шяхте да попаднете в много подробна ситуация, описвана в другата ми рубрика “Моята работа с клиенти”. Но за да съм Ви полезен, на Вас и моите скъпи читатели, предлагам да запазите съотношението между въглехидрати, протеин и мазнини следното: 60-30-10%.

  “Отслабването” Ви ще дойде от редовната двигателна дейност и от “поизпиляване” на източниците на калории. Основен приоритет тук, в моите насоки е правилното дишане, храната и оптимизиране на клетъчната сигнализация и метаболизъм. От където ще усвоите смисъла на възстановяването. Тук не говорим за мускулно възстановяване (вижте този материал), а за клетъчно и на ниво тъкан (съединителна тъкан).

  Изводи по темата възстановяване след лапароскопия при ингвиналната херния

  Ако тези мои педантични насоки са Ви стреснали до известна степен (защото темата е сериозна и професионално трябва да се постъпи) можете да изберете и спорт като бокс, кик-бокс и т.н. Но едно е сигурно: възстановяването със спорт и хранене е модерен, адекватен и необходим метод, с който извличате повече ползи, от колкото ако лежите на легло и “възстановявате”. Винаги правете и стречинг, след края на всяка една тренировка.

  Обратно към рубриката “FAQ”.

  Публикувано от
  Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

  Архив