Уелнес и лечение: тумор (рак)

Уелнес и лечение: тумор (рак)

Туморът е подутина или ненормално разрастване на тъканта. Може да бъде локализиран в една област или в различни части на тялото. Туморите могат да бъдат доброкачествени или злокачествени (рак). Доброкачествени тумори са например полипите и папиломите. Злокачествени са например базоцелуларния и плоскоклетъчния карцином.

За разлика от доброкачествените, злокачествените тумори са сериозен проблем. Те растат безконтролно, влияят върху функционирането на органите и се разпространяват в други части на тялото. Могат да бъдат животозастрашаващи, ако не се открият своевременно и не се лекуват в ранен стадий. Прогнозата на болния от злокачествен тумор зависи от мястото му. Ако той трудно се открива и няма ясни симптоми, лечението може да не започне достатъчно рано, така че да се предотвратят метастазите. Туморите се причиняват основно от мутация на ДНК на клетките (а напоследък като първопричини се описват и други фактори, дори и абиотични такива), която въздейства върху способността на клетките да регулират и лимитират клетъчното делене. За да се развие тумор е необходимо да се натрупат група от мутации. Мутации, които активират онкогени или подтискат тумороподтискащите гени могат евентуално да доведат до тумор. В тази връзка все по-модерни, съвременни и точни (категорични също!) стават едноименните ДНК тестове и анализи за здраве, чрез които всяко индидивуално ДНК посочва % предразположеност към туморни или онкологични проблеми.

tumor_tablo_1

Тестът NGHealth (индивидуален ДНК тест) например, съдейства за анализа на важни гени, които играят решаваща роля в няколко метаболитни процеса и са важни фактори за отключването на редица хронични заболявания, които могат да бъдат предотвратени с правилна диета, прием на суплементи и адекватни промени в начина на живот, в това число:

– диабет тип 2

– непоносимост към храни

– остеопороза и ревматизъм

– злокачествени заболявания (рак)

– сърдечносъдови заболявания

– инсулинова резистентност

– наднормено тегло и затлъстяване

Информацията, която ще получите чрез изследването NGHealth, ще ви позволи да вземете най-доброто решение при избора на диета и начин на живот, като по този начин оптимизирате превенцията на заболявания, към които имате генетично предразположение. Разбира се, ДНК тестът е информация за превенция, а не за лечение!

По всичко изглежда, че факторите на средата (биотичните фактори) и храненето изграят значителна роля в развитето на различни видове тумори. Грешки, неправилна храна, количества и първопроизход са фактори. Но респективно, диета при установен рак, има известни такива случаи, значително подобрява общото здраве и в някои научни публикации, са отбелязани доказателства за елиминиране на туморите! По-долу описаните препоръки са общи, но работещи, с цел подобряване състоянието и физиологията на всеки, подсилване на имунитета, подтискане на разстажа на туморите, но не и категорично и гарантирано лечение. Посочените тук дози са за възрастни хора и съобразени с физиологичните особености на зрели индивиди. Научните публикации отбелязват, че дозите и препоръките за деца, между 6 и 12 годишна възраст, трябва да се намалят наполовина, а за деца под 6 годишна възраст – 1/4 от дозите.

Препоръчители хранитени добавки и съставки в диетата при установено туморно заболяване

  • Екстракт от чесън – от 2 до 3 капсули дневно, с храната. Може да подпомогне смаляването на туморите.
  • Мелатонин – 5-30 мг дневно, способстват за болните от тумор на мозъка, да имат по-добра преживяемост. Тези дози на мелатонина са клинично високи!
 • Други хранителни добавки по туморните проблемни състояния, които можете да откриете в секцията, са следните: хрущял от акула, масло от черен дроб, минерали като цинка, аминокиселини като л-аргинин, л-цистеин, келп също. Полезни във случая са всички силни витаминно-минерални комплекси, маслото от ленено семе, витамин В-комплекс, витамин А, глутатион, лецитинови гранули и т.н.

  tumor_tablo_2

  • Котешкият нокът – укрепва имунната система и има доказани противотуморни свойства. Котешкият нокът (Cats Claw) се характеризира със своята антиоксидантна активност и противовъзпалително въздействие. Стимулира имунната система, действа пречистващо на стомашно-чревния тракт и има благоприятен ефект върху производството на бели кръвни телца.

  • Много хора с външни тумори реагират добре на лапи с черен оман, лапахо, спореж и дива салвия.
  • Бри бучки в гърдите, много ефективна се оказва билката Пуерариа мирифика. Ефективно средство при отичане на жлезите. А коренът от лаконос се препоръчва само за външна употреба, но при същите цели.
  • Други полезни билки са киселият трън, глухарчето, лапахото и червената детелина. Тези билки прочистват кръвта, стимулират черния дроб, действат като естествени антибиотици, подпомагащи оздравителните процеси.

 • Препоръчители хранителни похвати при установено туморно заболяване

  Поне 50% от храната, в диетата при установено туморно заболяване, трябва да е сурова и слабо-термично обработена! Това трябва да са сурови зеленчуци (а не замразени такива), сурови ядки, семена и пълнозърнести храни. Трябва да се избягват животинските протеини, освен акто калориите в диетата ви и преразпределението на % съотношение между макронутриентите ви не е планирано. Трябва да се избягват всички млечни продукти!

  tumor_tablo_3

  Злокачествените тумори трябва да се лекуват възможно най-рано. Според мястото (локацията) туморите могат да бъдат отстранени оперативно. Или чрез методите на лъчетерапията или химиотерапията. Модерната медицина, препоръчва обаче поемане на казуса насериозно и със спазване на правилно хранене, прием на суплементи и нов лайфстайл, драстично всичко това подобрява състоянието на хората с туморни оплаквания.

  Дефицитът на желязо е свързан също с развитието на тумори. Желязосъдържащи добавки тук са задължителни, само ако изследванията доказват липса на желязо. Страдащите от рак, не бива да приемат добавки от желязо, обаче.

  Натриевият линолеат, който съдържа линоленова киселина (есенциална мастна киселина), успео се бори също с ракови образования.

  Обратно към раздел „Уелнес“.

  Публикувано от
  Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

  Архив