Всичко за виталните гъби

Вместо въведение

От хилядолетия същестуват сведения за лековитите свойства на виталните гъби. Сред източните народи те са спечелили наименованието „еликсир на живота“ и до днес се прилагат като мощно средство за възстановяване при редица здравословни проблеми. Всяка една от гъбите по света има своята специфика, но тях ги обединява мощното им имуномодулиращо действие, което се дължи на съдържащите се в тях специфични полизахариди. Това са:

  • лентинан
  • ланостан
  • ганодеран
  • ланофил
  • грифолан и други

Най-вероятно няма да се изненадате от факта, че някои видове витални гъби имат благоприятни ползи за човешкото здраве. Но ако вникнете по-дълбоко, със сигурност ще се изненадате когато разберете колко многобройни могат да бъдат тези ползи!

Основната защитна система за всеки човек е имунната, която съдържа три взаимно свързани и допълващи се защитни реакции:

  • анатомична
  • инфламоторна
  • имунна

Първата, анатомичната, възпрепятства навлизането на външни чужди агенти в организма и се реализира от кожата и лигавиците. Ако първата бариера бъде преодоляна, външните агентни се срещат с втората защита – инфламоторната. Предизвикват се локални възпалителни процеси, които целят неутрализация на външните агенти.Последният защитен елемент е имунният отговор, играещ най-съществена роля в имунната система.

Виталните гъби имат същинската защитна система на организма

Този процес е известен като фагоцитоза. Фагоцитозата се реализира от ключовите клетки – макрофаги и Т-лимфоцити, след тяхното активиране. Именно специфичните полизахариди, съдържащи се в гъбите, предизвикват стимулиране на Т-лимфоцитите, а те от своя страна на макрофагите, в резултат на което се активира имуната реакция на организма. Самият процес е свързан с отделяне на високомолекулен белтък, който селективно унищожава туморни клетки, предизвиквайки перфориране на външната им мембрана.

Основният ефект от действието на виталните гъби е имуномодулиращият. Именно затова те са подходящо средство не само в случаите на съществуващи заболявания, а и като превантивно средство за подобряване съпротивителните сили на организма, и като сигурна профилактика на организма при често боледуване.

На основата на виталните гъби, компанията за уелнес и здраве NOW Foods създадоха серия продукти от гъби, като отговор на многобройните очаквания и нужди от потребители по света, за допълнителна подкрепа на човешкото здраве.

От компанията специално за вас споделят:

Ние сме NOW Foods и сме световен гигант! Обичаме да работим с квалифицирани специалисти като Вас г-н Христов и точно затова пред Вашата аудитория споделяме и апелираме, да се ползват нашите продукти! Продуктите от витални гъби са специално разработени от био екстракти, които имат уникален състав и концентрация на активни съставки, които са с мощно биологично действие за подкрепа на самовъзстановителните сили на организма. Вярваме, че с хора като Вас, които са уелнес настроени, ще помагаме на много хора по света. Хора в нужда и със специфични потребности!

В настоящият материал ще се спра над 3 вида витални гъби с особено внимание! Това са гъбите:

REISHI – Гъбата Рейши

Рейши е уникален вид дървесна гъба, с голяма ценност в традиционната китайска медицина. Тя е позната като „божествена гъба на дълголетието“, призната като оздравителен продукт способен да възстановява силите и енергията на организма. Действието на рейши е добре изучено.

Рейши има имуномодулиращ и имуностимулиращ ефект. Гъбата рейши стимулира антивирусните, противогъбичните и противовъзпалителните свойства на имунната система, като същевременно облекчава автоимунните заболявания. Изследванията показват, че рейши въздейства върху имунитета като променя чувствителността към определени бактерии и вируси и прочие. Рейши съдържа полизахарида ланостан, който подтиска образуването на антитела и подпомага намаляването на алергичните реакции.

Рейши има силно изявен хепатопротективен и хепатостимулиращ ефект. Има данни за антитоксично въздействие, което продължителният прием на рейши оказва върху хепатоцитите (чернодробните клетки). Подпомага обезвреждането на различни токсини, алкохол, лекарства и други. Рейши има силно анти-стрес въздействие!

Гъбата рейши оказва адаптогенен ефект върху хората. Действието е доказано по редица параметри индикиращи нивата на стрес. Рейши подпомага дихателната система. Установено е, че облекчава бронхити, астма, кашлица и различни възпаления на дихателните пътища. При химиотерапия, рейши намалява токсините и облекчава страничните ефекти при химио и лъчетерапия. Успешно прилагам гъбата рейши в режимите за възстановяване от химио и лъчетерапия, при болните от рак хора, за които им е задължителен лечебният фитнес и диета.

MAITAKE – Гъбата Майтаке

Майтаке означава „Танцуваща гъба“. От хиляди години източната медицина препоръчва майтаке като средство за укрепване на тялото, подобряване на цялостното здраве и удължаване на човешкия живот. През последните години са правени редица научни изследвания, които са потвърдили изключителните и свойства.

Екстрактът от гъбата майтаке активира клетките на имунната система. Полизахарид известен като „Бета 1-6 глюкан“, ефикасно стимулира клетъчната имунна реакция. Екстрактът от майтаке намалява страничните ефекти при химиотерапия – слабост, гадене, намален апетит и окапване на косата. Повлиява ефективно хормоналния баланс. Има научно изследване, че гъбата топи мазнините и предотвратява констипацията.

CORDYCEPS – Гъбата Кордицепс

В източната медицина екстрактът от кордицепс е познат като „естествен антибиотик“. В китайската традиционна медицина се използва за подсилване на белите дробове и бъбреците, както и за общо тонизиране на организма. Допринася за подобряване на състоянието при ревматизъм, безсъние и нередовна менструация. Кордицепс подобрява кръвооросяването. Познатите от векове положителни качества на Кордицепса върху човешкия организъм са потвърдени от многобройните изследвания направени през последните години. Особено е действието на гъбата като афродизиак. Екстрактът от кордицепс стимулира освобождаването на хормони от кората на надбъбречната жлеза, чрез което може да се противодейства на симптомите на стреса. Има данни, че кордицепс подтиска ензима моноаминооксидаза и по този начин действа като антидепресант. Използва се и при анемия и високи стойности на холестерола.

Повече за продуктите с витални гъби от моя продуктов каталог, следете тук:

Уелнес и лечение с витални гъби

Гъбите (фунги) са самостоятелен биологичен клас намиращ се между растителния и животинския свят. Досега са описани 1.5 милиона вида, което е едва 10% от наличните на планетата. Делят се на низши – микота, висши – аско и базидиомицети, които са над 14 000 вида. Над 2 000 от тях са ядливи, а около 700 притежават лечебни свойства.

50-60 от последните имат подчертано силно биологично въздействие и се наричат медицински (витални) гъби. Приблизително половината от тях са в комерческо производство и от тях се изработват хранителни добавки, лекарства (антибиотици и други фармацевтични препарати), козметични средства и имунопротектори.

От 1972 г. лечебните гъби се култивират в т.н. „гъбни ферми“ в Япония, Китай и САЩ основно. Продукцията има безупречни сертификати за добра производствена и медицинска практика и за органично производство. Тези гъби са източник на силно биологично активни вещества. В състава им присъстват полизахариди от алфа и бета–глюканен тип, антиоксиданти, ензими, фитоциди, каротиноиди, фосфолипиди, стероиди, териноиди, витамини, минерали, соли, олигоелементи, флаваноиди и сяросъдържащи съединения. Имат подчертано силно имуномодулиращо действие.

Засега нямат юридически статут на лекарствени средства, но подпомагат цялостно официалната медицинска практика и са съвместими със съвременната фармакология. Всяка една от тях особено силно действа на дадена тъкан, орган, система или клетки и притежават подчертан синергизъм при едновременното им използване. На вашето внимание в този мой каталог предлагам професионално подбран набор от най-мощно и доказано действащите лечебни витални гъби.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив