Уелнес и лечение: безплодие

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

bezplodie

Ако една дама иска да забременее, тя трябва да е в период на овулация! Тогава се отделя лутеостимулиращ хормон /LH/, който на свой ред способства за отделяне на яйцето. LH се разпознава в проби от урина, чрез лакмусна хартия. Ако хормонът е отделен, лакмуса изменя своят цвят. При положителни проби, овулацията се извършва в срок от 12 до 36 часа.

Това е, ако всичко ви е по план. Но основна вина (в повечето случаи), за да нямате бебе се оказва мъжа. Защото сперматозоидите могат и да не достигнат изобщо яйцеклетката, за да пробият мембраната й и да се получи зигота! И това е именно един от аспектите, на проектите ми и програмите ми (фитнес и хранене) при безплодие: да подобря чрез храната, чрез билки и други похвати (основно чрез фитнес натоварвания) качеството на сперматозоидите, както казах, ако причината за безплодие е в мъжа и неговия семенен материал.

Не е тайна, че съм помагал на дузина двойки да си имат бебета! Подкосяват ми се краката от щастие, когато видя на моят е-мейл снимки на техните бебовци! Но за съжаление, не мога да споделя тяхната радост с вас, защото все пак това е твърде лична информация … Проекта ми обаче работи!

С други думи, целта на моят проект и програмите в него при безплодие е именно тази – да осигурим повече подвижност на сперматозоидите ни и да бъдат подвижни. В допълнение и качествени! Това означава не само да имаме повече продукция на сперматозоиди, но и повечето да са функционално активни!

В един милилитър сперма се съдържат около 20 милиона сперматозоида. И всички те са твърдо “решени” да завоюват една-единствена яйцеклетка! Общият строеж на всяка една от тези хиляди полови клетки е:

belchohristovcom_545

Акрозом – края на главичката. Съдържа ферменти, които облекчават проникването на сперматозоида през стената на яйцеклетката.

Главичка – в нея е поместена цялата генетична информация. Но това не е пълен “модел” на генетичния код – втората половина предоставя яйцеклетката.

Средна част – тук е разположено устройство, преработващо хранителните вещества в енергия, чрез която се движи тази гигантска (в сравнение с останалите части) опашка.

Опашка – Част първа – опашката на сперматозоида се движи змиеобразно като се извива едновременно на няколко места.

Опашка – Част втора – за 1 см. придвижване напред долната част на опашката прави 800 движения.

Опашка – Край – “породистите” сперматозоиди имат на края си допълнителна тънка опашка, която увеличава подвижността им.

Качествени сперматозоиди

Сперматозоидите са големи клетки. Можете да ги разгледате без електронно оборудване – с обикновен микроскоп. В идеалния случай ще видите:

  • Главичката на образцовия сперматозоид е широка от 2,5 до 3 микрона и дълга 4-5.
  • Средната част е цилиндър с височина 3-5 микрона и диаметър 1 микрон.
  • Опашката трябва да е с цилиндрична форма (без сплеснатости и неравности) и достига дължина 45-50 микрона.
 • В спермата се срещат и двуглави и сперматозоиди с две опашки. Те са негодни и дори и да са твърде много, това е признак без важност. Ако има много сперматозоиди с дефекти (къси опашки, странни главички, непонятни израстъци), то е твърде вероятно нивото ви на тестостерон да е ниско. Тогава трябва да си направите специално урологично изследване. А изходи от тази ситуация е отново да преминете на специализиран хранителен и двигателен фитнес режим, с какво се занимавам при подобен род казуси.

  Кое разваля сперматозоидите?

  Възрастта и начина на живот, докато остаряваме. Колкото повече остаряваме ние мъжете, толкова по-малко активна става спермата ни, макар че способността за оплождане можете да се съхрани до 100 годишна възраст, според чужди изследователи. .

  • Никотина. Пречи на узряването на сперматозоидите.
  • Стреса. Отделяния по това време хормон – кортизол понижава нивото на тестостерона.
  • Алкохола. Лишава сперматозоидите от необходимото им хранене и ги заставя да се формират неправилно.
  • Тлъстото месо. Понижава ефективността на работата на тестостерона дори при негово високо ниво.
  • Претоварването по време на фитнес тренировки.
  • Топлината. Горещата вана, сауната, твърде топлото бельо оказват негативно влияние на съзряването на сперматозоидите.
  • Неправилно подбраното велосипедно седло на велоаргометъра. Довежда до нарушение на кръвообращението в половите органи.

  И много други примери, но тези са съществени и затова ги изброих. Просто и заради факта, че познавам момчета които активно спортуват, а имат такъв проблем. Ето какви са основните причини, все пак. Добре беше да се споделят.

  Причини за безплодието при жената

  Освен мъжа, в двойката може причина за безплодието да се окаже и жената. Стерилитетът застига много жени в днешно време. Причините за безплодие може да се разнообразни. В много от случаите диагностицирането на точната причина за стерилитет е изключително трудно. Кои са основните причини за стерилитет при жените?

  • Нарушена овулация – причините за нередовна или дори липсваща овулация може да са различни – хормонални смущения, заболявания, които засягат обмяната на веществата, диабет, нездравословен начин на живот. Лекарски преглед може да ви даде отговор кога се очаква да влезете в овулация и защо имате такива смущения. Периодът на овулация е единственият период в месеца, през който жената може да зачене. Именно затова, невъзможността да прецените кога е овулацията ви, може да доведе до продължителен стерилитет.
  • Непроходимост на маточните тръби – стерилитетът в случая е сигурен, тъй като не може да се осъществи контакта на сперматозоида и яйцеклетката.
  • Хормонален дисбаланс – този фактор води до стерилитет.
  • Възпаление на половите органи – инфекцията на половите органи може да доведе до редица заболявания, които възпрепятстват зачеването и водят до стерилитет. Болести като гонорея и сифилис имат сериозно отражение на върху репродуктивната способност на жената. Възпалението на половите органи може да доведе до вътрешни сраствания или непроходимост на маточните тръби, които биват последвани от стерилитет. Дори нелекувано бяло течение продължително време може да доведе до проблеми със забременяването.
  • Ендометриоза това са смущения във функцията на матката – при което тъкан от вътрешната обвивка на матката (ендометриум) се разпространява извън матката, в други органи в областта на таза.
  • Миома – това е доброкачествен и най-често срещаният тумор на матката. Тя се появява в мускулната тъкан на матката и може да се развива от външната или вътрешната страна на маточната кухина. Миомата не е опасна, но наличието й, докато жената се опитва да забременее, може да затрудни сериозно зачеването.
  • Поликистоза на яйчниците – причини за това са увеличеното производство на мъжки полови хормони.
  • Аборт – статистиката сочи, че жените, правили аборт (не спонтанен) по-често страдат от проблеми със зачеването. Причините са евентуална инфекция или увреждане на половите органи при извършване на аборта.
  • Болести на шийката на матката – маточната шийка връзката между влагалището и матката. Тя е важна за придвижването на сперматозоида до яйцеклетката. Всички смущения и болести на шийката на матката възпрепядстват този процес и може да доведат до безплодие.
 • Стерилитет

  spermatozoidi

  Причините, довеждащи до мъжки стерилитет са многопосочни:

  • Нетипично разположение на първия или втория тестис
  • Паротит (по време или след пубертета)
  • Варикоцеле
  • Хирургични интервенции: усускване на тестиса, херния (ингвинална) или крипторхизъм.
  • Травми на половата система
  • Първа ерекция (от значение е на каква възраст е станала)
  • Болка по време на еякулация
  • Предходни инфекции на тестиса, простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците
  • Хормонални смущения
  • Излагане на външни токсични въздействия: пестициди, горещина (професии свьрзани с продьлжително седящо положение, например ежедневното шофиране, често използване на гореши вани, джакузи, сауни или топли минерални басейни), употреба на стероиди и медикаменти.
  • Излагане на йонизиращи лъчения
 • Нужните клинични изследвания, които трябва да се направят, са:

  1. Изследване на тестисите:

  – обем
  – плътност
  – вродени аномалии
  – придобити анолмалии-най-често варикоцеле (разширение на вените на тестисите, обикновено засяга ляв тестис).
  – разположение

  2. Изследване на епидидима

  – обем
  – плътност
  – вродени аномалии
  – придобити аномалии

  3. Изследване на семенния канал
  – плътност
  – големина
  – вродени аномалии

  4. Изследване на пенис

  – вродени аномалии
  – придобити аномалии

  Спермограма – изследване на качеството на мъжката сперма

  Различни аномалии при сперматозоидите – това предопределя свойството на мъжката полова клетка! Представлява пълен анализ на семенната течност (сперма) (физически свойства, химически и клетъчен състав и др.), даващи възможност да се оценят способностите за оплождане. Извършва се в лаборатории, в които се спазват следните правила :

  – Необходимо полово въздържание в продължение на 5-6 дни преди изследването
  – Препоръчително е спермограмата да се прави на място в специализирана лаборатория. В случай, че това не е възможно, материалът за изследване (спермалния секрет) да се достави в срок до 20 минути след еякулация.

  Спермограмата може да се повлияе отрицателно от следните причини:

  1. Възпалителни процеси в половата система или и в други органи на тялото
  2. Хронични болести
  3. Йонизиращи лъчения
  4. Влияещи медикаменти – имуносупресори и Н2 –блокериН2-блокери, като:

  – Cimetidine: Cimesan 200, Cimesan 400, Cimesan 800, Cimetidin
  – Famotidine: Famotidine, Famosan, Famultran, Lecedil, Quamatel, Quamatel Mini, Ulceran
  – Nizatidine: Axid
  – Ranitidine: Histac, Raniberl, Ranisan, Ranitidin, Ranitidin-Tchaikapharma, Zantac
  – антихипертонични лекарства
  – невролептици
  – стероидни хормони
  – наркотици и метадон
  5. Употреба на тютюн и алкохол

  Нормална спермограма

  Нормозооспермия -според Световната Здравна Организация /СЗО/ трябва да отговаря на следните на следните показатели:

  • обем на еякулата – 2,2-6 мл
  • рН-7,2-7,8
  • Вискозитет – до 20 мин.
  • брой на сперматозоидите в 1мл – над 20 000 000
  • общ брой сперматозоидите – над 56 000 000
  • подвижност (мотилитет)за 60 минути:
 • – над 25% бързо линеарно подвижни;
  – над 65% прогресивно подвижни;
  – под 15% неподвижни ;

  • морфология – над 30% с нормална морфология
  • левкоцити – 2-5
 • Обем на спермата

  Намаленият или липсващ обем на спермата се дължи на :
  – анеякулация /липса на еякулация/- липса на сперматозоиди и в контролната урина
  – ретроградна еякулация-пациентът има оргазъм по време на еякулация,но няма еякулат.В контролната урина се намират сперматозоиди.В този случай се препоръчва да се направи опит за еякулация, като пациентът е прав и с пълен пикочен мехур. Ако пак не се изолират сперматозоиди, тогава се прави отделяне на сперматозоиди от урината.

  Вискозитет на спермата – до 20 минути

  Намалява с времето след отделяне на еякулата. Ако спермата е с хипервискозитет, тогава се препоръчва ин витро оплождане.

  Азооспермия

  Oтсъствието на сперматозоиди в 2 поредни спермограми потвърждава диагнозата азооспермия . АЗООСПЕРМИЯ – липса на сперматозоиди в еякулата, но наличие на предшестващите ги форми — клетки на сперматогенезата наред с продуктите на секреция на простатната жлеза и семенни мехурчета. Следва да се разграничава от аспермията. При азооспермията се подтиска сперматогенезата (деление или съзряването на сперматозоидите) на различни стадии. Към това могат да се отнесат нарушения, токсически въздействия ( алкохол, вредни химически вещества, някои лекарствени препарати и др.), различни заболявания на организма. До азооспермия могат да доведат и различни видове нарушения на проходимостта на семенните канали в резултат на възпалителни заболявания на половите органи. Азооспермия — една от причините на безплодие при мъжете, която е нужно да се изследва. Има 2 вида азооспермия:

  – екскреторна азооспермия – при пациенти с нормални тестиси и нормален баланс се касае за препятствия по гениталните пътища

  Прогнозата за възстановяване при тези увреждания е различна, в зависимост от индивида – секреторна азооспермия-

  Тя бива 2 вида:

  – първата форма на секреторната азооспермия засяга различни видове вродени и придобити заболявания,засягащи хипофизната жлеза и хипоталамуса, намиращи се в човешкия мозък. Тези заболявания от своя страна водат до разстройства в нивата на хормоните, отделени от тези центрове. Тези хормони от своя страна имат пряко влияние върху тестиса и по-точно участват в процесите на спермообразуването и производството на тестостерон. Прогнозата за възстановяване е различна.

  – втората форма на секреторната азооспермия включва вродени и придобити заболявания,засягащи мъжката полова система.И тук прогнозите са различни,в зависимост от индивида.

  Олигозооспермия

  Kогато броя на сперматозоидите е под 20 милиона на милилитър или под 40 милиона/мл от целия обем на дадения еякулат. Причините за олигозооспермия се дължат на различни видове заболявания,изискващи различен терапевтичен подход и лечение. Прогнозите за всеки отделен случай са различни.

  Подвижност на сперматозоидите: липсата на подвижност или слабата подвижност на сперматозоидите (астенозооспермия), дължащи се на нарушения в частта на сперматозоидите, касаеща тяхното движение (опашката на сперматозоидите).

  Астенозооспермия

  — намаление на количеството на подвижните форми, а също и скоростта на движение на сперматозоидите в еякулата. Количеството на слабоподвижните или неподвижни форми при това превишава 30%. Причините за астенозооспермията не са изяснени окончателно, но се предполага ролята на изменение на химическия състав на плазмата в спермата, снижения състав на въглеводороди или други енергетически вещества, също и намаление или изчезване на отрицателния електрически заряд на сперматозоидите, различни микроорганизми, особено микоплазмена инфекция.

  Причините могат да бъдат и различни нарушения на сперматогенезата, в резултат на което се образува не само по-малко количество сперматозоиди (олигозооспермия), но и патологически форми, неспособни на пълноценно движение. Астенозооспермията може да доведе до стерилитет у мъжа, поради което е необходима консултация с уролог-андролог. Най-често се отнася за вродени заболявания ,включващи и увреждания в белите дробове (разширени бронхиални пътища).

  Диагнозата се поставя с електронен микроскоп.

  Като най-нов диагностичен метод се прилага микровидеография на движението на сперматозоидите или анализ на дигитални компютърни снимки.

  Морфология на сперматозоидите

  Аномалиите в морфологията на сперматозоидите са рядко изолирани. Те засягат:

  – главата на сперматозоидите
  – опашката на сперматозоидите
  – главата и опашката на сперматозоидите

  Тези, които засягат опашката на сперматозоидите, имат пряко отношение към подвижността /мотилитета/ на сперматозоидите.

  Други аномалии в сперматогенезата:

  Аспермия

  Липса в еякулата на сперматозоиди и клетки на сперматогенезата. При това по време на половия акт (коитуса) се запазва отделяне на течност, състояща се от секрета на простатната жлеза, семенните мехурчета и усещане за оргазъм, което отличава аспермията от асперматизма. В този случй количеството течност, отделено при еякулацията е незначително, а усещането за оргазъм слабо изразено. Причини за аспермия са отсъствие или недоразвити семеизнасящи канали или тяхното запушване в резултат на възпалителен процес или травма на половите органи (обтурационна аспермия), а също и неспособност на тестисите да произведат сперматозоиди (тестикулярна аспермия). Тестикуларната аспермия представлява признак на секреторно бесплодие. Аспермия, причинена от запушване на семенните канали, е причина за екскреторно безплодие.

  Некроспермия

  Наличие на нежизнеспособни сперматозоиди в еякулата. Некроспермията бива обратима (лъжлива), когато е възможно оживление на сперматозоидите, и необратима (истинска). Последната се среща много рядко, причините са неизяснени и не се поддава на лечение. Различват се също частична некроспермия, при която живите сперматозоиди са по-малко от 20%. Некроспермията заради неподвижността на сперматозоидите често се бърка с акиноспермия. Некроспермията понякога се обяснява с въздействието на багрилото на сперматозоида или случайно попадание на химически вещества в пробата при нейното изследване. За да се избегнат артефактите, трябва да се отбере повторна проба. В случаите на истинска некроспермия следва да се препоръча изкуствено оплождане с материал от донор или осиновяване. Лъжливата или частична некроспермия, причини за която биха могли да бъдат астеноспермия, акинезия и други фактор, се поддава на медикаментозно лечение.

  • тератозооспермия – по-малко от 30% сперматозоиди с нормална морфология
  • пиоспермия – гной в еякулата
  • хиповолемия – количеството на еякулата е по-малко от 2 мл
  • хиперволемия – количеството на еякулата е по-голямо от 6 мл
  • апсерматизъм – липсва еякулат
  • хиперзооспермия – повишен брой на сперматозоидите в еякулат
 • Много често и наи-малките отклонения в спермограмата могат да доведат до траен мъжки инфертилитет и нарушена оплодителна функция при мъжете.

  Уроинфекции

  Урогениталните инфекции са една от причините за мъжкия стерилитет.Инфекциите на урогениталните пътища се причиняват от различни видове микроорганизми:

  – Бактерии:
  – Туберкулозни бактерии
  – Гъбички
  – Трихомонас вагиналис
  – Уреаплазма
  – Микоплазма
  – Хламидия

  Голяма заслуга в увреждането на репродуктивната функция при мъжете оказват и някои вируси.На първо място трябва да се постави вирусът на заушката.

  Има и други вируси, за които се смята, че увреждат мъжката семенна течност.По-важните от тях са :

  Цитомегаловирусът, херпесните вируси, вирусите на хепатит В и хепатит С,СПИН..

  Антисперматозоидни антитела: това са автоантитела,насочени срещу повърхностните антигени на сперматозоидите,намиращи се по тяхната повърхност

  Най-честата причина за появата на този вид антитела са:

  – вазектомия (оперативно прекъсване на семенните канали, в резултат на което се получава мъжки стерилитет)
  – операции от херния
  – травми на половата система
  – инфекции на мъжката полова система
  – други операции на тестисите, епидидима или семенния кордон

  УСЛОЖНЕНИЯТА от антисперматозоидните тела се изразяват в понижената подвижност на сперматозоидите.По този начин самите сперматозоиди не могат да достигнат в матката. Това води до невъзможност да се осъществи оплодителния акт между сперматозоид и яйцеклетка. Антисперматозоидните антитела могат да бъдат открити директно върху сперматозодите. Индиректно – в семенната плазма или в човешкия серум. Диагностиката на антисперматозоидните антитела се осъществява чрез имунобиологични тестове. Лечението в тези случаи е различно и зависи от причините, довели до това болестно състояние на мъжката репродуктивна система.

  Хормони:

  Най-важното значение в процеса на сперматогенезата имат хормоните:

  – Тестостерон
  – Фоликулостимулиращ хормон

  Повишаването на плазменото ниво на фоликулостимулиращия хормон насочва към вродена недостатъчност на функцията на двата тестиса. Понижаването на нивото на плазмения фоликулостимулиращ хормон може да се дължи на увреждане на хипоталамо-хипофизната система в мозъка. Ниско плазмено ниво на тестостерон, съпроводено от ниско плазмено ниво на фоликулостимулиращ хормон, е доказателство за заболяването хипогонадотропен хипогонадизъм.

  Високо плазмено ниво на тестостерон, съпроводено от нормално плазмено ниво на фоликулостимулиращ хормон насочва вниманието към гонадотропна недостатъчност. Ниско плазмено ниво на тестостерон, съпроводено от високо плазмено ниво на фоликулостимулиращ хормон насочва към едно цялостно увреждане на клетките на тестиса.

  Метаболизъм

  В случаите,когато има симптоми като загуба на тегло, умора, нервност и др.е задължително да се направят следните допълнителни изследвания:

  – изследване на обмяната на веществата на липидите-холестерол и триглицериди
  – изследване на кръвната захар
  – изследване на хормоните на щитовидната жлеза

  Генетика (Цитогенетичен тест или карпотип)

  Кариотипът (цитогенетичният тест) се определя посредством вземане на кръв. Кариотип на пациента се определя при следните случаи:

  – секреторна азооспермия с високо серумно ниво на хипофизния хормон (т.е. фоликулостимулиращия хормон)
  – тежка олигозооспермия (по-малко от 5 милиона сперматозоиди/мл)
  – тежка тератозооспермия – мъртви сперматозоиди в еякулата

  Най-често срещаните генетични аномалии, водещи до нарушения в мъжката оплодителна функция са:

  – аномалии в броя на хомозомите (хху,хуу)
  – аномалии в структурата на хромозомите, най-вече в У-хромозомата
  – транслокации-размествания на хромозомите

  Аномалии в У-хромозомата могат да доведат до азооспермия –пълна липса на сперматозоиди в семенната течност на мъжа. В У-хромозомата на мъжа се намира азооспермния фактор,който играе много важна роля в сперматогенезата на мъжа. Някои от аномалиите на У-хромозомата се проявяват с изразена олигозооспермия. Вродената липса на дуктус деференс, семенния канал, отвеждащ спермата от тестисите в канала на уретрата е друга причина, водеща до азооспермия, а от там и до мъжки стерилитет.

  Генетичният тест /кариотип/ е задължителен при мъжете,страдащи от стерилитет

  Ако този генетичен тест не бъде направен,има голям риск в случаите,когато може да се осъществи оплождане, тези дефекти да се прехвърлят върху бъдещото поколение.

  Съвременни методи на лечение на мъжки стерилитет.

  Вземане на тъканен материал директно от епидидима или тестисите. В случаите на азооспермия-има различни методики за вземане на сперматозоиди от епидидима и тестисите:

  – перкутанна аспирация от епидидима
  – микрохирургична аспирация от епидидима
  – пункция на тестиса с аспирационна игла
  – вземане на материал от тестиса чрез отворена хирургична интервенция

  Биопсиите на тестиса и епидидима сами по себе си могат да бъдат доказателство за диагностика на мъжкия стерилитет или хипофертилитет. Биопсиите могат да показват:

  – нормален епидидим на тестиса със запазена сперматогенеза. В този случай става въпрос за една екскреторна азооспермия с двустранно запушване на сперматоидните пътища
  – увреждане на епидидима на тестисите, достигащ в някои случаи до пълна липса на сперматозоиди

  Като заклюзение по темата, според Световната Здравна Асоциация, най-добрият начин да се избегнат различните видове усложнения, водещи до намаляне или пьлна загуба на репродуктивните функции при мьжете са системните профилактични прегледи от уролог-андролог (задължително веднъж в годината).

  Как да се подобрят сперматозоидите?

  Първото основно нещо за целта е: тестисите да са в прохладна среда. Не случайно те са външен орган, независещ от телесната вътрешна температура! Оптималната температура за спермопроизводство е 30-31 градуса. Не носете твърде тесни панталони и дънки. Довеждат до застой на кръв в тестисите, особено когато седите. Яжте полезна за спермата храна:

  • плодове
  • риба
  • нетлъсто месо
  • растително масло

  Какви да са количествата им и съчетанието с храните, това изчислявам допълнително и е строго индивидуални, когато работя с такъв тип клиенти, които имат проблем с безплодието!

  Занимавайте се със фитнес, заради тестостерона. Занимавайте се със секс! Регулярните еякулации повишават нивото на тестостерона. Контролирайте храната и приемайте качествени източници на макронутриентите. Какви да са количествата им и съчетанието с храните, това изчислявам допълнително и е строго индивидуални, когато работя с такъв тип клиенти, които имат проблем с безплодието!

  Може ли мъжа да спре да произвежда сперматозоиди?

  Може. Дори се е провел такъв опит. Мъж под надзора на учени два дни подред е еякулирал на всеки час – докато при оргазъм спряла да се отделя и капка сперма. Но след три дни въздържание количеството сперма при еякулация се върнало до началното ниво … т.е. този пример показва, просто кога и при какви обстоятелства еякулата може да пълна и да я има и при какви не.

  Медикаменти, влияещи отрицателно върху сперматогенезата (спермообразуването)

  Списъкът на медикаменти, които не трябва да взема мъжът, ако има намерение да става баща би заел много страници. В него на първо място са:

  • всички болкоуспокояващи средства
  • антибиотици
  • антиепилептични препарати
  • стероидни и други хормонални препарати
  • медикаменти предписвани при язва
  • сънотворни средства

  Малко статистика …

  При мастурбация средно за 15 секунди мъжът може да измине целия път от възбуждането до оргазма. На жените им трябва минимум 4 пъти повече време. 75% от всички мъже след 2 мин от началото на акта могат вече да еякулират. Ако поискат разбира се.
  Средната продължителност на мъжкия оргазъм е от 5 до 10 секунди. И само при някои щастливци може да продължи до 15. 18-годишен юноша е способен на повторен полов акт още след минута от края на първия. След десет години този период се увеличава 20 пъти. При еякулация спермата излита със скорост 18 км/ч.

  В университета Рочестър (USA) в продължение на 32 месеца се провежда изследване на спермата на голяма група мъже-доброволци. Учените се опитвали да намерят оптималното за зачеване годишно време. Резултатите били следните:

  • През есенните месеци подвижността на сперматозоидите е минимална и сред тях има много с дефекти на опашките. Най-честия дефект е неправилно сформираната главичка.
  • Летните месеци дават най-голямото количество неузрели сперматозоиди. Възможна причина за това е лятната горещина.
  • Месеците от октомври до февруари са най-подходящи за зачеване. Тогава сперматозоидите са максимално подвижни, а спермата съдържа максимална концентрация полови клетки. Освен това учените смятат, че тогава вероятността за момче е по-голяма, отколкото лятото, когато от горещините Y-хромозомите, носители на мъжкия генетичен код силно отстъпват на жизнеспособните женски Х-хромозоми.
 • Подходящият хранителен план, тренировки и билки водят до неколкократно подобряване на семенния материал на мъжа. Логиката, знанията и продуктите с които работя и сам избрах да работя дават перфектен резултат.

  Успоредно с болката, която изпитват мъжете, съм попадал и случаи, като невъзможност мъжете да изживяват страхотните моменти и насладата от секса … да мили дами, ако четете: визирам ниското либидо и слаба ерекция. В тази връзка, споделям, че и тук помагам на тази аудитория хора с моите програми за либидо и билкови продукти за нормална и продължителна ерекция.

  Отзиви по програмите срещу безлподие – споделено мнение на мои клинети

  klienti-belcho-hristov

  Казвам се Преслава Монева и наскоро получих най-добрата новина в живота си! Че ще имаме бебе с моя мъж. Потърсихме Белчо, знаейки, че той може и ще се справи със задачата. Поръчах диета и фитнес програма срещу безплодието.

  Работихме над 60 дена с него, защото причините за невъзможността да забременея бяха и у двама ни с мъжа ми. Живеем в Лондон и там докторите констатираха много бързо подобрение на сперматозоидите на Стивън (моят мъж), а моите яйцеклетки става от добри, по-добри. Искам да препоръчам услугите на Белчо пред всички вас. С диета, спорт и билки всичко се получи. Факт!

  klienti-belcho-hristov

  Казвам се Л.К. и по молба на Белчо споделям своите собствени впечатления. Използвах диета при безплодие. Нямам финансова възможност за другата част от пълния му пакет.

  Искам да му благодаря, защото той прояви не само професионална отношение към мен, защото си подобрих спермограмата. Но и разбрах, че имам приятел в това мое начинание. Моята вече бивша приятелка ме напусна, точно огато исках най-много да имам бебе.

  Но сега, полагам старание, да спазвам и здравословен начин на живот и искам да се похваля, че от скоро с новият другар в жовота ми очакваме бебе. И това, благодарение и на мен, като старание и разбиране на проблема, но не и без помощта на този невероятен човек, с огромно и голямо “Ч”.

  klienti-belcho-hristov

  Оказа се, че много мъже в страната страдат от този бич. Аз тренирах адски много навремето и по стари мои програми съм си мислел, че тренирайки, живея здравословно. Оказа се не точно така. След хиляди левове за ин витро процедури и нерви по всичко това, се оказа, че и аз имам този пробле със сперматозоидите.

  Сега не е така, защото чрез програмите увеличих нивата на тестостерон, а ми бяха високи тези на кортизола и ниски на растежния хормон. Разковничето бе именно в тестостерона. От там дойдоха и подобренията, защото цялата фитнес програмата бе насочена именно в тази посока. Благодаря ти Белчо. Спазвах фитнес програма срещу безплодието.

  “Уелнес и лечение” тук.

  Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Всичко за есктрактът от Нони

  Описание Плодът на растението Morinda citrifolia, по-добре познато като Нони, е популярно средство за защита в полинезийската народна медицина от...