Уелнес и лечение: затлъстяване

Бладаря Ви, за всяко едно Ваше споделяне:

zatlustqvane

Затлъстяването се нарича състояние, при което в организма се натрупва излишък от мастна тъкан, непотребна за тялото. Визирам много, наистина много излишна мастна тъкан, такава, че това състояние е вече едно болестно състояние на конкретния индивид. От 5% до 20% от младите хора до 30-годишна възраст страдат от затлъстяване, а на 40-60 години вече всеки втори има наднормено тегло или затлъстяване изразено в различна степен (във световен мащаб!).

При жените затлъстяването се среща три пъти по-често, отколкото при мъжете. През последните години броят на хората тук в България, не само че не намалява, а се увеличава. И това е със средно 10-12 % на година, едно закономерно нарастване. Диета и спорт при затлъстяване (или проблемно тегло изобщо) са задължително мерки за подобряване състояноето на здравето и дълголетието ни. От затлъстяване може да страда и боледува всеки, който не спортува редовно и не се храни правилно. В това число и аз съм потенциален кандидат заболял от затлъстяване, вие, хората около вас, изобщо хората, които не се замислят какво слагат в устата си като храна и калории.

Хората страдащи от застлъстяване са предразположени към редица тежки заболявания. Известно е, че при болните от затлъстяване хипертоничната болест се развива 2-3 пъти по-често, а исхемичната болест на сърцето и стенокардията – 3-4 пъти пъти по-често, отколкото хората с нормално тегло. Такива страшни заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт, сърдечна недостатъчност, се срещат 2-3 пъти повече при болните от затлъстяване, а захарен диабет – 8-10 пъти по-често, отколкото при слабите хора. Освен това, при страдащите от затлъстяване е по-голям риска от възникване на някои форми на рак: при мъжете рак на дебелото черво, рак на простата, а при жените – рак на матката и жлъчния мехур.

На практика при болните от затлъстяване, всички заболявания, включително един невинен грип, протичат много по-тежко и болезнено. Изисква се повече време, има по-голям процент на усложненията и т.н. Извънредно интересни са резултатите от изследванията на американски учени, според които, когато се намери средство, лекуващо рака, средната продължителност на човешкия живот ще се увеличи с 2 години, а чрез избавяне от затлъстяването и нормализиране на теглото този показател ще се увеличи два пъти.

Обратно към раздел “Уелнес”.

Белчо Христов Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Точкова редукция на мазнините – диета, фитнес тренировки и добавки

Точковата редукция - описание Искам да предложа на вниманието на читателите една спорна тема: това е темата “Възможна ли е...