Уелнес и лечение: затлъстяване

zatlustqvane

Затлъстяването се нарича състояние, при което в организма се натрупва излишък от мастна тъкан, непотребна за тялото. Визирам много, наистина много излишна мастна тъкан, такава, че това състояние е вече едно болестно състояние на конкретния индивид. От 5% до 20% от младите хора до 30-годишна възраст страдат от затлъстяване, а на 40-60 години вече всеки втори има наднормено тегло или затлъстяване изразено в различна степен (във световен мащаб!).

При жените затлъстяването се среща три пъти по-често, отколкото при мъжете. През последните години броят на хората тук в България, не само че не намалява, а се увеличава. И това е със средно 10-12 % на година, едно закономерно нарастване. Диета и спорт при затлъстяване (или проблемно тегло изобщо) са задължително мерки за подобряване състояноето на здравето и дълголетието ни. От затлъстяване може да страда и боледува всеки, който не спортува редовно и не се храни правилно. В това число и аз съм потенциален кандидат заболял от затлъстяване, вие, хората около вас, изобщо хората, които не се замислят какво слагат в устата си като храна и калории.

Хората страдащи от застлъстяване са предразположени към редица тежки заболявания. Известно е, че при болните от затлъстяване хипертоничната болест се развива 2-3 пъти по-често, а исхемичната болест на сърцето и стенокардията – 3-4 пъти пъти по-често, отколкото хората с нормално тегло. Такива страшни заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт, сърдечна недостатъчност, се срещат 2-3 пъти повече при болните от затлъстяване, а захарен диабет – 8-10 пъти по-често, отколкото при слабите хора. Освен това, при страдащите от затлъстяване е по-голям риска от възникване на някои форми на рак: при мъжете рак на дебелото черво, рак на простата, а при жените – рак на матката и жлъчния мехур.

На практика при болните от затлъстяване, всички заболявания, включително един невинен грип, протичат много по-тежко и болезнено. Изисква се повече време, има по-голям процент на усложненията и т.н. Извънредно интересни са резултатите от изследванията на американски учени, според които, когато се намери средство, лекуващо рака, средната продължителност на човешкия живот ще се увеличи с 2 години, а чрез избавяне от затлъстяването и нормализиране на теглото този показател ще се увеличи два пъти.

Обратно към раздел “Уелнес”.

Повече за мен и дейността ми:
Белчо Христов Здравейте, от 10 години аз съм персонален фитнес треньор, диетолог и суплементарист. Първи за страната (през 2006 година) създадох онлайн платформата belchohristov.com за самообучение, а след това и онлайн магазин на моята компания. Занимавам се изцяло с авторски проекти и обичам да налагам най-новите виждания и схващания във сферата на фитнес тренировките, храненето и хранителните добавки в програми за отслабване, покачване на мускулна маса или просто за здраве, тонус и по-добър стандарт на живот. Моят блог е на 100% безплатна онлайн платформа за самообучение и ще съм ви благодарен, ако споделяте в социалните мрежи моите материали с ваши познати и приятели. Благодаря ви и приятно четене.

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

tochkova_redukcia_maznini
Точкова редукция на мазнините – диета, фитнес тренировки и добавки

Точковата редукция - описание Искам да предложа на вниманието на читателите една спорна тема: това е темата “Възможна ли е...