Алкохол и диета

Алкохол и диета

Алкохол и диети

“Белчо, какво ти мнението за алкохола? Утре съм на рожден ден, какво да пия?” – на този въпрос винаги ми е било трудно да отговарям, наистина!

Знам, че вие ме търсите, за да изготвя вашите хранителни планове и/или фитнес програми, но разбрете едно – алкохолът няма място в тях.

Алкохолните напитки съдържат етилов алкохол – вещество, което потиска нервната система, забавя реакциите и спада към групата на веществата с успокояващо и хипнотично (сънотворно) действие. Алкохолът притежава значителна енергийна стойност (7 ккал/грам) без да доставя на организма необходимите хранителни вещества като белтъчини, витамини или минерални елементи.

Прекомерната консумация на алкохол не води до благоприятно въздействие върху организма, напротив алкохолът се свързва с възникването на редица заболявания със социално значение:

  • затлъстяване
  • хипертония
  • коронарна болест на сърцето
  • диабет

Съществуват предположения, че прекомерната употреба на алкохол има връзка с възникването и на някои ракови заболявания. Лицата консумиращи системно и прекомерно алкохол често страдат от недохранване, поради лоша усвояемост на редица вещества от организма.

Алкохолът може да предизвика чернодробна цироза, възпаление на панкреаса, уврежда мозъка и сърцето. Съществува категорична връзка между приема на алкохол, високото кръвно налягане и хипертоничния инсулт. Според някои изследвания умереното пиене снижава риска от коронарни инциденти – стенокардия и инфаркт.

Неприятното при системна употреба на алкохол е, че тя води до пристрастяване. Поради гореизложените причини, с оглед на съхранение на добро здраве от медицинска гледна точка, консумацията на алкохол не се препоръчва. Ако човек все пак реши да не се лишава от алкохол, препоръчително е да го прави разумно и умерено.

Какво означава умерена употреба на алкохол?

Твърде много се спекулира със това е количеството – изчислено на дневна или седмична база, което е безопасно за здравето на възрастен индивид, разграничено по пол. Количествената му стойност е за мъже – не повече от 2 стандартни питиета дневно, а за жени 1 стандартно питие, което според общоприетите критерии съдържа 8-10 грама абсолютен алкохол.

Алкохолът и в малки дози обаче рязко обърква работата на задстомашната жлеза. В нея се изработва излишно количество инсулин, който понижава нивото на глюкоза в кръвта и спомага за синтезирането на мазнините в организма. Дали горните данни са верни, за полезното или поне неутрално въздействие на алкохо над човека, то поне знаем, че редовната му консумация винаги води до затлъстяване.

Водката, уискито, конякът, виното са си калорични. Не визирам газираните напитки и т.нар. “разредители”, които допълнително вдигат калорийността на питието ви. Доказано е, че към обичайната храна, ако всекидневно се добавя една чаша бира, то за една година могат да се наддават 12-16 кг. Освен това, алкохолните напитки и бирата повишават апетита, което “подлъгва” тялото към консумиране на калорична храна.

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив