Аргинин – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Аргинин – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Аргининът ограничава мазнините в организма, улеснява натрупването на мускулна маса. Напоследък хранителните добавки, съдържащи L-аргинин, станаха популярни заради способността на аргинина да произвежда азотен оксид, да неутрализира свободните радикали, да разширява мускулните клетки, да стимулира освобождаването на хормона на растежа, да съдейства за здравословни стойности на холестерола и да ускорява обмяната на мазнините.

Научните изследвания са доказали, че L-аргининът (есенциална аминокиселина) предпазва от развитие на тумори, подпомага детоксикацията на черния дроб, допринася за синтеза на растежния хормон в хипофизата и подпомага поддържането на здрава имунна система. Също така е известно, че аргининът улеснява отстраняването на токсичния амоняк и увеличава сперматогенезата при мъжете, има полезно действие в случай на бъбречно увреждане. Епидермисът, който се образува при зарастването на раните, съдържа много аргинин.

L-аргининът регулира също така и съдържанието на сол в организма. Поради тази причина той представлява интерес за културисти, фитнес атлети, тъй като запазването на водата под кожата кара тялото им да изглежда гладко, напомпано и изваяно. Способността на L-аргинина да задържа азот е добре известна сред културистите и учените. Смята се също, че L-аргининът е от решаващо значение за растежа на мускулите поради неговата съдоразширяваща способност, както и свойството му да участва в синтеза на протеините.

Тази аминокиселина е необходима за синтеза на белтъците и оптималния растеж. Увеличаването на мускулната маса и намаляването на телесните масти става в присъствието на L-аргинин. Той може да допринесе за синтеза на колаген (много важна съставка на съединителната тъкан). Приложението на аргинин може да доведе до подобрение в случай на увреждане на черния дроб (мастна дегенерация, цироза).

Природни източници на аргинине са:

  • слънчогледово семе
  • сусам
  • пълнозърнест хляб
  • кафяв ориз
  • пуканки
  • орехи
  • лешници
  • брашно
  • желирани десерти
  • шоколад

Една от изследователските програми е установила, че ефектът на тази аминокиселина е сходен с този на L-допа и соматокринин при 12 здрави мъже. (Последните две субстанции са също така много ефикасни за повишено образуване на растежни хормони. Преди няколко години една книга и филм “Събуждане” дадоха образа на изключителните и положителни ефекти на L-допа при пациенти, за които се е смятало, че са нелeчими). Според изследванията L-аргининът стимулира отделянето на растежния хормон, дори по-силно от посочените две субстанции. Затова спортистите могат с успех да го използват за развитие и укрепване на мускулите и намаляване на телесните масти.

Внимание! Бременните и кърмачките не бива да вземат L-аргинин. Пациенти с шизофрения изобщо не трябва да вземат L-аргинин. Аргининът е противопоказен в случаи на херпес. А дори при над 10 грама дневно, той предизвиква херпес!

Кой се нуждае от L-аргинин и какви са симптомите на дефицит? Всеки се нуждае от L-аргинин, но по-специално подрастващите, новородените, атлетите, хората с наднормено тегло и по-възрастните. За хората в зряла възраст L-аргининът се приема за неесенциална аминокиселина. За децата точно обратното: L-аргининът е есенциална аминокиселина, която защитава и развива имунната система на подрастващите.

Хора с наранявания могат да се възползват от допълнителния прием на L-аргинин, тъй като нуждата от него се увеличава, когато има телесна травма и организмът се възстановява. Хора с влошено сексуално здраве също могат да се повлияят благоприятно от употребата на L-аргинин заради свойствата му да разширява кръвоносните съдове и да подобрява кръвоснабдяването в области, където то е влошено.

L-аргининът е полезен и за спортистите, които провеждат тежки тренировки. Допълнителният прием на L-аргинин стимулира имунната система и така позволява на атлетите да тренират по-усилено и да избегнат вредните последици от някои леки здравословни проблеми, свързани с претоварването. Спортистите, спрели употребата на продукти за натрупване на маса могат да се възползват от добавки с основа L-аргинин, защото благодарение на способността на L-аргинина да повишава нивата на растежния хормон и да понижава кръвното налягане, се намаляват артериалните плаки!

Обратно към раздел „Добавки“. Обратно към „Начална страница“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив