Био храните: лъжлива комерсиална реклама – разбиване на мита

19/02/2016 / Уелнес и FAQ
Био храните: лъжлива комерсиална реклама – разбиване на мита

Здравейте Росен,

благодаря за писмото до мен. Факт е, че предлагам и търгувам с био храни, да. Всички био храни, семена, ядки, олиа и зехтини и т.н., можете да разгледате и вие и моите нови читатели в линка. Нещо като предговор на отговора ми, защото ми давате такава възможност:

Всички продукти в моя магазин са селектирани и специално избрани! Това прави моя магазин различен, индвивидуален и перфектен. Защо ли? Защото е един от малкото, в които купувайки храна или билки дори, аз казвам как да живеете по-правилно. Обикновените магазини, слагащи „Био“, „Еко“ и т.н. представки – проблемът пред тях, с т.нар. комерсиалност е сериозен.

Различно е, диетиолог, уелнес консултант и персонален фитнес треньор с огромен опит с билковите добавки да предлага храни. Предлага! … Първо предлагам, накрая продавам! От тук и истината – в това няма нищо комерсиално.

Комерсиалното е масово. При мен – винаги индивидуално. С храната, получавате съвети, безплатен и безценен – по смисъла на тълкуването му. При мен получавате много! При комерсиалните магазини – отново повтарям, там има сериозен проблем. И именно, защото избирам всяка марка и бранд, производител, че дори и вносител на тези продукти, това прави моята политика честна, рядко срещана и на 100% правилна.

Работя както с конвенционални продукти, така и със 100% био продукция. Тя е изрично упомената и изписана в магазина ми. За да се знае – просто съм задължен … дори заради това. И в този дух на мисли, ето няколко критерия за „Био продукти“:

Знакът „БИО“ на даден продукт означава, че той е произведен съгласно изискванията на Наредба 2092/91 на ЕК за биологичното земеделие.

Основните принципи са:

– забрана за употреба на химически синтетични и лесно разтворими минерални торове;

– забрана за употреба на генни технологии под всякаква форма;

– намален брой позволени добавени вещества;

– хуманно отглеждане на животните, позволяващо достатъчно пространство, светлина и свеж въздух на всяко животно;

– забрана за рутинно добавяне на лекарства във фуража без належаща болест.

Предимства на био храните:

– липса или изключително ниско съдържание на опасни добавени вещества;

– съдържат повече хранителни вещества, защото са обработени по целесъобразен начин;

– вкусът на повечето био продукти е значително по-добър, поради което майсторите готвачи предпочитат био продуктите;

– нови изследвания показват, че био храните имат по-добри „жизнени“ показатели от конвенционалните.

Разработени са стандарти, признати и установени, както в отделните страни, така и на международно равнище. Общото между различните стандарти е, че са забранени синтетични масла, мазнини, синтетични оцветители и ароматизатори. Използват се растителни суровини, включително и от биологично производство. Животинските вещества са ограничени до восъци и пчелни продукти. Забранени са ГМО и тестването върху животни.

Ако оставим само за момент самите класификации и изисквания на ЕС, бих искал да вметна, че самия аз също ям и консумирам храни. Консумирам витаминни формули, спортни формули. Искам да съм здрав, функционален и жизнен. Моят бранд, който развивам 10-та поредна година се свързва с педатинчност, качество и контрол. Специално избраните храни, конвенционални и био такива, са както приложими за мен, така и за всеки, който желае да ги закупи и консумира.

Аз не предлагам комерсиалност, а път към здравословното. Чрез хранене, не чрез лишения. Затова споделям малко и за моите желания – спазвайки линията на селектираност, ще работя и с био козметика, качествени суровини … или дори сега се сещам за нещо друго: аз работя с най-доброто! Предлагам най-добрите услуги, ще предлагам и най-добрите продукти и храни. Вярвам във марките с които работя (подорбно са описани в този линк), отделен е въпросът, защото другите компании няма да присъстват в списъка с всички брандове … може би там има комерсиалност, нелоялност … помня, че Вие Росен навремето бяхте закупили продукт, на марка с която не работя и от подобно естество зададохте друг въпрос … помните ли?

Ваш,

Белчо Христов

Обратно към „Начална страница“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив